Odlaganje sastanka zbog obaveza američkih domaćina 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Moguće je da će sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija biti odložen zbog obaveza američkih domaćina, kažu za Danas izvori iz diplomatskih krugova, komentarišući jučerašnju Vučićevu izjavu da „ne isključuje pomeranje“ sastanka u Vašingtonu, koji je prvobitno planiran za drugi septembar.

Naši izvori ukazuju da će u slučaju da se ti razgovori odlože, odlaganje biti „kratko“, odnosno da bi sastanak bio održan „dan ili dva kasnije“.

Podsetimo, domaćin pregovora političkih lidera iz Beograda i Prištine u Beloj kući biće specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel.

Taj sastanak trebalo je da se održi još krajem juna i da na njemu učestvuju Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, ali je plan promenjen jer je Tači u međuvremenu dobio poziv od Specijalnog suda u Hagu, pa je Hoti pozvan umesto njega na razgovore u septembru.

Nekoliko dana posle susreta u Vašingtonu, 7. septembra, Vučić i Hoti trebalo bi da razgovaraju u Briselu, na novoj rundi političkog dijaloga pod pokroviteljstvom izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je preneo RTS na svom portalu, Vučić je juče rekao da „jedino što on može da garantuje jeste da će se na sastancima u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije“.

– Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ‘čeka nas ovaj užas, pa onaj užas’… Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je ‘da'“, kazao je predsednik Srbije na aerodromu u Batajnici, gde je prisustvovao pilotskom prikazu.

Odgovarajući na pitanje da li će se na sastanku u Beloj kući razgovarati i o političkim, a ne samo o ekonomskim temama, Vučić je naveo da „ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme“, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to je ekonomija.

– Ne mogu da garantujem da neće biti i političkih tema, ali bih voleo da budu samo ekonomske, jer je za politički dijalog i statusna pitanja nadležna EU, u skladu sa odlukom UN, ali iznenađenje ne isključujem, kazao je Vučić. On je napomenuo da „ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima“, da u Vašingtonu bude „potpisano priznanje Kosova“.

Razgovori sa Dodikom i Cvijanović

Aleksandar Vučić je najavio da će pozvati na razgovore u Beograd političke lidere Srba iz BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović. On je dan ranije rekao da su mu iz Banjaluke stigla „određena dokumenta“, a Dodik je kasnije pojasnio da se ta dokumenta tiču „dvostrukih aršina međunarodne zajednice povodom statusa Kosova u Srbiji i Republike Srpske u BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari