Vučić na sednici SB UN o Kosovu: Neko mora da zauzda Prištinu 1Foto: EPA-EFE / ANDREV GOMBERT (Arhiva)

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Beograda zbog odluke Prištine da formira oružane snage, predsednik Srbije pozvao je UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine. Nakon njega učesnicima se obratio kosovski predsednik Hašim Tači.

Aleksandar Vučić je izjavio, večeras u Njujorku, da će Beograd biti spreman za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse od 100 odsto na srpsku robu.

„Nisam veoma optimističan… Moje brige danas veće su nego što su bile juče“, rekao je Vučić u debati posle obraćanja ambasadora članica Saveta bezbednosti UN.

„Nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN u tom procesu i moramo da vidimo – neke mere Prištine moraju da se povuku“. Iz kog dokumenta Priština crpi pravo na vojsku, upitao je u SB, prenosi portal N1.

Vučič je rekao da je duboko zahvalan što je sazvana sesija SB u tako kratkom periodu. To je izuzetno značajno zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, i moram da kažem da sam zabrinut, pa čak i pomalo uplašen ne samo za moj narod, već i za narod čitavog regiona, dodao je.

„Srbija je uložila velike napore i svašta smo preduzeli kako bismo sačuvali mir i stabilnost na čitavom području Zapadnog Balkana, učini li smo sve što smo mogli, uzdržavali smo se od provokacija Prištine… Srbija je, kao što znate, uradila sve da se realizuje sve što je do sada dogovoreno. Potpisali smo taj prvi dogovor sa Prištinom u aprilu 2013. Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz tog sporazuma. Učinili smo mnogo ustupaka, bilo je jako teško za našu javnost da to prihvati, ali potpisali smo i realizovali smo. S druge strane, Priština je imala jednu obavezu koju je trebalo da ispuni – formiranje ZSO… Jednostavno to nije ispunjeno, oni i nemaju nameru da to urade u budućnosti. S druge strane, Srbija je sve ispunila što je potpisala, međutim, nije bilo dovoljno“, naveo je predsednik Srbije.

Kako prenosi N1, on je dodao da je Srbija upozoravala Prištinu, ali i ljude iz EU, povodom zahteva za prijem u međunarodne organizacije. „Molili smo ih da ne glasaju za njihovo punopravno članstvo u Interpolu, Unesku i u drugim telima“. Priština je računala na to, glasalo se u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju za rezultat na tom glasanju, kao da smo mi krivi, kao da je trebalo mi da uih podržimo, dodao je.

Zatim su odjednom uveli tarife, protiv CEFTA sporazuma i SSP, istakao je.

„Prvo je bilo 10 dosto, kad su videli da je albansko javno mnenje na to dobro reagovalo, podigli su ih. Ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu, jer je to za njih jedini način da zarade novac, da prežive, nabave lekove, idu u bolnice i domove zdravlja. Zamislite da neko bude u 21. veku žrtva zabrane slobodne trgovine“, rekao je.

Podsećajući na Rezoluciju 1244 i na ono što ona podrazumeva, upitao je odakle pravo Prištini da formira vojsku, navodi N1.

„Gde to piše, u kom dokumentu, odakle crpe pravo da formiraju vojsku? To ne piše ni u njihovom ustavu, koji mi ne priznajemo… Ali, koga briga za zakon i činjenice, doneli su odluku i formirali su vojsku, i na naše veliko iznenađenje dobili su podršku nekih zemalja zapada… Iz kog dokumenta, člana, stava, pravila oni to pravo crpe, gde to piše? Mogu unapred da vam kažem – nigde. To je samo loše tumačenje nekih zemalja, jer je to u njihovom političkom interesu“, naveo je Vučić.

On je dodao da je KiM teritorija sa najmanjom stopom povratnika na svetu. „Tek 1,5 odsto se vratilo u svoje spaljene kuće… O raznim stvarima se u UN priča, ali o tome ne“.

Vučić je podsetio da je jedina mogućnost da bezbednosne snage Kosova odu na sever ta da dobiju saglasnost NATO i zajedno s tim i saglasnost lokalne zajednice Srba.

„Već su to prekršili nekoliko puta, čak i prebili glavnog pregovarača srpske strane samo zato što je sedeo na jednom okruglom stolu u Mitrovici i govorio o dijalogu“.

On je preneo detalje slučaja Bogdana Mitrovića, proteranog Srbina, koji je, kako je preneo, želeo da ode na poseti s porodicom svoju spaljenu kuću. „Uhapsili su ga, maltertirali u prisustvu ćerki i unuka, odveli ga u pritvor, tamo je proveo nekoliko meseci, a onda je pušten bez da je optužen za bilo šta i bez da je pokrenuta istraga. To je samo jedan primer“, naveo je.

Vučić je naveo da će se Srbija uzdržavati od pogrešnih koraka. „Nemamo dece da potrošimo na ratove i neprijateljstva, sukobe… Međutim, sve vas molimo, neko mora da zauzda te ljude, jer mere koje su nedavno preduzeli – to je nešto što nije primereno 21. veku, da to kažem na najblaži mogući način“.

Oni su, dodao je, formirali još jedan pregovarački tim, „uzeli su ljude iz bivše OVK, koji su pod istragom za užasne zločine nad srpskih civilima“, ali hajde da to stavimo po strani, hajde da stavimo po strani sve njihove uslove za dijalog, a to je priznanje Kosova, ali oni neće da promene ni oblik države, žele da bude unitarna, i onda Srbi neće ništa da dobiju, dodao je.

„Moje pitanje je na čemu će se zasnivati onda naš dijalog“, upitao je Vučić i dodao da je Srbija uvek spremna da ga nastavi.

„Pozivamo UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN u tom procesu i moramo da vidimo – neke mere Prištine moraju da se povuku… I pronaći ćemo način da obezbedimo sigurnost naših ljudi. Dozvolite mi, gospodine  predsedniče, da kažem dve rečenice na srpskom… Braćo Srbi i sestre Srpkinje da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i prolazite i da vam kažem da je Srbija uvek uz vas i uvek će biti uz vas“, zaključio je svoje izlaganje u SB Vučić.

Tači: Odluka o vojsci Kosova zakasnela a ne prevremena

Hašim Tači, koji se na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu obratio nakon Aleksandra Vučića, istakao je da je odluka o formiranju Oružanih snaga zakasnela a ne prevremena i da je suština u tome da Srbiji ne smeta Vojska Kosova, već Kosovo kao nezavisna i suverena država.

On je rekao da se prošle nedelje nije ništa vanredno nije dogodilo na Kosovu već da se desilo to što je trebalo da desi pre četiri godine, kao i da se radi o normalnoj, pravoj odluci o misiji i ciljevima.

Kosovski predsednik je rekao da u suštini problem Srbije nije vojska već nezavisno i suvereno Kosovo.

„Odluka o vojsci je zakasnela nikako pogrešna. Zakasnela je jer smo čekali dobru volju od onih koji je nikada do sada nisu pokazali u odnosu na državu Kosovo. Ali sada je Republika Kosovo kao suverena i nezavisna država preduzela prirodni korak za stvaranje svoje vojske. Recite mi šta je ovde vanredno. Nema ničega vanrednog ovde, apsolutno ništa što je u suprotnosti sa rezolucijom 1244, Ahtisarijevim paketom, Ustavom Kosova ili međunarodnim pravom“, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da se rezolucija 1244 odnosno njen paragraf 15 se odnosi samo na demilitarizaciju OVK, koja je u rekordnom vremenu ostvarena u septembru 1999. godine što je visoko ocenjeno od strane SB UN, tadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana i NATO.

Tači je rekao da sveobuhvatni paket rešavanja statusa Kosova Martija Ahtisarija, koji je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a, u članu 52 ističe pravo Kosova da ima vojsku.

„Više od toga, sagledavanje sektora sigurnosti koje je ostvareno u uskoj saradnji sa NATO-om jasno ističe pravo Kosova za transformaciju BSK u vojsku. I, na kraju i najznačajnije, odluka Međunarodnog suda pravde, na osnovu zahteva tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije, jasno kao suza podvlači da proglašavanjem nezavisnosti Kosovo nije pogazilo međunarodno pravo. Shodno tome neprikosnoveno je pravo Kosova da ima svoju vojsku“, kazao je on.

Kosovski predsednik je istakao da je formiranje vojske Kosova volja građana Kosova, uz jedinstvenu podršku izabranih predsetavnika naroda, nezavisno od toga da li se to nekome sviđa ili ne.

„Srpska država je ljuta, ali nisu ljuti Srbi, građani Kosova“, kazao je Tači i dodao da će vojska Kosova doneti samo više mira i stabilnosti.

Istakao je da deset odsto pripadnika sadašnje BSK su predstavnici manjina – Srba, Crnogoraca, Turkai, Bošnjaka, Roma, Egipćana, Aškaljij.

„Mi ćemo snažno zaštiti i braniti svakog građanina Kosova, na celoj teritoriji Kosova. Svako dete, svakU mladu osobu, nezavisno od jezika kojim govore u svojoj kući“, kazao je Tači.

On je optužio zvanični Beograd za pritiske, zlostavljanje i šikaniranje Srba, pripadnika BSK.

Upitao je ko ima koristi od ne učlanjenja Kosova u Interpol što je rezultat, kako je naveo, prljave kompanje Srbije i dodao da od toga koristi imaju samo kriminalci i teroristi.

Poseban značaj Tači je dao dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ističući da je mir obaveza njegove generacije da obezbede da mlada generacija živi bez sukoba.

„Njima smo dužni budućnost bez sukoba. Kosovo je spremno. Mi smo spremni za dijalog. Mi smo spremni za teške odluke, ali smo takođe svesni da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, to će imati posledice za sve strane koje su u njega uključene“, zaključio je Tači.

Lakroa: Beograd i Priština da ne pogoršavaju situaciju

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa pozvao je na sednici Saveta bezbednosti UN Beograd i Prištinu da izbegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu.

Na sednici SB UN koju je zatražila Srbija zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba „radije da nađu načine da poboljšaju međusobne odnose“.

On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s Kforom i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244.

Lakroa je dodao da će šef Unmika Zahir Tanin nastaviti da podržava uspostavljanje poverenja između dve zajednice i ocenio da je to neophodno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Generalni podsekretar UN je opisao dešavanja na Kosovu u prethodnih mesec dana i ocenio da su uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i odluka Prištine o transformaciji BSK u vojsku dodatno pogoršali situaciju.

Zahtev za održavanje hitne sednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra prosledio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

U pismu se ocenjuje da se odlukom o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga grubo krši Rezolucija 1244 koja predviđa međunarodno bezbednosno prisustvo ovlašćeno da uspostavi sigurno okruženje za sve građane Kosova i dodaje da Rezolucija 1244 ne predviđa uspostavljanje nikakvih drugih oružanih snaga. Odluka Prištine je ocenjena kao otvoreno kršenje dokumenata UN i ozbiljna pretnja za regionalni mir, dodaje se u pismu srpskog ambasadora Milanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari