Ne davimo Beograd oštro protiv spaljivanja otpada 1Deponija Vinča Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (arhiva)

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ danas je još jednom navela da projekat izgradnje spalionice smeća u Vinči nije usklađen s evropskim standardima zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, da će vazduh zagadjivati izuzetno kancerogenim materijalima, a gradjane u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra.

Ni na najnovijoj javnoj raspravi na kojoj je učestvovala i NDMBGD nije bilo odgovora zašto studija nije usklađena sa svim standardima i direktivama koje EU propisuje, pogotovo u domenu reciklaže otpada.

Predstavnici Vlade „nam nisu odgovorili koliki će biti račun domaćinstava u Beogradu na osnovu ovog projekta. Pored toga ostalo je nerazjašnjeno zašto prethodna studija nije poništena i šta se dešava sa gradjevinskim dozvolama koje su izdate na osnovu te studije“, navedeno je u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinčii, dok su Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile da podrže taj projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari