Pitanje za milion dolara - šta će biti sa Stefanovićem? 1Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Pitanje je od milion dolara šta će biti sa Nebojšom Stefanovićem, članom vladajuće SNS i ministrom odbrane, budući da ga je stranački kolega na televiziji sa nacionalnom frekvencijom „smestio u zatvor“ ako je pokrovitelj kriminalaca, a sa naslovnih strana prorežimskih tabloida se poručuje da je uhapšeni vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk radio za njega kao i da ga je u iskazu tužilaštvu „branio“, a „napao“ predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

Nakon što je Krik objavio Belivukov iskaz u kojem on kaže da mu je Vučić tražio usloge, Vučić je to demantovao i za subotu veče zakazao objavljivanje „cele istine“. Ipak, podignuta je velika prašina i naprednjaci su na sve načine branili svog predsednika, u čemu je poslanik Vladimir Đukanović, prednjačio.

On je „udario“ na već među naprednjacima ozloglašenog i omraženog Stefanovića, koji se, pod pritiskom da ima veze sa prisluškivanjem predsednika države, koje je prema tebloidnim tumačenjima vodilo u ubistvo predsednika, nedavno povukao sa mesta predsednika stranačkog odbora u Beogradu.

Ipak, ostao je ministar odbrane.

Đukanović je u petak uveče rekao da je dobar deo policije radio za bandu uhapšenog Belivuka i da bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović treba da “ide u zatvor” ako je bio pokrovitelj kriminalaca.

Budući da Stefanovićeve stranačke kolege ne žele javno da govore o tome, nezvanično su nam rekli da su sada sve opcije za Stefanovićevu budućnost otvorene.

Nezvanično pojedini naprednjaci, upoznati sa tim kako stranačka mašinerija, potpomognuta režimskim medijima, melje ljude, procenjuju da samo od Vučićeve procene zavisi šta će biti sa „Nebojšom iz Beograd“.

Kako nam kažu, izvori u SNS, Vučić najbilje zna koliko je Stefanović nezgodan svedok, koje dokaze ima ili bi mogao da ima.

Od toga će zavisiti hoće li se na Stefanovića u ovom trenutku zaboraviti, hoće li on možda ipak biti pozvan u policiju ili tužilaštvo i ponovo se ništa neće desiti, kao sa nekadašnjjom predsdnikom FSS Slavišom Kokezom, hoće li možda preuzeti deo krivice uz neku nagradu, biti uhapšen ili pak poslat u diplomatiju, odnosno elegntno sklonjen i nagrađen za ćutanje.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat procenjuju da Stefanović ubuduće neće biti deo vlade.

Kako nam je rečeno, prema proceni Demostata, Vučić je doneo odluku da za Stefanovića nema u narednim vladama, bilo da dođe do rekonstrukcije vlade ili formiranja nove vlade, a možda i pre ukoliko okolnosti to budu to zahtevale.

Prema Demostatu, Vučić i SNS ulaze u desetu godinu vlasti i sada je vreme da Vučić preduzme korake čišćenja partije od ljudi koji imaju neko breme, a tokom ovih godina malo je onih koji imaju čiste ruke.

Kako navode u Demostatu, u SNS je došlo do neke vrste diferencijacije koja je počela sukobom Vućiča i Stefanovića. Neke od posledica diferencijacije, kako nam je rečeno su i integracija SPAS-a i imenovanje Ane Brnabić za poverenika u Beogradu umesto Stefanovića.

U Demostatu kažu da je trenutno na delu unutar SNS puzajuća demontaža Stefanovićevih kadrova u svim strukturama partije, a da će nakon diferencijacije Vučić ići na homogenizaciju stranke.

Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da je teško proceniti šta će se dogoditi.

– Čini mi se da je u interesu SNS da se ova afera ne raspiruje dalje i u tom smislu najbolji scenario za Vučića bi bio da se Stefanović mirno i tiho povuče. Bilo je naznaka da će tako i biti nakon poslednjeg Glavnog odbora SNS – zaključuje Bursać.

Stefanović:Besmisleno konstruisanje afera između mene i Vučića

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da nema ni trunke istine u iskazu osumnjičenog vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka, a naročito u interpretacijama tog iskaza na naslovnim stranama pojedinih medija gde se pominje njegovo ime kao nekog koga ubice brane. Stefanović je u pisnoj izjavi poručio da niko ne treba da brani Vučića od njega, „niti njih dvojicu od istine“, „a ponajmanje masovni ubica koji u monstruoznim lažima traži slamku spasa“.

„Dobro znam da Vučić nema nikakvu potrebu da mi šalje bilo kakve poruke preko medija, niti preko stranačkih kolega i zato ovakvim naslovnim stranama sa napadom na mene niko od inicijatora neće imati nikakvu korist“, naglasio je on. Prema njegovm rečima, istraga protiv Belivuka i njegove grupe započela u vreme dok je on bio ministar unutrašnjih poslova. Stefanović je dodao da se sa Belivukom i njegovim saradnikom Markom Miljkovićem, niti bilo kim iz te organizacije nikada nije niti sreo niti čuo telefonom. „Odlučite se – ili verujete Belivuku, pa se onda pridružite onima koji u svim njegovim lažima vide šansu za političko slabljenje predsednika Vučića, ili mu ne verujte ni reč, što je jedino ispravno“, istakao je on. Stefanović je naglasio da je „mučno i besmisleno ko zna koji put konstruisati neku nepostojeću aferu“ između Vučića i njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari