Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je pre nešto više od godinu dana (23. januara 2020.) okvirni sporazum sa četiri privatna preduzeća prema kojem im za očitavanje brojila plaća 9.768.000.000 (devet milijardi sedamstošezdesetosam miliona) dinara bez PDV-a, a sa porezom 11.721.600.000 dinara, odnosno 100 miliona evra!

Potpredsednik Narodne stranke i bivši novosadski gradonačelnik Borislav Novaković tvrdi da EPS na taj način potkrada potrošače struje, jer je naknada za očitavanje brojila od 2016, kada se počelo sa novim načinom očitavanja brojila, skočila skoro četiri puta.

„Kada se pomenuti iznos podeli sa 3,7 miliona brojila, koliko ima u Srbiji, dobije se iznos od 132 dinara po brojilu mesečno u 2020. za svako očitavanje. Pre četiri godine EPS je to plaćao 39,99 dinara meečno“, ističe Novaković.

Sporni ugovor potpisao je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i novosadsko preduzeće Montop HRS doo u vlasništvu Marka Bosanca, te tri beogradske firme – Sequester Employment doo (Đušina 9), osnovana dva meseca pre podnošenja ponude, Euro finance doo (Braće Grim 21/6) i Agencija za zapošljavanje Work and Care doo (Đušina 9). konstatovano je da je ponuda pomenutih firmi „jedina blagovremena, odgovarajuća i prihvatljiva sa ponuđenom cenom 6.835.468.305,60 dinara bez PDV“. Kako i zašto je ta suma posle uvećana za skoro tri milijarde dinara za sada je tajna.

Novaković navodi da je mlađani Marko Bosanac prijatelj aktuelnog gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika SNS Miloša Vučevića, koga je već više puta optuživao za korupciju i bliske veze sa ljudima iz sfere kriminala. Podsetio je da je Bosanac osuđivan za nasilničko ponašanje na šest meseci zatvora.

„Dvadesetogodišnji osuđivani kriminalac Marko Bosanac sklapa ugovor od 100 miliona evra, on potkrada EPS, EPS potkrada građane kroz uvećane račune, a da se pri tom ne očitavaju sva brojila. To je sramota i sa tom praksom, tim kriminalom mora da se prestane“, naglašava Novaković.

On je podsetio da je predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević je 2017. javno tvrdio da se ne očitavaju sva brojila uredno. Komisija koja je formirana da bi ispitala zašto su uvećani računi od decembra 2016. uvećani, konstatovala da određeni broj brojila uopšte nije očitan.

Ranije je posao očitavanja brojila obavljala Elektrodistribucija i to je koštalo oko 10 dinara po brojilu mesečno.

„Dakle, od kada Montop HRS doo Novi Sad i njihovi partneri preuzimaju taj posao dolazi do drastičnog uvećanja cene očitavanja sa 40 na 132 dinara. Potpuno je jasno da je to neopravdano. Stalno stižu primedbe građana da su računi za struju neopravdano uvećani. To znači da je u pitanju greška, uzrok je u neprofesionalnosti zato što je očitavanje preuzela grupa ljudi koja za to nije kompetentna“, zaključuje Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari