Novaković: Nema kompromisa sa Vučićem niti povlačenja u borbi protiv režima 1Borislav Novaković Foto: N1 (arhiva)

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da opozicija može biti uspešna samo ako se protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića svakodnevno bori svim demokratskim sredstvima koja su joj na raspolaganju i da „sa vlašću nema kompromisa“.

„Moramo izaći Vučiću ’na crtu’ i nikako se ne povlačiti, nego stalno ići napred. Ako napravimo korak nazad, on će nas izgaziti.

Nema kompromisa sa njim. Protiv takvih ljude se mora boriti svakog dana. Ne pozivam na nasilje i brutalnost, niti na neodmereno ponašanje“, rekao je Novaković u intervjuu portalu „Istinomer“.

Novaković je rekao da će Vučić, ako opozicija svakodnevno bude postavljala štandove, lepila plakate, organizovala tribine i svim raspoloživim sredstvima ukazivala na štetnost njegove vlasti, pre ili kasnije uraditi isto što i nedavno u Novom Sadu.

„Protiv mene, članova i aktivista Narodne stranke tada su zajednički reagovale Interventna brigada policije i Žandarmerija jer smo lepili plakate. To je nezabeleženo i predstavlja poruku kako će se režim ubuduće ponašati prema opoziciji“, rekao je Novaković.

„Kada čuje kritiku, Vučić reaguje celim bićem, izobliči mu se izraz lica, kod njega ne postoje izrazi ’pogrešio sam’, ’oprostite’, ’izvinite’, ’raspitaću se o onome o čemu me pitate, možda nisam dovoljno kompetentan za to’ – toga nema u njegovoj političkoj kulturi“, dodao je Novaković.

Novaković je istakao da se zato „naspram Vučića mora stati čvrsto i stameno i razviti aktivizam koji podrazumeva dnevne aktivnosti i dnevno kritikovanje vlasti“.

„O takvom aktivizmu sam najviše naučio od Zorana Đinđića. Neophodna nam je etika borbe i odgovornosti, a ne etika kompromisa i nagodbi sa Vučićem u kojima će on svakoga prevariti“, naveo je Novaković.

Novaković je rekao da su kompromis sa Vučićem „zamišljale stranke koje su izašle na lažne izbore 21. juna“ i nisu prihvatile bojkot, koji je „u tom trenutku bio jedino racionalno i analitički obrazloživo rešenje“.

„Ušli su u dil sa njim i svi odreda su potopljeni, osim SPS-a i Aleksandra Šapića. Vučić je veštački povećao odziv na 49,7 odsto i potopio sve grupacije sa kojima je prethodno seo i ’izdilovao’ da će ih prethodno pustiti u parlament i ponizio ih pred celom javnošću“, dodao je Novaković.

Upitan o dijalogu sa Vučićem o izbornim uslovima, Novaković je odgovorio da u ovom trenutku ne postoje okolnosti i uslovi da se sa njim razgovara, jer „Vučić ne drži reč, on laže o svemu i laže potpuno“.

„Ja bih razgovarao sa predstavnicima evropskih institucija, ali sada ne postoje okolnosti i uslovi za razgovor sa Vučićem“, zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari