Gojković: Srbiji potrebna Karađorđeva hrabrost 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dan državnosti Srbije je danas u Orašcu obeležen svečanošću tokom koje su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović položili vence na spomenik Karađorđu.

Gojković je rekla u govoru da je „u ovom vremenu ispunjenom bremenitom izazovima“, Srbiji potrebna „Karađorđeva hrabrost da vodi nezavisnu politiku i brani pravo našeg naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost (Obrenovića)“.

Rekla je, saopštila je Skupština, da je Srbija „zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu“.

U selu Orašcu, kod Aranđelovca, 15. februara 1804. godine je počeo Prvi srpski ustanak protiv vlasti Otomanskog carstva, a za „vrhovnog vožda“ je proglašen „Crni“ Đorđe Petrović – „Karađorđe“.

Nikola Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali

Povodom Dana državnosti – 15. februara, izaslanik predsednika Republike Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković položio je danas venac, uz najviše državne i vojne počasti, na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Gojković: Srbiji potrebna Karađorđeva hrabrost 2
Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Izaslanik predsednika Selaković venac je položio u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-majora Ilije Todorova, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Srbija danas slavi svoju slobodu i nezavisnost! Slavi one koji su pre 116 godina upalili plamen slobode i one koji su pre 185 godina utemeljili njenu nezavisnost i samostalnost. Na taj način ona čuva svest i sećanje o značaju ovih temeljnih vrednosti. Bez slobode nema Srbije. Bez nezavisnosti nema Srbije! Čuvajući slobodnu i nezavisnu Srbiju danas se borimo da ona bude ekonomski jača, politički sposobnija, vojno bezbednija i u svetu poštovanija. Samo takva Srbija garant je sreće i napretka svakom svom građaninu i svakom Srbinu ma gde živeo. Živela Srbija! Živeo srpski narod!“, zapisao je Selaković u Spomen knjizi.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i u znak sećanja na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Brnabić: Čestitke građanima, evropska budućnost je prioritet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas građanima 15. februarDan državnosti Srbije i istakla da je evropska budućnost prioritet, saopšteno je iz njenog kabineta.

Gojković: Srbiji potrebna Karađorđeva hrabrost 3
Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljevic

„U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećena jačanju saradnje u regionu. „Zato svesni odgovornosti moramo zajedno da je čuvamo“, napisala je Brnabić u čestitki.

Mihajlović: Srbija pokazuje da se ne odriče slobode

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je danas svim građankama i građanima Dan državnosti Srbije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Gojković: Srbiji potrebna Karađorđeva hrabrost 4
Foto: FoNet/ MGSI

„Od bune protiv Turaka u Orašcu do prvog Ustava u Kragujevcu, pa sve do danas, Srbija pokazuje da je sloboda ono čega se nikad ne odričemo i kojoj uvek težimo. I mi danas nastavljamo ono što su naši preci započeli, a to je stvaranje slobodne, jake, moderne i uspešne evropske Srbije u kojoj se cene rad, pravda i solidarnost i koja se brine o svakom građaninu gde god živeo“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da Srbija čuva svoju istoriju i tradiciju, ali i ocenila da građani treba da grade i njenu budućnost.

„A u njoj i svoju i budućnost svojih porodica, jer na svetu nema lepše zemlje od Srbije. Ono što nas sve obavezuje jeste istinska vera u napredak i stalno stremljenje ka boljoj budućnosti. Svim građanima i građankama čestitam Dan državnosti naše zemlje. Živela Srbija“, poručila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari