Pahor sa čelnicima EU i NATO: Zapadni Balkan i Kosovo jedna od glavnih tema 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Slovenije Borut Pahor razgovaraće danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom a glavne teme biće budućnost EU i situacija na Zapadnom Balkanu, prenosi slovenačka agencija STA.

Uz pripreme za predstojeću ljubljansku konferenciju Inicijative tri mora, koja okuplja 12 srednjoevropskih i sredozmenih članica EU, Zapadni Balkan bio je jedna od glavnih tema i tokom jučerašnjih Pahorovih sastanka sa čelnicima EU i NATO, Žan-Klodom Junkerom, Federikom Mogerini i Jensom Stoltenbergom.

Kako je preneo Glas Amerike (VoA), Junker je rekao da države Zapadnog Balkana treba primiti u EU da se ne bi ponovile devedesete.

„Države Zapadnog Balkana treba da postanu nove evropske članice – ukoliko to ne učinimo, doživećemo opet iste probleme koje smo imali devedesetih. Kažem to zato što zaista mislim da je reč o ratu i miru. Naš posao je da sačuvamo stabilnost unutar Unije, ali i oko nas“, rekao je Junker posle sastanka sa Pahorom.

On je dodao da je sa predsednikom Slovenije detaljno razgovarao o procesu pridruživanja balkanskih država i da je uveren da „vizija njhovog članstva u EU ne treba da bude romantična, već istinska“.

Pahor je razgovarao s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kojoj je uručio poziv za majski samit Procesa Brdo Brioni u Tirani, o rešenju za Kosovo koje se ne bi temeljilo na etničkim načelima.

Kako je prenela STA, Pahor je naglasio da procesom treba politički upravljati uz uzajamno poštovanje i pod kontrolom međunarodne zajednice. Naglasio je da je iznimno važno da lideri imaju priliku da čuju dubinsku analizu visoke predstavnice nakon pet godina njenog mandata o rešenjima vezanim za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Pahor je rekao i da su se Mogerini i on saglasili da rešenja za bilateralne ili multilateralne probleme na Zapadnom Balkanu ne treba da se zasnivaju na etničkom principu. „Ako bi se rešenje temeljilo isključivo na etničkom principu, suprotstavio bih mu se. Ali, ako je rešenje konsenzusom moguće bez kolateralne štete, to ne treba iz osnova odbaciti, već uz mudrost i oprez treba dopustiti takvo razmišljanje, koje nije usmereno na etničke granice“, naveo je.

Posle sastanka s Pahorom mogućnost izmene granica i pronalaženja rešenja za Kosovo komentisao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je ponovio da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da neće da ulazi u različite elemente dijaloga.

„Podržavamo ideju da su dve strane u stanju da reše otvorena pitanja“.

On je podsetio na odluku Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u regularnu vojsku uprkos protivljenju brojnih NATO članica i ponovo kritikovao uvođenje carina na robu iz Srbije i BiH.

„Ovo nije od pomoći u rešavanju političkih pitanja, niti pomaže dijalogu Beograda i Prištine. Treba nam političko rešenje, NATO zato snažno podržava dijalog, ali nedavne odluke vlasti u Prištini čine teškim napredak u dijalogu“, rekao je Stoltenberg i pozvao obe strane da se uzdrže od akcija i retorike koje mogu još više da otežaju proces i podignu tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari