Pejović: Vlast diskriminiše porodice bez dece 1Foto: DVERI

Savetu za porodicu Srpskog pokreta Dveri, obratili su se bračni parovi bez dece, i to većinom oni koji već dugo godina pokušavaju da putem vantelesne oplodnje dobiju decu, zbog diskriminacije koju trpe u državi Srbiji, saopštili su iz tog pokreta.

Kako se navodi u saopštenju pokreta Dveri, bračni parovi bez dece, za ovu državu nisu porodica u mnogim segmentima i ovaj problem se najjasnije oslikava na primeru putnog osiguranja za putovanje u inostranstvo.

Osiguravajuća društva u svom pravilniku prilikom izdavanja putnih osiguranja ne prepoznaju muža i ženu kao porodicu.

Tačnije, po njima, da bi se uzelo porodično osiguranje, neophodno je da porodica ima tri člana, a ako to nije slučaj, bračni par mora uzeti individualno osiguranje, muž posebno i žena posebno.

Savet za porodicu pozvao je Dunav osiguranje, dakle državnu instituciju, da proveri ove navode i u razgovoru sa službenikom dobili smo isti odgovor da suprug i supruga ne čine porodicu.

Ovo je zaista neviđeni skandal i diskriminacija bračnih parova bez dece i direktan udar na porodicu, koja je po Srpskom pokretu Dveri utemeljena u bračnoj zajednici muškarca i žene, prirodna i osnovna jedinica društva, starija od svake ideologije, religije i državnog uređenja i kao takva ima pravo na zaštitu države i društva.

Ovaj potez države direktno se suprotstavlja Ustavu RS, Međunarodnom paktu o ljudskim i političkim pravima, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kao i mnogim drugim zakonima.

Kada Dveri dođu na vlast, država će štititi institucije braka i porodice sveobuhvatnom pro-porodičnom politikom i niko neće imati prava da bračne parove, koji se bore da dobiju potomstvo ili zbog drugih realnih ili zdravstvenih razloga ne mogu da imaju decu, diskriminiše i izopštava iz institucije porodice, navodi se u obraćanju Saveta za porodicu pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari