Njujork tajms: Forsiranjem sporazuma Srbije i Kosova SAD kvare saveze 1Foto: EPA/ JUSTIN LANE

Američki list Njujork tajms ocenio je danas u tekstu posvećenom pozivu koje su SAD uputile Srbiji i Kosovu za sastanak 27. juna u Beloj kući, da taj potez kvari odnose Amerike sa evropskim saveznicima, prenosi Koha.

Prestižni američki list piše da je sve počelo imenovanjem Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika SAD za pitanje dijaloga Srbije i Kosova.

Grenelov pristup prema evropskim saveznicima, prema tom listu, Evropljani nisu dobro prihvatili, optužujući ga da ignoriše i potcenjuje demokratiju na Kosovu i zatvara oči na autoritarizam u Srbiji, navodi Kosovo onlajn.

„Sumnjam da na ovaj način možete rešiti situaciju poput Kosova, na način na koji Grenel pokušava“, rekao je bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič i dodao da je sa Grenelom sve „samo konfuzno“.

Navodi se da se Grenel još uvek nada diplomatskoj pobedi na Balkanu, uoči američkih predsedničkih izbora u novembru, a poziv za Kosovo i Srbiju za 27. jun, taj medij ocenio je kao iznenadjujući.

Oni koji podržavaju Grenelove ideje govore da pre nego što je on ušao u dijalog, pregovora nije ni bilo, dok kritičari izražavaju zabrinutost da je poseta SAD nagrada za ljude koje u njihovim zemljama kritikuju zbog narušavanja demokratije.

Njujork tajms dodaje da su do sada sve američke administracije, bilo demokrate ili republikanci, bile garant bezbednosti na Kosovu, u saradnji sa Evropljanima, „ali pod Trampovom administracijom, saradnja s evropskim partnerima je nestala, sastanak za sledeću nedelju zakazan je bez konsultacija sa EU“.

Grenel je pokušao da reši to pitanje povećavanjem pritiska na Kosovo, dodaje se.

„Zaboravili smo ko je naš klijent. To nije Srbija, već Kosovo, država čije smo formiranje pomogli, služili i štitili“, rekao je savetnik za Balkan i savetnik Stejt departmenta tokom rata na Kosovu Djevid L. Filips.

Trampova administracija nada se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pobediti na sutrašnjim izborima, što bi mu omogućilo prostor za rešavanje tenzija sa Kosovom.

„Ovi izbori nisu takmičenje, znate. Nakon izbora, očekuje se da će doći do zamaha. Ali zamah za šta? To niko ne zna“, rekao je direktor programa Bezbednosnog foruma u Beogradu, godišnje političke konferencije u Srbiji Marko Savković.

Prema Njujork tajmsu SAD su vršile pritisak na Kosovo, a ne na Srbiju, ističući zahtev za ukidanje takse i pretnju da će Kosovu biti uskraćena pomoć SAD.

U martu, podseća se, SAD su zamrznule 50 miliona dolara pomoći Kosovu, iste nedelje predloženo je povlačenje američkih trupa sa Kosova, a te intervencije su podstakle tenzije između predsednika Hašima Tačija i bivšeg premijera Aljbina Kurtija.

„Kosovo nikada nije videlo diplomatu poput Grenela. Grenelov stil više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje“, rekla je direktorka Inicijative za stabilnost Kosova Brikena Hodža.

S druge strane, u Srbiji se poziv Vučiću vidi „kao podrška njegovim autokratskim metodama“, kako kaže lider opozicije Dragan Đilas.

Amerika je dugi niz godina odbijala da iscrtava granice po etničkim linijama, ali 2018. godine kurs Stejt departmenta se promenio, nakon što je bivši američki zvaničnik rekao da je unutrašnja odluka da se bude odlučniji na mestima poput Balkana, kako bi se izbeglo gubljenje uticaja u odnosu na rivalske sile poput Rusije i Kine.

Promena je zabrinula neke evropske vlade, ali je delom izvršena u koordinaciji sa zvaničnicima EU, koji su u to vreme vodili pregovore, navodi Njujork tajms, koji je takođe pisao o sporazumima o avioliniji i železnici, koji su potpisani uz posredovanje Grenela.

Primećeno je, dodaje se, da su strane potpisale odvojene dokumente sa različitim tekstovima.

Neki od Grenelovih pristalica rekli su da Tači i Vučić tajno vode dijalog o mirovnom sporazumu, hvaleći napore SAD.

„Iza kulisa postigli su sporazum o uslovima budućeg sporazuma, uključujući ideju o regulisanju granica Kosova, kako kažu četiri bivša američka zvaničnika, koji su citirali ljude koji su uključeni u pregovore“, piše Njujork tajms, a prenosi Koha.

Razgovori su zastali kada je Aljbin Kurti došao na vlast, rekavši da pravo na dijalog pripada njemu, a ne Tačiju.

Jedan od četvorice bivših zvaničnika, Džejms R. Huper, rekao je da je Grenel istupio protiv Kurtija iz straha da bi mogao skrenuti sa puta zamah koji su napravili Tači i Vučić.

Stručnjak za Balkan rekao je da je Grenel shvatio da se „prozor zatvara, a on želi da sporazum bude postignut, ratifikovan i primenjen“.

Sada svi negiraju da se razgovara o razmeni teritorija, dok je Aleksandar Vučić rekao da neće priznati nezavisnost Kosova, prenosi Koha pisanje Njujork tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari