Paraćin: Odbornici zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg budžeta 1Foto: Wikipedia / Sonjabgd

Realizacija budžeta opštine Paraćin za 2018. je oko 87 odsto prihoda u odnosu na plan, što je dobar rezultat, složili su se odbornici, koji su većinom glasova, na skupštini usvojili završni račun budžeta ove opštine za prošlu godinu uz izveštajaj nezavisnog ovlašćenog revizora.

Opozicioni odbornici uglavnom nisu imali promedbi na realizaciju budžeta ali jesu na način raspodele sredstava.

Kako je rekao načelnik Odeljenja za finansije i budžet Slobodan Janković, budžetskim korisnicima je u 2018. bilo raspoređena milijarda i 380 miliona dinara.

,,Od planiranih 1.380.000.000 dinara tekućih prihoda i primanja, ostvareno je 1.205.000.000 dinara ili 87,35 odsto plana. Svi budžetski korisnici zajedno nisu povukli 4.236.000 dinara od raspoloživih sredstava. Ostvarenje plana tekućih prihoda u 2018. bilo je 90,35 odsto i može se smatrati sasvim zadovoljavajućom realizacijom plana“, rekao je Janković.

Budžetski korisnici su tokom 2018.godine imali na raspolaganju i namenska sredstva dobijena sa republičkog nivoa od 73 miliona dinara.

,,Ukupno je bilo na raspolaganju planskih 1.640.000.000 dinara, a ostvarenih u toku 2018.godine 1.415.000.000 dinara. Plan rashoda izdataka je bio u istom iznosu kao i planirani prihodi i primanja 1.380.000.000 dinara. Izvršenje ukupnih rashoda i izdataka na kraju 2018.godine iznosilo je 87 odsto plana ili 1.201.000.000 dinara, rekao je Janković.

Od direktnih budžetskih korisnika najbolju realizaciju plana rashoda i izdataka ima Uprava za poslove organa opštine sa 93 odsto,  Uprava za urbanizam i finansije sa 87,30 odsto, Uprava za investicije i održivi razvoj 87,17 odsto a najnižu realizaciju predsednik opštine sa 74 odsto.

,,Od indirektnih korisnika najbolju realizaciju plana rashoda i izdataka u 2018.godini ima Dom zdravlja sa 98 odsto, a najslabiju OŠ Branko Radičević u Popovcu sa 71 odsto. Ova škola iz proceduralnih razloga nije realizovala planiranu izradu projekta energetske efikasnosti od 3,3 miliona dinara. Slično je i kod škole Radoje Domanović gde je bilo planirano 1,1 miliona dinara za građevinske radove a nije bilo realizacije, kazao je Janković.

On navodi da je kod predsednika opštine i opštinskog pravobranilaštva reč o manjim odstupanjima, dok je kod Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede ponovo izostala realizacija projekta komasacije u Donjem Vidovu. Budžetski fond za zaštitu životne sredine ima najslabiju realizaciju od 45, 8 odsto.

,,Da je sve urađeno po propisima, da je sve tačno i potpuno, potvrđuje izveštaj eksterne revizije koja je revidirajući naš završni račun za 2018.godinu, naš rad ocenila najvišom ocenom i dobili smo pozitivno mišljenje, istakao je Janković.

Šef odborničke grupe Samostalni naprednjaci u Skupštini opštine Paraćin Jovica Rajić je rekao da, kada je reč o prihodima, u iznosu od 92 odsto ostvareni su prihodi od poreza na zarade.

,,Mi smo uvek goovorili da sve što je oko i iznad 90 odsto smatramo dobrim rezultatom i računamo da može i bolje. Ja pamtim i godine kada su neki budžetski korisnici imali oko 60 odsto. Danas možemo da kažemo da su prihodi i rashodi na granici od oko 90 odsto i to je donja granica po našim kriterijumima, ali ima prelaznu ocenu sa jednim upozorenjem da treba obratiti pažnju, rekao je Rajić.

Rajić je rekao da su građani na zborovima rekli šta su njihovi prioriteti i da građani očekuju  da se ti planovi i projekti i realizuju.

,,Druga vrsta poreza koje ističem su porezi na imovinu. Mi smo tu zadovoljni jer je ostvarenje 74 odsto za fizička lica i 72 odsto za pravna lica. Porez na prenos apsolutnih prava je oko 80 odsto i tu treba napraviti napor da se naplata popravi, i ne sme biti selekcije u naplati poreza, ocenio je Rajić.

On je dodao da prošle godine nije došlo do planirane prodaje zgrade Vodovoda i javno komunalnog preduzeća zbog čega je bilo 50 miliona dinara manje u budžetu.

,,Pretpostavljam da je to bilo realizovano sada bi govorili o procentu koji bi bio blizu 95 odsto, kazao je Rajić.

Kada je reč o rashodima, Rajić je napomenuo da su ustanove prednjačile po realizaciji.

,,Tu mislim na Dom zdravlja, apoteku, pozorište, Dom omladine. Te ustanove su napravile dobre rezulatte, oko 95 odsto je realizovano što znači da su svi sadržaji bili dostupni građanima kako je i planirano, ocenio je Rajić.

Jovica Rajić ističe  da manji procenat realizacije budžeta ima Budžetski fond za poljoprivredu i Budžetski fond za zaštitu životne sredine.

,,Mi smatramo da je važno da kod budžetskih korisnika koji apsorbuju najviše novca, a to je sigurno Uprava za investicije i održivi razvoj, treba obratiti pažnju da ima dobre rezultate, kao što i ima, procenat realizacije je 90 odsto, ali i tu ima prostora da bude i bolje. Naša sugestija je da se razmišlja o projektima manjeg obima nego što su sada, kazao je Rajić.

Odbornik opozicione Jedinstvene Srbije u Skuštini opštine Paraćin Goran Dinić je izjavio da su neke stavke u budžetu bacanje para i da ih ne bi trebalo finansirati.

,,Često smo kritikovali Poslovni centar i pitali se čemu služi i šta radi. U izveštaju vidim da je za Regionalnu agenciju za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja planirano 14 miliona dinara, a 13,3 miliona dinara je dato. Poređenja radi, Crvenom krstu je dato 6 miliona dinara. Smatram da opština neke stvari ne treba da finansira, dok bi neke trebalo da finansira u većoj meri, rekao je Dinić.

Odluka o završnom računu budžeta opštine Paraćin za 2018.godinu  je usvojena većinom od 37 glasova, od ukupno 55 odbornika,  dok su tri odbornika bila protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari