Petković: Nema napretka u dijalogu bez formiranja ZSO 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je danas u Briselu da „Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja“, te da „koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)“.

„Svi moraju da znaju da koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada već -svima jasno“, rekao je Petković novinarima u Briselu, prenosi RTS.

Petković je naveo da o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja, što su bile teme današnjeg sastanka u Briselu, dve strane imaju dijametralno suprotne stavove.

„Izneli smo naše gledište i pristupe. Svaki put dolazimo s predlozima kako da pristupimo problemima. Tražimo da se jasno utvrde jasni principi i mehaninzmi za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose dugi niz godina“, rekao je Petković.

Rekao je da Srbija „pokušava da izgradi preko potreban mir za Srbe i Albance, jer je istorijsko pomirenje neophodno za mir i prosperitet na Balkanu“.

Petković je ponovio da je Beograd ispunio sve što je dogovoreno i sada zahteva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina, a to je formiranje ZSO.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak na najvišem niovu, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

U Briselu su danas, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslava Lajčaka, kosovska delegacija koju je predvodio državni koordinator Skender Hiseni i srpska delegacija imale sastanak o rešavanju finansijskih potraživanja i imovinskih pitanja.

Tokom današnjeg sastanka delegacija Kosova i Srbije o tehničkim temama nije bilo značajnijeg približavanja stavova, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari