Neodgovorna Vučićeva najava da na protestu neće biti policajaca 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Karakteristika protesta građana, tokom vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, unazad godinama, je izostanak uniformisanih policajaca koji bi trebalo da obezbuđuju takvu vrstu javnih okupljanja.

Takav je slučaj bio kako na masovnim demonstracijama koje je organizovala Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, tako i na, takođe, u jednom trenutku velikog okupljanja građana protesta Protiv diktature. Međutim, još upadljivija odlika demonstracija protiv vlasti Aleksandra Vučića jeste prisutnost velikog broj policajaca i pripadnika Bezbednosno informativne agencije u civilu, kojima, zbog maskiranja u civilnu odeću, zapravo, građani ne mogu ni da veruju, niti da im se obrate, ukoliko im je ugrožena bezbednost.

– Verujem da je najava da na sutrašnjem protestu opozicije u Begradu neće biti policajaca bezbedna za građane koji će doći na demonstracije, s obzirom na to da je prošli skup prošao bez incidenata i provokacija, ocenjuje za Danas Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

On, međutim, kaže da ta najava o izostanku policajaca, koja je došla od predsednika Srbije, nije odgovorna.

− Zaobilaze se institucije. Predsednik Republike nije nadležan za javnu bezbednost. U idealnoj situaciji, portparol beogradske policije ili šef odeljenja za javni red i mir bi trebalo da objasni kako će policija obezbediti okupljanje i zašto su odlučili da nema policajaca – kaže Đorđević za naš list.

Upitan da li to zapravo znači da će na demonstracijama biti policajaca u civilu, odnosno kakva je njihova uloga i da li oni mogu da zamene uniformisane policajce, sagovornik Danasa kaže da policija za organizovana okupljanja u formi šetnje sa unapred poznatom rutom primenjuje takozvanu indirektnu defanzivnu strategiju u kojoj se koriste nenasilne metode za održavanje bezbednosti, uključujući i policajce u civilu koji mogu da završe posao sve dok skup ne postane konfliktan.

− Predsednik Srbije daje izjave o tome da na protestima neće biti policajaca u političkom kontekstu, s obzirom na to da je skup protiv sadašnje vlasti. Insistira se na tome radi distance od nekadašnje prakse kada je policija nasilno kontrolisala proteste što ima i spoljnopolitičke posledice. Slično je bilo i prošle godine tokom Protesta protiv diktature – zaključuje Saša Đorđević za Danas.

Policija koja obezbeđuje proteste ne može biti pod kontrolom predsednika, smatra Radomir Lazović iz Incijative Ne da(vi)mo Beograd, ističući da nema “on šta da govori da li će biti policije ili ne”.

– Policija bi skup morala da obezbeđuje po svojim standardima i pravilima, a ne da se koristi u svrhe režima. Možda najekstremnija situacija, a bilo ih je više, na protestima Ne davimo Beograd, bila je kada su lažni policajci u civilu pokušali da otmu moju koleginicu Kseniju Radovanović. Nakon što smo alarmirali policiju koja je reagovala, preko telefona im je naređeno da lica koja su Kseniju pokušala da odvuku do automobila, moraju da puste. O ovome postoje zvanične prijave, zna se ko su osobe, ali niko nije odgovarao. Takođe, na svim protestima možemo videti grupe ekstremnih desničara bliskih vlasti koji, nekada samostalno, a nekada u dogovoru sa novinarima TV Pink ili Studio B, sceniraju incidente i provokacije – ističe aktivista Ne da(vi)mo Beograd za Danas.

On dalje podseća na probleme, koje su aktivisti NDB imali sa policijskim prisluškivanjem, a kao primer navodeći slučaj u kojem im  oduzet kamion kojim su jednom prilikom pokušali da izvedu protestnu akciju.

– Imali smo problema sa snimanjem i fotografisanjem, što bi na kraju onda završavalo u režimskim medijima sa blaćenjem i pogrdnim naslovima – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari