Parlament odbacio predlog obrazovanja komisije za mini hidroelektrane 1Foto: Zelena stranka

Predsednik Zelene stranke i narodni poslanik, mr Goran Čabradi, podneo je Predlog odluke o obrazovanju komisije za utvrđivanje štetnih posledica izgradnje mini hidroelektrana na područjima zaštićenih prirodnih dobara.

Kako se navodi u saopštenju ove stranke, Skupština ovaj predlog nije prihvatila.

Ponovo, meni potpuno neshvatljivo, poslanici u Skupštini nisu prihvatili još jedan u nizu predloga koji idu u korist zaštite životne sredine. Najiskrenije rečeno, ja sam začuđen i šokiran!“, izjavio je mr Goran Čabradi, nakon što je ovaj predlog odbijen.

Ja stvarno ne shvatam šta treba da se desi da bi prošla neka inicijativa koja ide u korist svih građana Srbije? Ili, skoro svih! Jasno mi je da ovo nikako ne odgovara određenim lobističkim grupama i pojedincima koji žele samo profit i ništa drugo ih ne interesuje. Nastavak, inače nedozvoljene, gradnje u zaštićenim područjima, prvenstveno ugrožava ljude, pa tek onda i biljni i životinjski svet. Ovo direktno doprinosi da se ljudi iseljavaju iz takvih područja“, dodao je Čabradi.

U saopštenju se navodi da je Zelena stranka bila i ostala na stanovištu da je zaštita životne sredine od prioritetne važnosti, naročito, u vreme globalnog zagrevanja i opštih klimatskih promena.

„Ostaje potpuno nejasno zašto ovakve inicijative i predloge narodni poslanici ne žele da podrže? I ne možemo da se ne zapitamo, u čijem interesu donose odluke koje idu na štetu svih nas?“, piše u saopštenju

Meni je potpuna enigma kako je moguće da se ono što je garantovano Ustavom Srbije zanemaruje, kao i činjenica da je svaka gradnja u prirodnim rezervatima i zaštićenim područjima najstrože zabranjena? Da li mi zaista čekamo elementarnu katastrofu pa da reagujemo? Ako se ovako nastavi, ta katastrofa je realna i veoma bliska! Neka je na čast svima koji glasaju za interesne grupe, a ne za sebe i svoju decu“, zaključio je mr Goran Čabradi, narodni poslanik i predsednik Zelene stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari