Jedan od pet miliona: Vučić krši Ustav i ponaša se kao diktator (VIDEO) 1Foto:Beta/Luka Filipović

Protest Jedan od pet miliona završen je večeras ispred zgrade predsedništva u Beogradu, simboličnim kucanjem na vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića i porukom da je uzurpirao institucije, i da krši Ustav i ponaša se kao diktator.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković simbolično je pokucao na vrata predsednika i poručio mu da će građani osloboditi i tu institiciju.

On je rekao da Vučić krši Ustav i ponaša se kao diktator, i poručio mu da ne deli narod.

„Ovo nije tvoj narod, već se mi svi borimo za bolju Srbiju“ rekao je Marković.

On je zahvalio pripadnicama jedinice Kobre koji od ranije obezbeđuju ulaz u predsedništvo, jer su, kako je rekao, „stali uz svoj narod“ i pustili učesnike protesta da pokucaju na vrata predsedništva.

Okupljanje je prošlo bez incidenata a Marković je najavio da će sledeći protest biti posvećen Oliveru Ivanoviću kojeg je, kako je naveo „ovaj režim ubio“.

Jedan od pet miliona: Vučić krši Ustav i ponaša se kao diktator (VIDEO) 2
Foto:Beta/ Luka Filipović

Marković je večeras poručio  da institucije treba da se bore za nezavisnost, jer će u protivnom zamenik gradonačelnika Goran Vesić prodati sve što vredi.

Učesnici protesta su na vrata RTS-a zalepili poruke sa navodnim cenama po kojima će ih Vesić prodati, a to su prethodno uradili i sa brojnim drugim institucijama.

Istim nalepnicama prekrivena su i ulazna vrata Narodnog pozorišta i Doma omladine, dok je ispred Ateljea 212 minutom ćutanja odata počast glumici Nedi Arnerić.

Jedan od pet miliona: Vučić krši Ustav i ponaša se kao diktator (VIDEO) 3
Foto: Beta/Luka Filipović

Srđan Marković je izjavio da ljudi iz Ateljea 212 ne ćute već hrabro govore, jer će, ako se bude ćutalo, u Ateljeu biti igrane predstave sa naslovima iz tabloida.

Marković je rekao je da će građani uvek biti uz institucije koje se bore za nezavisnost i da je na institucijama da odluče „da li će biti sluge ove vlasti ili će se boriti.“

On je kod zgrade Radio Beograda i Politike rekao da se taj radio nekad slušao sa setom, a ovaj list nekad nudio istinu, dok su prema njegovim rečima „sada to pamfleti Srpske napredne stranke“.

Aktivistkinja Valentina Reković rekla je da učesnici protesta „odbacuju zakasneli novogodišnji poklon od tri odsto“, misleći na nezvanične najave da će izborni cenzus biti smanjen sa pet na tri odsto.Ona je navela da vlast neće uspeti da demotiviše učesnike protesta spuštanjem izbornog cenzusa ili time što policija zaustavlja saobraćaj mnogo pre početka protesta kako bi građane sprečili da dođu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari