Pahor: Zapadni Balkan je na raskršću 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) bio bi u obostranom interesu i Srbije i EU i to bi mnogo doprinelo političkoj i privrednoj stabilnosti ovog dela Evrope, ocenio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije.

On je istakao da Slovenija podržava Srbiju na putu u EU i da će uvek upozoravati na značaj uključivanja Srbije u EU.

Pahor je podsetio da je na sastanku na vrhu procesa „Brdo Brioni“ u Sarajevu 2016. godine ocenio da bi moglo da se desi da se EU sledećih godina više bavi sama sobom nego širenjem.

„U suštini, ne bavi se toliko ni sama sobom koliko bih ja to želeo, već se države članice EU mnogo više bave sobom, a manje se bave zajedničkom EU i to sasvim sigurno stvara takve prilike da i u sledećim godinama, prema mojoj oceni, ne možemo da očekujemo neku veliku ili nadprosečnu političku volju za proširenje EU“, istakao je Pahor.

On je rekao da bi moglo da dođe do usporavanja dinamike pregovora država Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom o članstvu. Pahor je rekao da je zbog toga „važno da svi narodi, sve države u ovom regionu, ali i one koje su na njenom rubu, sarađuju bezuslovno, da rešavaju sva otvorena pitanja, da održavaju i jačaju međusobno poverenje poštovanje, bez obzira što među njima postoje tolike razlike, odnosno upravo zbog toga jer one postoje“.

„Naša politička uloga i naša odgovornost su nenadoknadive“, naglasio je Pahor.

On je rekao da se Zapadni Balkan nalazi na raskršću, a stvari otežavaju manje predvidljivosti i povećani bezbednosni rizici u međunarodnoj zajednici.

„Uprkos tome ili upravo zbog toga, mi moramo da uradimo sve za mirno rešavanje svih konflikata. Nema istorijske nužnosti, kao što neki kažu, da Zapadni Balkan u zamršenim situacijama uvek uđe u neki konflikt. Može da uđe, ali to nije nužno“, poručio je on.

„Ali, ako bi se protiv naše volje to dogodilo, da se ponovo taj deo Evrope uplete u neki konflikt, moramo svi da znamo da bi to bila potpuna bura, perfect storm, a to ne želi niko od nas“, izjavio je Pahor.

Pahor je dodao da Slovenija razume pravo Srbije da suvereno izabere svoju bezbednosnu politiku.

„Poštujemo da je vaš prioritet saradnja sa Ruskom Federacijom, ali je jasno da će brže doći do završetka pregovora Srbije sa EU ako su dobro uređeni odnosi između EU i Brisela, odnosno Ruske Federacije“, rekao je Pahor.

On je istakao da Slovenija podržava sva nastojanja zvaničnog Beograda i Prištine da zaključuju sporazume koji uređuju međusobne odnose, ali je dodao da obe strane moraju da poštuju ovakve potpisane sporazume.

„Pregovori moraju da teku mirnim putem, bez pretnji ili upotrebe sile, a rezultat mora da bude mirna primena dogovora, bez kolateralnih bezbednosnih posledica u regionu“, rekao je Pahor i dodao da je to moguće ako ima dovoljno mudrosti, znanja i sklonosti mirnom rešavanju sporova.

Pahor je rekao da se Slovenci i Srbi uzajamno poštuju i imaju naklonost jedni prema drugima.

„I Slovenija i Srbija, osećaju obavezu da urede sva bilateralna i multilateralna pitanja država u jugoistočnoj Evropi. Naravno, što se tiče nekih pitanja, imamo različita stanovišta, ali ti pogledi nisu nepremostivi, nisu toliko različiti da bi zaista smetali ili ometali razvoj odličnih političkih i privrednih odnosa“, istakao je Pahor.

Podsetimo, poslanici svih opozicionih stranaka koje učestvuju u građanskim protestima bojkotovali su posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari