Nema zajedničke liste Ne davimo Beograd sa SZS 1Foto: Medija centar

 

Ovo se može zaključiti na osnovu razgovora sa Radomirom Lazovićem, aktivistom „Ne davimo Beograd“, koji na naše pitanje da li je za inicijativu prihvatljiv predlog o zajedničkoj opozicionoj listi, kaže da će Ne davimo Beograd učestvovati u zajedničkim aktivnostima opozicije na rušenju ove vlasti, da su dali konkretan set mera za usvajanje, ali da neće pristupati Savezu za Srbiju.

– Zajedno sa organizacijama iz brojnih gradova Srbije okupljenih oko platforme Građanskog fronta želimo da mobilišemo građane oko ideja solidarnosti, socijalne pravde i sigurnosti, a ne na nacionalizmu, identitetskoj politici i populizmu. Na taj način daćemo doprinos ne samo tome da se smeni ova vlast, što je svakako prvi cilj, već i da u budućnosti ne dozvolimo da dođe do ovakve kriminalizacije države, privatizacije institucija i otimanja javnih dobara – dodaje Lazović.

Na pitanje šta je Inicijativa predložila opozicionim kolegama koji su su petak razgovarali o platformi sa kojom će izaći pred građane koji više od meseca dana protestuju protiv vlasti, on kaže da su predložili rad na kreiranju uslova za fer i slobodne izbore.

– Ukoliko vlast nastavi da ignoriše zahteve građana koji protestuju svake nedelje u sve više gradova Srbije, predlažemo set zajedničkih aktivnosti, između ostalog i bojkot narednih izbora, a nastavak borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima kroz proteste, akcije i mobilizaciju građana. U predlogu su opisani i načini i principi te borbe, kao što je transparentan rad, apsolutno uvažavanje različitosti nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije, što je očito bio problem na nekim od protesta, zatim suprotstavljanje svim oblicima nasilja – navodi on.

S obzirom da Ne davimo Beograd i Lokalni front iz Kraljeva već dugo sarađuju, pitali smo Lazovića postoji li mogućnost za razgovore o saradnji sa novim predsednikom PSG Sergejom Trifunovićem, koji je rekao da ima nameru da ozbiljno sarađuje sa Lokalnim frontom.

– Razgovaramo sa svim političkim akterima, za razgovore smo uvek otvoreni, a što se tiče saradnje, kao i sa drugim političkim akterima otvoreni smo za zajedničku borbu za postizanje fer izbornih uslova, slobodnih medija, kao i za borbu protiv svih oblika nasilja. Posebno i protiv desničarskog ekstremizma povezanog sa vlasti – odgovorio je Lazović.

Podsetimo, Borko Stefanović, jedan od osnivača SZS, u petak posle opozicionog sastanka na temu platforme koju građani očekuju rekao je da su polazne osnove jasne i da nema preteranih razmimoilaženja. „Prva stavka je da za opoziciju trenutno ne postoje izbori. Neću da koristim reč bojkot, jer bojkot nije cilj, već eventualno sredstvo. Kada se ispune uslovi za fer i slobodne izbore, ići ćemo svi zajedno na listi. I treća stavka je prelazna vlada stručnjaka, koja bi bila oročena recimo na godinu dana, i koja bi imala zadatak da ispuni veoma važne stavke, da suštinski menja sistem“, objasnio je on.

Šta sve NDB traži od opozicije

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je juče šta traži od opozicije kako bi se pojačao pritisak na vlast. Opozicija se poziva da bojkotuje eventualne izbore ako ne budu fer i slobodni, da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou i da obustave parlamentarnu saradnju sa vladajućim strankama.

Predlaže se i formiranje radnog tela koje bi činile organizacije civilnog društva koje se bave izbornim procesima poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), Nacionalne koalicije za decentralizaciju, BIRODI, Transparentnosti Srbija i „drugih organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti“…

Poziva se opozicija i da se obaveže da će se suprotstaviti nasilju, a posebno onom koji je povezan sa vlašću. Traži se od opozicije da rade transparentno i da „budu otvoreni za uključivanje građana i građanki u sve aktivnosti“.

Opozicija je pozvana i da se obaveže da će primenjivati nenasilne metode u svim protestnim i drugim aktivnostima usmerenim na demokratizaciju društva. Inicijativa NDB je pozvana na „nastavak borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.