Novaković: Milenko Jovanov je samo trbuhozoborac 1

Milenko Jovanov je u osnovi beskrupulozan i nevaspitan tip, on je trbuhozborac, ono što Aleksandar Vučić misli to Jovanov govori, kaže za Danas Borislav Novaković…

… poverenik Narodne stranke za Vojvodinu i poslanik u pokrajinskoj skupštini povodom incidenta u pokrajinskom parlamentu kada je Jovanov, reagujući na nalepnicu na Novakovićevom sakou „Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije“ poručio mu: „Danas nalepnica, sutra nanogica“.

– U ovoj državi ne postoji prezumpcija nevinosti. Jovanov kao potpredsednik SNS upućuje sudskom veću poruku da treba da budem osuđen i, ne samo to, nego i sugeriše kako treba da budem osuđen. Uzgred, tome ne daje ton on nego Vučić lično. Vučić kontinuirano komentariše tok sudskih procesa i presude i tako, ranije kao predsednik vlade, a sada kao predsednik države direktno utiče na sudske odluke i oblikuje atmosferu u kojoj saopštava predsednicima sudskih veća šta je za njega poželjan ishod određenih sudskih procesa. To je u mom slučaju radio dva puta gostujući u emisiji RTS Upitnik i Ćirilici na TV Happy. On je otvoreno naveo moj i slučaj Olivera Dulića kao i Slobodana Milosavljevića kao slučajeve u kojima se vode kredibilni sudski procesi, aludirajući pri tom da onda očekuje i osuđujuću presudu – ističe Novaković.

*Zato ste i izjavili tom prilikom da SNS praktično odlučuje ko će i kada biti uhapšen, optužen i osuđen?

– Naravno. Podsećam, pre nego što sam priveden 42 dana ranije ja sam na naslovnoj stranici Kurira čitao da će se to dogoditi, a u tim novinama su iscureli i elementi krivične prijave koju će kasnije podneti. Kada sam tužio Kurir i dobio spor na sudu sva tri novinara Kurira su izjavila da su informaciju o tome da ću biti procesuiran dobili iz vrha srpske policije. Kada sam na osnovu toga Višem tužilaštvu u Novom Sadu podneo prijavu protiv NN izvršilaca u MUP-u zbog otkrivanja službene tajne i zloupotrebe službenog položaja, ili jednostavnije rečeno, zbog „curenja“ informacija, tužilaštvo nije učinilo ništa.

Meni je kao političaru jasno da je reč o sistematskom blaćenju i pokušaju da se uništavaju pojedinci, porodice i političke organizacije preko montiranih političkih procesa.

*Viši sud osudio vas je na tri i po godine zatvora zbog navodne zloupotrebe službenog položaja u aferi oko izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu, a Apelacioni sud je tu presudu ukinuo i naložio da se suđenje ponovi. Kada očekujete nastavak tog procesa i kako odgovarate na te optužbe?

– Apelacioni sud je ukinuo presudu jer je utvrdio da je krivično gonjenje prema meni nemoguće zbog pravnih zabrana. Za ono što meni stavljaju na teret u krivičnom postupku, oslobođen sam u prekršajnom postupku. Dakle, reč je o narušavanju pravnog načela „ne bis in idem“. Ustavno je pravo svakog građanina da ne može biti suđen dvaput radi istog dela. Dakle, u mom slučaju, za ono za šta sam oslobođen u prekršajnom postupku, postalo je predmet krivičnog postupka. Ovo što se meni događa je pravni skandal. Podsećam da Sud za ljudska prava u Strazburu sve vreme skreće pažnju našim sudovima da ne smeju dvaput da sude po istoj stvari, ali naši sudovi i dalje ne slušaju preporuke tog evropskog suda.

*Da se vratimo incidentu i situaciji u Skupštini APV. Kako komentarišete izbacivanje vas i još nekoliko poslanika iz sale, to se po prvi put dogodilo u Skupštini Vojvodine?

– Reč je o nasilnom gestu predsednika Skupštine. On je mogao da izrekne prvu opomenu, drugu opomenu, mogao je da prekine sednicu, mogao je da nas obojicu opomene zato što, moramo priznati, nije tipično da se poslanici koškaju i prepiru u sali u momentu kada je sednica u toku. On je imao pravo da interveniše, ali, se na najgrublji način poneo vrlo pristrasno. U momentu kada Milenko Jovanov mene vređa i dobacuje „danas nalepnica, sutra nanogica“, umesto da ga opomene, on nalaže skupštinskom obezbeđenju da mene izbaci iz sale.

*Pastor je kasnije izjavio da je pokušaj širenja transparenta predstavljao povredu Poslovnik i da je zbog toga naložio obezbeđenju da vas „isprati iz sale“.

– To su smešne stvari. Prvo, mi smo transparent raširili u holu. Mislim da je legitimno sredstvo borbe da i u parlamentu dignete transparent i da učinite bilo koji gest kojim iskazujete protest protiv bilo kojih odluka. Nisam se bunio protiv ove ili one tačke dnevnog reda, transparent se tiče političke i pravne kulture koja u ovoj državi treba da bude uspostavljena. Na transparentu je pisalo – „slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije“. Šta je tu provokativno, da li nekoga lično vređam zato što insistiram da se primenjuju pravila vladavine prava i pravnih uzusa koji postoje u svim civilizovanim državama? Budući da sam se borio za opšte vrednosti za koje bi trebalo svi da se zalažemo, ne vidim u tome ništa incidentno.

*Skupština Vojvodine sve više liči na republičku skupštinu, na poslednjoj sednici poslanici vladajuće većine postavili su 80 pitanja izvršnoj vlasti i time onemogućili opozicione poslanike da oni propituju vlast. Kako to komentarišete?

– To je tipično simuliranje demokratije, pokušaj da se odglumi parlamentarni život. Oni su time onemogućili poslanike opozicioni stranaka da postave bilo kakvo pitanje predstavnicima izvršne vlasti. A, ako predstavnici skupštinske vlasti nemaju priliku da postavljaju pitanja predstavnicima izvršne vlasti, onda se postavlja pitanje šta je smisao njihovog boravka u skupštini u kojoj ne mogu da postavljaju pitanja, u kojoj se objedinjuje rasprava, skraćuje vreme za diskusiju i u kojoj se stvara samo privid političkog života, a zapravo se zatire svaka forma parlamentarizma.

*Stranke članice Saveza za Srbiju pominju mogućnost da njihovi odbornici i poslanici napuste sve skupštine. Da li će opozicija napustiti pokrajinski parlament?

– Mislim da smo na korak od te odluke i ako mene pitate, smatram da i taj korak treba učiniti. Obesmišljen je rad u institucijama. Činimo sve da se na borben i transparentan način ponašamo u parlamentu, ali i to je obesmišljeno jer se koristi, u mom slučaju se vidi, gola fizička sila da vas uklone. Ne samo da ne mogu da govorim, nego ne mogu ni da prisustvujem, onemogućeno mi je da uđem u salu. To je skandal. A nisam ga ja izazvao, nego Milenko Jovanov uz asistenciju predsednika Skupštine Ištvana Pastora.

Postupak

Novaković je optužen da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada omogućio firmi Borovica transport da bude uvrštena na spisak podobnih izvođača, koji mogu da konkurišu za radove koje finansira grad, iako ta kompanija nije imala potrebna sredstva, odnosno, kamione od preko 10 tona nosivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari