Otvoreno pismo Zelenovića predstavnicima EU 1Foto: BETA/OMS/ Grad Šabac

Otvoreno pismo predsednika Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića Fondu za otvoreno društvo i predstavnicima Evropske unije.

Povodom okruglog stola o izbornim uslovima, koji se na Faklutetu političkih nauka održao u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, a kome su prisustvovali predstavnici akademije, nevladinog sektora, vlasti i opozicije, obraćamo se otvorenim pismom organizatorima i predstavnicima EU:

Poštovani organizatori sastanka i predstavnici Evropske unije,
Da li znate šta je demokratija?
Da li znate šta demokratija podrazumeva?
Da li znate koje su osnovne tekovine demokratije?

Od 2012. godine mi u Srbiji gubimo demokratiju svaki dan. I tako evo već osmu godinu. Mi znamo da je više nemamo. I znamo da hoćemo da je vratimo. Nismo ništa ni bolji ni gori od ostatka Evrope. Nismo ništa manje zaslužili da živimo kao sav normalan svet.
Sve ove godine, pokušavamo da se izborimo za demokratiju demokratskim, civilizovanim i leganim sredstvima.
Udavljeni u korupciji i kriminalu, udavljeni u nasilju i agresiji vladajuće većine, u situaciji da smo potpuno onemogućeni da se branimo od lavine laži, kleveta i uvreda kojim nas svakodnevno režim Aleksandra Vučića zatrpava uz pomoć svih svojih medija, provocirani na ulicama gde god se maknemo, vređani pred građanima i našim porodicama, i dalje pokušavamo da našu zemlju izvučemo iz nasilničke autokratije Aleksandra Vučića – isključivo demokratskim principima.
U Srbiji kada organizujete proteste – prebiće vas.
U Srbiji kada sa dokazima ukažete na kriminalne radnje vladajuće većine – progoniće vas po ulicama.
U Srbiji kada tražite rešenje za izlaz iz političke i društvene krize – blatiće vas, vređati, zastrašivati, tući, hapsiti.
U Srbiji, kada izrazite kritiku režimu Aleksandra Vučića – probudićete se kao silovatelj, manijak, nasilnik, lopov, fašista, izdajnik, jer će vas preko noći, orkestrirano uništiti Vučićevi mediji.
Da li je to demokratija?
Fond za otvoreno društvo nas je pozvao na dijalog sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima. Dijalog je organizovan na neutralnom terenu, Fakultetu političkih nauka, jer smo napustili ono što vladajuća većina naziva parlamentom, iako je režim Aleksandra Vučića tamo po svim principima diktature zgazio i poslednji atom demokratije.
Ostajući na tragu borbe za normalno društvo demokratskim principima, pozivu smo se odazvali. Kao odgovorni ljudi poštovali smo zahtev organizatora da sastanak bude zatvoren za javnost i da nakon sastanka ne dajemo izjave za medije.
Ministar unutrašnjih poslova, ponosni vlasnik dve falsifikovane diplome (osnovnih i doktorskih studija), je ovaj sastanak nazvao „dokazom demokratije“.
Vi kao organizatori ovog sastanka na njegovu izjavu ćutite.
Predstavnici EU na ovu izjavu ćute.
Ponovo vas pitamo: da li znate šta je demokratija?
Da li znate da do sastanaka na temu izbornih uslova nikada ne bi došlo da postoji demokratija?
Da li vi imate neke svoje demokratije, koje nama u Srbiji ne pripadaju?
Da li znate da ste svojim ćutanjem dali alibi sunovratu jednog društva, jedne zemlje, svih njenih građana, ostajući nemi na činjenicu da se to naziva demokratijom?
Nama je potpuno jasno da je ovaj sastanak organizovan kao posledica najave mogućeg bojkota piramidalne kriminalne organizacije koju režim naziva izborima.
To nisu izbori.
Ovo nije demokratija.
Poštovali smo princip tišine posle sastanka na vaš zahtev.
To ne znači da ćemo ostati nemi na vašu tišinu.
Ponovo da vas pitamo: da li znate šta je demokratija?
Ne možemo se oko istine dogovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari