Opozicija od evropskih posrednika očekuje sporazum poput onog u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Proevropska grupa stranaka potpisnica zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore od posrednika iz Evropskog parlamenta očekuje da do narednog sastanka 17. septembra ispune obećanje i sačine sporazum dve strane, poput onog u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Ovo je jedan je od zaključaka sastanka predstavnika grupacije stranaka, koji je održan u četvrtak uveče, u kojoj su SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i inicijativa Ne davimo Beograd, potvrđeno je Danasu iz više izvora.

Izvori Danasa sa stastanka kažu da bi taj sporazum treblo da sadrži obaveze dve strane, vlasti i opozicije, rokove za ispunjavanje obaveza i mehanizme za garantovanje i omogućavanje slobodnih i poštenih izbora. Kako navode, taj sporazum bi trebao da bude nalik onom koji su svojevremeno potpisivali presdtavnici vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji, poznatji kako Sporazum iz Pržina, ili onog u Crnoj Gori.

Međutim, budući da je objavljivanje ove vesti na portalu Danasa izazvalo budru među pojedinim učesnicima sastnaka, pitanje je da li će dokument opozicije koji bude poslat evropskim posrednicima tako biti nazvan budući da su pojedini učesnici sastanka, kako saznajemo, vrlo nezadovoljni curenjem informacija u medije.

U svakom slučaju, kako nam je rečeno, iako je ova grupacija vrlo nezadovoljna radnim tekstom koji je, u utorak uveče sa zakašnjenjem i posle predstavnika vlasti, dobila od posrednika Tanje Fajon, Vladimira Bilčika, Knuta Flakenštajna i Eduarda Kukana, za sad neće odustati od dijaloga i ostaviće prostor poslanicima EP da do novog sastanka 17. ovog meseca na sto stave predlog sporazuma o kojem bi morala da se izjasni vlast.

Izvori Danasa kažu, da će ove partije narednih dana biti aktivne u ovom procesu i sačiniće svoj predlog sporazuma i poslati ga evroparlamentarcima od kojih očekuju odgovor.

Naši sagovonici navode, da ukoliko posrednici ne budu imali razumevanja za novi predlog opozicije, tada će se razmatrati i povlačanje iz dijaloga budući da je dosta vremena već izgubljeno.

Danasovi izvori navode da je na sastanku rečeno i da tekst koji je dobijen ne zavređuje učešće u daljem dijalogu, ali da treba dati novu priliku posrednicima.

Kako je rečeno, a prenose naši izvori sa sastanka, ovaj deo opozicije ne odbija učešće u razgovu koji može da donese rezultate, ali neće učestvovati u razgovoru koji nema smisla.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, je gostujući u petak na televiziji N1 najavio da će se ove partije narednih dana razgovarati i sa predstavnicima ostatka opozicije o daljim koracima.

Veselinović je naveo da predloženi dokument evroposrednika nema izvršne odredbe, a da čak i da ih ima nema šta da se izvrši jer su sve opšta mesta.

Prema njegovim rečima, opozicija će sačiniti dokument sa izvršnim odredbama koje bi omogućile slobodne izbore i medije i merama za kontrolu tih odredbi.

– Izrađavamo veru da ovaj proces može na miramn način da reši probleme i da ne moramo te stvari da rešavamo na ulici – naveo je

On je istakao da ovaj deo opozicije nije imao velika očekivanja od posrednika, ali su pred sobom su imali činjenicu da su u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji predstavnici EU stavili na sto tamošnjim režimama papir znatno bolji od ovog koji su ponudili Srbiji, sa sve sankcijama za one koji krše dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari