Opozicija ne sme da bude talac svađe Šapića i Radulovića 1Foto: Fonet

Sukob između kandidata za gradonačelnika Aleksandra Šapića i lidera DJB Saše Radulovića koji bi, kako sada stvari stoje, mogao da rezultira odbijanjem postizborne saradnje…

… mogao bi ozbiljno da dovede u pitanje postizbornu kombinatoriku opozicionih stranaka kojima će za formiranje nove većine u Skupštini grada Beograda, odnosno smenu vlasti biti potreban svaki opozicioni glas.

Kako se prelazak cenzusa liste koju predvodi Šapić ne dovodi u pitanje, a prema predviđanjima predsednika vladajuće stranke i države, Aleksandra Vučića, cenzus može preći i koalicija Dveri – DJB, zarad što brojnijeg opozicionog bloka u Skupštini grada javnost, čini se, očekuje da opozicija posle izborne trke sarađuje.

Ipak, sudeći prema plakatu koji ilustruje naziv liste DJB – Dveri „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“, takva saradnja nije moguća. Na plakatu se, osim pripadnika sadašnje vlasti, nalaze i opozicionari i lideri lista na ovim izborima Dragan Šutanovac i Dragan Đilas, kao i njihovi koalicioni partneri, poput Borisa Tadića ili Zorana Živkovića. Time DJB i Dveri sugerišu svojim glasačima da nema saradnje sa njima. Koliko i da li će DJB i Dveri biti dosledni, videće se posle izbora.

Iz Đilasovog tabora apeluju na sve da svu energiju usmere na borbu protiv režima. Na pitanje koliko će svađa Šapića i DJB-Dveri otežati postizbornu koaliciju opozicije, s obzirom na to da će biti neophodni svi opozicioni glasovi ili možda i ne računaju na glasove Obradovića i Radulovića, odgovaraju da je njihov stav da ne kritikuju nikoga iz opozicije. „Zato i ne odgovaramo bez obzira šta ko o nama kaže“, navode u Đilasovom štabu.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, za Danas kaže da ostale stranke opozicije svakako mogu biti taoci svađe Šapića i Radulovića.

– Opozicija ne sme da dopusti da, ukoliko bude imala većinu, ne napravi gradsku vlast. Propustili bi priliku da zadaju ozbiljan udarac SNS-u i da pokažu da SNS nije nepobediv, ali bi i dugoročno sebi napravili ozbiljan problem. Šapić i DJB bi zbog odgovornosti prema biračima morali da pronađu minimum zajedničkih stvari oko kojih bi se saglasili ili bi morali da makar daju podršku formiranju opozicione vlasti iako možda u njoj ne bi učestvovali. Zaista bi morali da pređu preko svega izrečenog inače bi cela opozicija propustila veliku priliku. Birači bi kaznili takav potez i zaista verujem da bi nakon izbora, ako bude takva šansa, a da niko od odbornika ne promeni stranu, svi iz opozicije morali da budu toliko odgovorni da formiraju gradsku vlast. Svakako ostale partije opozicije jesu taoci sukoba, ali ni ostali akteri nisu „čisti“ i svakodnevno se međusobno optužuju – ukazuje Stojanović.

Ako se i dogovore, to neće dugo trajati, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. On za naš list navodi da u teoriji ako opozicija dobije većinu može da se ponovi situacija iz 97-98. kada su opozicione stranke preuzele Beograd posle čega su se Zoran Đinđić i Vuk Drašković posvađali da je bilo onemogućena svaka dalja saradnja.

– Opozicija je sad toliko usitnjena i posvađana da bi se to prenelo na gradsku vlast, što bi dovelo do njenog slabljenja u narednom periodu. I kada bi se dogovorili i formirali većinu, za dve nedelje bi se sve urušilo jer su sukobi vrlo teški – zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari