Obradović: Ministar Šarčević najodgovorniji za „najezdu” lažnih diploma i plagijata 1Foto: FoNet

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem najodgovornije za „najezdu” lažnih diploma, plagiranih doktorata i svih visokoškolskih ustanova koje su „laž i prevara”.

„To, naravno, ne bi bilo moguće da ih neko iz vlasti ne štiti”, rekao je Obradović novinarima ispred sedišta Ministarstva u Beogradu.

Naveo je da odgovornost snosi i prosvetna inspekcija koja nije reagovala na prijavu Dveri protiv nvog Fakulteta društvenih nauka koji, suprotno Zakonu o visokom obrazovanju, upisuje studente iako nema akreditaciju, a odgovorno je i Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

„Lično Mladen Šarčević štiti Fakultet društvenih nauka od prosvetne inspekcije jer iza Fakulteta društvenih nauka stoji sam vrh Srpske napredne stranke. Mladen Šarčević štiti pre svega Jugoslava Petkovića i Branislava Prostrana, generalnog direktora i zamenika generalnog direktora Javnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje je ustupilo deo svoje poslovne zgrade ovom fakultetu Srpske napredne stranke”, kazao je Obradović.

Obradović je oceenio da Srpska napredna stranka (SNS), kao što je nekada Socijalistička partija Srbije s Megatrendom, želi da ima svoj privatni fakultet i nove „kupoprodajne diplome i doktorate” koji su, pre svega, namenjeni partijskim kadrovima SNS koji nemaju visoko obrazovanje, a žele državne funkcije.

„Zato služe ovi lažni privatni fakulteti: da bi stranački kandrovi uništavali naš državni aparat i ljudi sa kriminalnim akademskim zvanjima, bez stručnosti i zvanja dolazili na najviše državne funkcije”, rekao je šef Dveri.

Obradović je pozvao Srpsku akademiju nauka i umetnosti, univerzitetsku javnost u Srbiji, sindikate u prosveti, naučne radnike da „zajedno spasu srpsko obrazovanje”.

Jedan od članova Predsedništva Dveri, univerzitetski profesor iz Kragujevca Milorad Marinković, rekao je da se u Srbiji „favorizuju sumnjivi kadrovi sa sumnjivim diplomama i sumnjivim programima„ što je „glavni razlog za odliv mozgova”.

Vučić šalje svoje emisare da relativizuju potpisano u Vašingtonu

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da izgleda da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čitao istraživanja javnog mnjenja po svom povratku iz Vašingtona „koja su mu rekla da ono što je tamo potpisao nije istorijski sporazum, nego istorijska bruka, sramota i poniženje države Srbije”.

Obradović je pred novinarima u Beogradu tako prokomentarisao izjavu predsednikove savetnice za medije Suzane Vasiljević na televiziji Prva da preseljenje Ambasade Srbije iz Tela Aviva u Jerusalim „nije konačna odluka” i da je dokument potpisan o tome u Beloj kući samo „izjava o namerama”.

Vučić „sada traži izlaz iz te situacije i šalje svoje emisare koji polako relativizuju taj istorijski uspeh”, rekao je Obradović.

„Setite se naslovnih strana svih režimskih medija koji nas danima ubeđuju da je to vrhunac srpske diplomatije, a sada vidimo i čujemo da je to nešto neobavezujuće, da se zapravo to i neće primenjivati, čime tek pokazujemo koliko je ova vlast neozbiljna, koliko je ta diplomatija loša, koliko je sve ovo neodgovorno”, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari