Opozicija: Dačićevi socijalisti odgovorni za najmračniju deceniju u istoriji Srbije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Socijalistička partija Srbije jeste stranka sa veoma dugim “stažom” na vlasti, ali je to nikako ne čini “najstarijim srpskim političkim brendom”, kako tvrdi njen lider Ivica Dačić.

To ocenjuju za Danasov portal predstavnici opozicije.

Za razliku od Dačića, oni ističu da reputacija SPS-a nije ni za kakvu  pohvalu.

Prema mišljenju Sande Rašković Ivić, potpredsednice Narodne stranke, “možda je Dačić mislio na brend s kontinuitetom vlasti”.

“Jedino u tom svetlu mogu da budu najstariji brend. Od 1990. do danas samo dve godine nisu bili na vlasti. A u široj interpretaciji njihovog nesto izmenjenog brenda od 1945, vladaju kao komunisticka, a od 1990. kao socijalistička partija. Vreme je da se malo od vlasti odmore, a i mi od njih”, smatra Rašković Ivić.

Govoreći na istu temu Aleksandar Radovanović, član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, navodi:”Skoro da je na nivou groteske to što Ivica Dačić povlači paralelu između Tucovića, Pelagića, Filipovića, Svetozara Markovića i stranke koja je odgovorna za najmračniju deceniju u istoriji Srbije u kojoj je nekoliko stotina hiljada poginulo, a više miliona ljudi se raselilo, u ratovima koje su poveli osnivači Socijalističke partije Srbije”.

“Ta stranka je socijalistička samo imenom, nikada ni jednu reformu, niti predlog, koji bi promovisao ideje levice nisu izneli, a u vlasti su bezmalo neprekidno 30 godina. SPS je brendirana stradanjem, represijom, ukidanjem slobode mišljenja, govora i u konačnom demokratije kao takve, a ova izjava uvreda za sve one koji su se protiv njihovog režima borili”, tvrdi Radovanović.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, podseća da je taj pokret u aprilu “napisao i predstavio zakon kojim bi se oduzela imovina SPS-u koja je nezakonito prisvojena od Saveza komunista Srbije i Saveza socijalističkog radnog naroda Srbije”.

“Svoju „dugovečnost“ duguju pljački tuđe imovine i tome što od te imovine zarađuju milione evra. To je 80 objekata širom Srbije, na najboljim lokacijama. Kada im ta imovina, koju čine i pokretna dobra i umetničke vrednosti,  bude oduzeta  SPS će nestati iz političkog života. A Dačić će pevati na svadbama. Lično mislim da će šatori imati dobru zabavu. Ima on taj zabavljački dar””, poručuje Veselinović.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, ističe da  “s obzirom na to da je SPS pravni sledbenik Saveza komunista, u poslednjih 76 godina su bili samo tri godine u opoziciji – posle Petog oktobra”.

“Kada uporedimo gde su danas Slovenija ili Hrvatska, a gde je Srbija, ne mestu socijalista se ne bih baš hvalio dužinom političkog “staža””, kaže Pajtić.

Podsetimo, Socijalistička partija Srbije osnovana je 17. jula 1990. godine, ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Za prvog predsednika SPS izabran je Slobodan Milošević, koji je umro u pritvoru Haškog tribunala u martu 2006.

Na liderskoj poziciji nasledio ga je Ivica Dačić, decembra 2006. Socijalisti, predvođeni Miloševićem, neprikosnoveno su vladali Srbijom do petooktobarskih promena 2000, nakon čega su  jedno vreme bili u opoziciji, potom su podržavali  manjinsku vladu premijera Vojislava Koštunice, da bi od 2008. do 2012. bili “najpouzdaniji” partner Demokratskoj stranci u vlasti. Od 2012. deo su vladajuće koalicije oko Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari