Održana zajednička sednica pokrajinske Vlade i Vlade Srbije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dobro što je održana zajednička sednica sa Vladom AP Vojvodine u trenutku kada se priprema budžet za 2019. godinu i kako bi se odredili prioriteti za narednu godinu.

Pokrajinski premijer Igor Mirović naglasio da će biti ispunjena zakonska obaveza od sedam odsto BDP za Vojvodinu.

Pre dve godine kada su pokrenute zajedničke sednice, Vlada Srbije je obećala da će uložiti 1,8 milijardi dinara u obnovu javnih objekata u Vojvodini, podsetila je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mirovićem. Sada sam pogledala izveštaj i u ove dve godine obećanje je ispunjeno. Vrednost izvedenih radova u obnovi javnih objekata je 994 miliona dinara, a vrednost radova koji su u toku je 807 miliona dinara, precizirala je Brnabić. Brnabić je ukazala i da će davanja za Vojvodinu, uključujući investicije, prevazići sedam odsto BDP.

Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine treba da usvojimo, ali je važnije da li mi ispunjavamo svoj deo obaveza, a ovom trenutku to činimo, rekla je Brnabić.

Gledamo na Vojvodinu kao na najbogatiji deo Srbije, ali neke od najviše devastiranih oppština su upravo u Vojvodini, ukazala je Brnabić i dodala da se zajednički radi na podršci tim lokalnim samoupravama. Imamo pregovore sa 21 investitorom koji razmatraju ulaganja. Vrednost investicija je oko dve milijarde evra i ako uspemo u tome to je oko 5.000 radnih mesta, istakla je Brnabić.

Na pitanje o obeležavanju 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, Brnabić je rekla da kada se govori o tom datumu treba napomenuti da Srbija ima veoma dobru saraednju sa Mađarskom.

To obeležavanje ni na koji način ne treba da naruši naše dobre odnose, rekla je Brnabić.

Mirović je rekao da se rezultati zajedničke sednice vlade Srbije i pokrajinskih vlasti ogledaju u projektima u visoko obrazovanje, saobraćajnu infrastrukturu, evropske integracije i projekte u turizmu.

Razmatrali smo rezultate projekata u visokom obrazovanju, poput Naučno-tehnološkog parka, koji će biti završen do jeseni naredne godine, kao i u dva nova projekta Biosens i zgrada Studentskog kulturnog centra u okviru univerziteta, rekao je Mirović.

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, Mirović je kazao da se razgovaralo o završetku kraka ipsilon, projekat puta Novi Sad – Bačka Palanka, istakavši da pokrajinska vlada finasira put Opovo-Debeljača. U delu projekata u oblasti turizma, Mirović je rekao da je u toku javna nabavka za prvi turistički projekat na Paliću, koji se odnosi na velnes i spa centar. Mirović je rekao i da je ministar finansija obećao da će za Vojvodinu u narednom budžetu biti ispunjena zakonska obaveza od sedam odsto BDP. Kada je reč o zakonu o finansiranju, Mirović je rekao da ga posmatra isključivo u funkciji ekonomskog razvoja Vojvodine, uz napomenu da je „to razlika u odnosu na neki raniji period“.

Mirović je rekao da je plan da do kraja sledeće godine počne da se emituje signal RTV sa nove lokacije televizije. Prema njegovim rečima, prva faza izgradnje zgrade RTV je pri kraju, a završena je javna nabavka za drugu fazu radova, pa se očekuje da se za 10-15 dana ugovori i ta faza radova. Mirović je rekao i da se već razgovaralo o opremanju nove zgrade RTV, ponavljajući da veruje da do kraja sledeće godine može biti pušten signal televizije. Kada se vode takvi projekti, treba imati malu rezervu, ocenio je Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari