Odbornici Saveza za Srbiju bojkotovali sednicu užičke skupštine 1Foto: Nenad Kovačević

Odbornici Saveza za Srbiju u Užicu su bojkotovali današnju sednicu Skupštine grada i time su, kako su naveli, izrazili podršku građanskim protestima i borbi protiv nasilja u Srbiji.

– U atmosferi pravnog i fizičkog nasilja, linča i progona neistomišljenika, besmisleno je raspravljati o budžetu Užica, deponiji, Ponikvama, vodovodu, studentskom domu. Zato su odbornici Saveza za Srbiju – Užice doneli odluku da bojkotom sednice Skupštine grada Užica podrže građanske proteste i opšti bojkot protiv nasilja u Srbiji“, saopštio je, u ime tog Saveza, Jovan Marković, predsedbnik užičkih demokrata.

– Pre 15 dana u Kruševcu, prilikom pokušaja ubistva, razbijena je glava Borku Stefanoviću. Pre sedam dana je zapaljena kuća novinaru Milanu Jovanoviću u Grockoj. Sedam godina traju progoni, fizičko zlostavljanje, otmice, prebijanje predstavnika opozicije. Više od godinu dana u parlamentu Srbije odvija se pravno i političko nasilje nad poslanicima opozicije. Na izborima u Lučanima policija se otvoreno stavila na stranu “naprednjačkih “ siledžija, jer je privodila aktiviste opozicije, nije obezbedila biračke spiskove i biračka mesta i nije reagovala na desetine vozila bez tablica“, naveo je Marković za skupštinskom govornicom i poručio da su sve to „očigledni dokazi da u su Srbiji ukinute institucije“.

Nakon toga, odbornici tog opozicinog bloka, koga čine DS, Zdrava Srbija i Dveri, napustili su sednicu, a skupština je nastavila raspavu o budžetu za narednu godinu, koji je planiran u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

Navodeći da je to „neodgovorno ponašanje dela opozicije koja, u tako važnim momentu za Užice, odustaje od diskusije“, gradonačelnik Tihomir Petković (SNS) zahvalio se onim odbornicima opozicije koji su ostali u skupštinskoj sali.

„Ne vidim nikakvu povezanost između izbora koji su bili u nedelju sa usvajanjem budžeta u Užicu u kome nije bilo izbora. Imali smo skoro izbore u Sevojnu i nije bilo primedbi i verujem da primedbe na izbore u četiri opštine nisu realne. Očigledno je da deo opozicije nije bio spreman da raspravlja o budžetu Užica, čiji su prihodi najveći u istoriji grada, ali to je njihova stvar i građani Užica će ceniti poteze svih nas“, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari