Nepoljuljano partnerstvo Beograda i Berlina 1Foto: Fonet/ TV Fonet

Srpsko-nemački odnosi nisu poljuljani nedavnim porukama šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela da je „neophodno da Srbija prihvati nezavisnost Kosova“, niti burnim reagovanjem ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na takvu retoriku, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova i stručnjaci za spoljnu politiku.

Prema rečima naših sagovornika, Beogradu je veoma važna podrška Berlina i u narednoj fazi evropskog puta, kao i u sledećoj etapi briselskih pregovora sa Prištinom, koja može biti odlučujuća. Podsetimo, ministar Dačić je reagujući na Gabrijelove tvrdnje naveo: „Putuj, Gabrijele, i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku“, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je „Gabrijel za nezavisno Kosovo i da ne krije to“.

„Berlin, kao što je poznato, insistira na zaključenju pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, a to je i stav Evropske unije u celosti. U narednoj fazi briselskih pregovora očekuje se da Nemačka ima i specijalnog izaslanika, a ko će to biti, najverovatnije će odlučiti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Uprkos oštrom rečniku Dačića, odnosi su i dalje izuzetno dobri“, navode naši izvori.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da se srpsko-nemački odnosi, pre svega, mogu oceniti kao uzajamno poverenje.

– Nemačka je prošla kroz dug izborni ciklus, i još uvek čeka odluku mlađeg koalicionog partnera SPD za formiranje „velike koalicije“. Ipak, dolazak Gabrijela u Beograd poslao je poruku da se ovaj proces bliži svom kraju kao i da postoji realna šansa da dosadašnji MIP ostane i dalje na toj poziciji. Uloga Nemačke u aktuelnoj EU arhitekturi je noseća. Zajedno sa Francuskom Nemačka će biti motor unutrašnjih EU reformi. S druge strane, novopromovisana strategija EU za Zapadni Balkan 2025. nikada ne bi bila formulisana bez inicijative i jasnih imputa Nemačke. Čak i u trenucima kada je proces proširenja bio pod sumnjom, upravo je Nemačka osmislila model Berlinskog procesa, kako bi temu održala u životu. Nije tajna da Nemačka ima precizne i jasno formulisane kriterijume za napredak zemalja Zapadnog Balkana ka integracijama, ali istovremeno je jasno da je na njeno insistiranje Srbija stavljena u fokus Strategije kao zemlja koja zajedno sa Crnom Gorom može postati prva sledeća punopravna članica, ukazuje naša sagovornica.

Joksimović konstatuje da će formiranjem nove-stare vlade u Nemačkoj na čelu sa kancelarkom Merkel „politički događaji na Zapadnom Balkanu dobiti novu, intenzivniju dinamiku“. „Pred Zapadnim Balkanom i Srbijom nisu laki zadaci, ali Nemačka će biti Srbiji pouzdan partner da se poslovi obave kvalitetno i uz uvažavanje i interesa Srbije“, zaključuje sagovornica Danasa.

Predsednik Vučić primio je juče nemačkog ambasadora u Srbiji Aksela Ditmana, sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja. „Dvojica sagovornika su konstatovali da sveukupni bilateralni odnosi beleže konstantan napredak. Oni su razgovarali i o evropskom putu Srbije, kao i o stabilizaciji prilika i saradnji na Zapadnom Balkanu, posebno kroz Berlinski proces. Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Nemačkoj na kontinuiranoj podršci, a posebno je istakao zadovoljstvo zbog poverenja koje nemački investitori ukazuju povećanjem aktivnosti i novim projektima u Srbiji“, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Junker dolazi 26. februara

Predsednik Evropske komisije Žan-Klof Junker dolazi 26. februara u Beograd u okviru zapadnobalkanske turneje, najavio je juče šef Delegacije EU u Srbiji

Sem Fabrici u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prema njegovim rečima, Junker dolazi na Zapadni Balkan s ciljem da potvrdi evropsku perspektivu regiona, u skladu sa Strategijom proširenja EU. Vučić je rekao da je poseta Junkera veoma važna za građane Srbije i potvrda da je zemlja čvrsto na evropskom putu, prenosi FoNet. On je istakao i da Srbija razume da niko ne garantuje da je 2025. koja se pominje u Strategiji „sigurna godina za punopravno članstvo, ali je važan podstrek i priznanje za dosad urađene pozitivne stvari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari