Nemački mediji pišu o "ofanzivi" Berlina i Brisela na Balkan 1Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)

Radna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel protekla je očekivano, uz izmene rutinskih ljubaznosti i pohvala, a u pitanju je deo „ofanzive“ Berlina i Brisela na Zapadni Balkan, piše danas Dojče vele.

Činjenica da je Angela Merkel pozvala svog najboljeg balkanskog đaka u Berlin u najvrelijoj fazi kampanje, mnoge je podsetila na prošlogodišnju posetu, kada je Vučić, tada premijer, u Kancleramt došao usred predsedničke trke.

Lepe fotografije u večernjim vestima i ugodni izveštaji tako su mu zagarantovani, navodi nemački radio. Sagovornici iz Kancleramta, kako se dodaje, oboje sa zebnjom čekaju dolazeću nedelju.

Angela Merkel, dan posle odluke delegata njene partije da sa 97 odsto glasova podrže Veliku koaliciju sa SPD, čeka tu nedelju kako bi čula ishod unutarpartijskog referenduma kod Socijaldemokrata. Odluka za nju može značiti vododelnicu između ulaska u udžbenike istorije i odlaska u prevremenu političku penziju.

Vučić, pak, čeka ishod izbora na kojima njegovo ime stoji na vrhu biračkog listića koji će se naći pred Beograđanima. Ali, kako se čuje u Berlinu, poseta ima pre svega veze sa svojevrsnom ofanzivom Brisela i Berlina u pogledu Zapadnog Balkana.

Nedavno predstavljena Strategija EU za taj region može se tumačiti i kao ohrabrenje i kao suviše mlaka, a serija diplomatskih aktivnosti treba da se pobrine da prevlada stav za koji se Brisel zalaže: računajte na nas. Predsednik Vučić je koliko u ponedeljak uveče dočekao šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera tokom njegove balkanske turneje, nedavno su u Beogradu odvojeno bili i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i komesar za proširenje Johanes Han, u Briselu je posle duge pauze nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Angela Merkel je očito preuzela na sebe da lidere šest zemalja iz čekaonice EU dočeka u Berlinu. Prošle sedmice je gost bio Zoran Zaev, a posle Vučića bi mogli da uslede i drugi, konstatuje Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari