Petković: Svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen 1Foto: Pixabay/qimono

Dva zakona o kojima će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati na posebnoj sednici 30. jula predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen, javlja RTRS, pozivajući se na Srnu.

Potpredednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković objasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Petković je precizirao da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Za to delo biće predviđene kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu – ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, biće posebno kvalifikovano delo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

„Ovde se željelo uvesti jedno posebno krivično delo gde su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno delo, a kvalifikovano delo od šest mjeseci do pet godina“, rekao je Petković za ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari