Orlić: Kada će biti pokrenuti postupci protiv Đilasa, Bastaća, Jeremića i Aleksića 1Foto: BETA/NENAD PETROVIC/DS

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić pitao je danas Tužilaštvo kada će biti pokrenuti postupci protiv Dragana Đilasa, Marka Bastaća, Vuka Jeremića i Miroslava Aleksića zbog, kako tvrdi, “višemilionskih šteta, malverzacija, pronevera i lopovluka”.

Orlić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je protiv, kako je naveo, “paklene četvorke najvećih kriminalaca u Srbiji” podneto “mnoštvo krivičnih prijava, ali još nema nikave reakcije Tužilaštva”.

“Šta se čeka sa procesuiranjem svih nedela koja su dokumentovana i za koja su predočeni brojni dokazi? ” upitao je Orlić. Orlić je rekao da je protiv Aleksića podneto više od deset krivičnih prijava za brojne malverzacije u Opštini Trstenik dok je on bio na njenom čelu, ali vezane i za rad drugih organa na koje je on imao neposredan uticaj.

On je rekao da je, prema navodima u prijavama, Aleksić odgovoran za milionske štete u sijaset afera, kao što su lažna elektrifikacija, gasifikacija, unapređenje industrijskog parka, renoviranje škola, malverzacije u javnim preduzećima. Orlić je kao primer naveo slučaj nevladine organizacije Fond za unapređenje resursa građana, koju je Aleksić osnovao sa svojom rodbinom, pa onda iz nje “svog tasta poslao da bude rukovodeći kadar u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, da bi od te službe ova nevladina organizacija dobijala unosne poslove”.

On je rekao da je ova NVO dobila više od 50 miliona dinara. Orlić je rekao da je protiv Jeremića podneta krivična prijava u vezi sa aferom “Energoprojekt”, a u pitanju je “neposredna šteta za građane i Srbiju” koja iznosi više od šest miliona dolara. On je rekao da je Jeremić “milione evra dobio od međunarodne bande kriminalaca na čijem je čelu Patrik Ho” i pitao “šta je finansirano u Srbiji tim prljavim novcem”. Prema njegovim rečima, protiv Bastaća podneta je krivična prijava zbog pronevera koje se mere milionima, a tiču se sredstava opštine Stari grad.

U pitanju je, kako je naveo, “muljačina” sa kokicama, uslugama pomoći geronto-domaćica, transakcijama fantomskim firmama koje je plaćao iz opštinskog budžeta za takozvane specijalizovane usluge koje nikada nisu izvršene. Orlić je rekao da očekuju da dobiju odgovor i šta se dešava sa prijavama podnetim protiv Đilasa za “reketiranje firmi” i “kako je moguće da se toliko obogatio dok je bio na vlasti”, a u pitanju su stotine miliona evra.

“Očekujemo da Tužilaštvo ispita navode Milana Ivanovića, direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici koji tvrdi da je neposredni očevidac i da ima dokaze koje je spreman da pruži u svakom trenutku da su Đilas i Jeremić švercovali naftu sa Albancima sa Kosova i Metohije”, istakao je Orlić. On je rekao i da su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Saveza za Srbiju “ponovo morali da demantuju sopstvene reči i menjaju sopstvene iskaze koje su davali prethodnih dana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari