PDP: Incko proveo mandat u hibernaciji, na odlasku izaziva politički haos 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je da je potpuno nepotrebna odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje osoba presuđenih za ratne zločine.

„Potezanjem za ‘bonskim ovlaštenjima’ Valetin Incko je uneo dodatnu nestabilnost u ionako rovitu situaciju u BiH, te napravio ogromnu štetu“, istaknuto je iz PDP-a.

Iz ove stranke su ocenili da je Incko svoj mandat u BiH „proveo u hibernaciji“, dodavši da je „potpuno nepotrebno da na odlasku iz BiH povlači poteze koji će uzrokovati politički haos“.

„U zemlji u kojoj cveta korupcija, izbori se dobijaju na izbornim prevarama, a evropski put je u zastoju, sa nagomilanim ekonomskim i socijalnim problemima, krajnje je kontraproduktivno nametati bilo kakve zakone, a posebno osetljive poput ovog“, istakli su iz PDP-a.

Još su upozorili da će nametnute dopune Krivičnog zakona biti korištene i za političke obračune.

„Na dešavanja u proteklom ratu do sada nije bilo moguće imati sličan pogled kod naroda u BiH, a najnovija odluka izazvaće dodatne tenzije, što ide na ruku onim političkim snagama koje ne žele okretanje ka budućnosti, bez tenzija i stalnih izazivanja sukoba“, naveli su iz PDP-a.

Sličan stav iznela je i opoziciona Srpska demokratska stranke (SDS) iz RS, dok je srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik odbacio Inckovu odluku i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

Političari i stranke iz Federacije BiH pozdravili su Inckovu odluku o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, navodeći da je to „civilizacijski čin“.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je danas zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a najviša kazna je do pet godina zatvora.

Incko je odluku doneo samo par dana pre isteka njegovog mandata u BiH, jer 1. avgusta dužnost Visokog predstavnika u BiH preuzima Nemac Kristijan Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari