Pat pozicija u Demokratskoj stranci 1Foto: FoNet/ DS

I dalje ne postoji komunikacija između dve sukobljene strane u Demokratskoj stranci.

Međutim, obe struje  u DS nastavljaju svaka sa svojim aktivnostima. Zoran Lutovac, predsednik DS nastavlja sa postupkom  za isključenje iz stranke, kako je naveo inicijatore i organizatora propalog pokušaja preotimanja DS uz pomoć funkcionera SNS – Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

Druga strana, odnosno izvorne demokrate, kako sebe nazivaju  rade na usaglašavanju ugovora  o ujedinjenju  SDS  i ZZS u Demokratsku  stranku.

Vida Ognjenović, jedan od osnivača Demokratske stranke , koju je Glavni odbor DS održan u Beogradu, zajedno sa Dragoslavom Šumarcem i Aleksandrom Jerkov ovlastio da privede kraju ujednjenje u DS, kaže za Danas da bi taj ugovor trebalo da bude uobličen danas ili sutra, a potpisivanje ugovora bi bila samo formalnost.

„Taj ugovor je zakasnio godinu dana, jer je maja 2019 . godine Glavni odbor potvrdio odluku da se SDS i ZZS ujedine sa Demokratskom strankom  i ne znam  zašto se to do sada odugovlačilo. To je velika šteta, jer bismo danas bili ojačani  i sigurmo bismo izašli na izbore. Mi nastavljamo tačno tamo gde se stalo  2019. godine“, kaže  Ognjenovićeva za Danas  i dodaje da  sednici Glavnog odbora  u nedelju u Beogradu nije prisustvovao Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, iako mu je poziv  upućen i sa njim nije obavljen razgovor o ujednjenju, ali je zato bio prisutan Boris Tadić, predsednik SDS.

Ona kaže da  je namera DS  isključivo da se ujedni sa demokratskom opozicijom, da je sa nekima već obavlejn razgovor , ali da će narednih dana  biti pozvani predstavnici više demokratski orijentisanih stranaka  na razgovor. Na pitanje  sa kim će sve razgovarati Ognjenovićeva kaže  da  je tu Nova stranka Zorana Živkovića, Pokret slobodnih građana, Srbija 21, a, kako navodi, o ujedinjenju bi mogli da razgovaraju i sa Draganom Đilasom, predsednikom Stranke slobode i pravde.

„Naš cilj je  da inicijativa ukrupnjavanja opozicije  počne da se ostavruje „, ističe Ognjenovićeva, a na pitanje da li je pomalo čudno što Boris Tadić, predsednik SDS sada poziva na ujedinjenje DS ,a sam je doprineo razjednjavanju , sagovornica Danas kaže  da nema odluke  koje traju večnost i da je Tadić priznao  da možda i nije trebalo da izlazi iz DS.

„Ne cenim ljude koji ne priznaju  greške. Da su komunisti priznali greške protiv jednoumlja  danas bismo bili fina razvijena socijalistička zemlja . Trenutak u kome je Tadić napustip DS bio je takav ,ali je važno da je za vreme njegovog predsednikovanja DS dostigla zenit  i da se  on sada  vraća sa  svima onima koji su napustili DS „ , ističe sagovornica Danasa.

Upitana kako vidi izlaz iz ove pat pozicije u Demokratskoj stranci ona kaže da  će ponovo pozvati Zorana Lutovca da im se pridruži  i da zajedno organizuju izbornu skupštinu, jer to je jedini i najbolji put  do pomirenja i antiraskola. Kaže da ako je on odgovoran političar i demokrata po principima  trebalo bi da pristane.

„Mi smo prava opozicija i ničiji privezak. Ne želimo da budemo ni njegov privezak , ali niVučićev„, zaključuje Ognjenovićeva i dodaje da  je diskutabilno koji Glavni odbor je imao više prisutnih članova, jer u Beogradu je bilo prisutno 137 i 50 na zip-u,  a druga strana  tvrdi da je u Šapcu bilo 196 članova. Napominje da Glavni odbor broji 365 članova i da  je tu neka neravnoteža.

„Jedini legalni i legitimni glavni odbor DS bio je juče u Šapcu. Svaki član glavnog odbora DS pre početka sednice strpljivo je čekao u redu za verifikaciju, ulazili smo jedan po jedan u foaje Šabačkog pozorišta, gde su svi članovi identifikovani, potpisali se i bili fotografisani dok to rade – da bi imali neoboriv dokaz da se kvorum i natpolovična većina ne mogu dovesti u pitanje. Svi ostali skupovi, druženja, okupljanja, štagod, koji su održani u isto vreme a na drugom mestu, nisu i ne mogu se nazvati glavnim odborom Demokratske stranke. Glavnom odboru u Šapcu je prisustvovalo rekordnih 196 članova od 367 koliko čini glavni odbor. Dakle, juče je u Domu omladine nije bila sednica GO, već neki skup nejasnih motiva i vrlo jasnih (loših) posledica“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika DS.

Ona podseća da je proces ujedinjenja u Demokratsku stranku partija i pokreta koje su ideološki bliski pokrenuo je prošle godine Zoran Lutovac i taj proces će  se nastaviti.

Komentarišući prisustvo Borisa Tadića na beogradskom Glavnom odboru, njegov poziv na ujedinjenje  u Demokratsku stranku, ali i  komentar da bi išao i u Šabac da ga je Lutovac pozvao, Rakićeva kaže da je običaj DS da na  Glavnom odboru debatuju i važne odluke donose samo članovi Glavnog odbora.

„Nije običaj da  pozivamo  članove drugih stranaka  da budu naši gosti „, kaže Rakićeva, koja potvrđuje  da je na predlog Zorana Lutovca pokrenut postupak  za isključenja iz stranke Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića, a izvršni odbor će ih u staturarno propisanim rokovima isključiti iz stranke. Lutovac je Božovića, Lečića, Jaića, Milojičića i Milosavljevića nazvao organizatorima „propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke i fizičke opstrukcije na sednici Glavnog odbora“.

Goran Jaić, u Šapcu smen jeni sekretar DS  kaže  da je postupak za njegovo isključenje iz stranke  još jedna  Lutovčeva ishitrena odluka, a Radoslav Milojičić Kena, dosadašnji poslanik DS kaže da je DS ozbiljna stranka koja poštuje pravila i propise.

„Pošto nisam prekršio ni jedan član Statuta , siguran sam da je neka greška  i nadam se da je DS protivnik Vučić , a ne ljudi iz naših redova, koji slučajno uvek prave najbolje rezultate. Nama je potrebno sabiranje i svaki čovek, a ne oduzimanje„, kaže Milojičić za Danas.

A Balši Boživiću, dosadašnjem poslaniku DS  je žao što Lutovac probleme rešava, tako što beži od razgovora.

“Začuđen sam što nije našao snage da čuje drugačije političko mišljenje. Nisam ušao u politiku da bih ćutao, da bih se povijao ili klimao glavom. Tako se ponašaju u SNS –u, ali ne u DS-u. Ako je problem što govorim da je evropska politika DS važnija za Srbiju, od antievropske politike SZS, onda sam spreman mirne savesti da mi Lutovac sudi. Trenutno se bavim pomoći za naše sugrađane u Novom Pazaru, pogođene korona virusom, pa vas molim da mi javite šta je Lutovac odlučio, pošto sa mnom neće da razgovara„, kaže Božović za Danas.

Rakić: Fajon priznala  Lutovcu da nema relevantne podatke

Komentarišući  podršku evropske parlamentarke Tanje Fajon  Vidi Ognjenović, Dragana Rakić kaže  da je Demokratska stranka i rukovodstvo na čelu sa predsednikom dr Zoranom Lutovcem dobilo  jednoglasnu i nedvosmislenu podršku od predsednika Partije evropskih socijalista (PES) Sergeja Staniševa koji je ujedno i predsednik Tanji Fajon. Koliko vidim iz dopisa koji je uputila Tanja Fajon ona je pozdravila proces ujedinjenja i ukrupnjavanja partija socijaldemokratske orijentacije u Srbiji. To što je Tanja Fajon poslala ovu podršku baš Vidi Ognjenović, ona je to učilnila  iz čiste neobaveštenosti o našim unutarstranačkim dešavanjima i nije nikakvo svrstavanje ni na čiju stranu. Uostalom ona je to i sama priznala u perepisci koju je sa njom  imao Zoran Lutovac. Uopšte me ne čudi što gospođa Fajon priznaje da nema sve relevantne informacije o dešavanjima u DS,  jer grupa bivših funkcionera koja je pravila skup u Domu omladine danima uspešno dezinformiše i vlastite članove stranke, a kamoli  širu domaću i stranu javnost”, kaže Rakićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari