Počeli da teku rokovi za formiranje tela za praćenje medija i promene u RIK 1Foto: Zoran Mrđa /FoNet

Iako su izbori za nešto više od šest meseci, kao da nema žurbe u primeni dogovorenog u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova a uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Vlast i deo opozicije saglasili su se prošlog vikenda, između ostalog, i o formiranju dva nova tela, a rokovi za foriranje su dosta dugi, budući da opozicija smatra da najmanje šest meseci pre izbora treba primenjivati dogovoreno, pa se čini da će realna primena svega biti bar za mesec dana kraća.

Naime, treba formirati privremeno nadzorno telo koje će obezbediti politički pluralizam i profesionalnu stručnost, a koje bi činilo 12 članova, od kojih će šest predložiti Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i šest opozicija.

Ono će imati zadatak da prati medije, izradi pravilnik za javni servis i informiše javnost o pitanjima od značaja u izbornoj kampanji.

Rok za formiranje ovog tela je mesec dana od postizanja sporazuma, i još mesec dana za pravilnik tog tela, rečeno nam je u opozicionim strankama, koje su prihvatile dogovoreno,

Dogovorene su i izmene u RIK, dodavanjem šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije.

Rok za promene u RIK je čak 60 dana od donošenja zaključka, osnosno postizanja sporazuma.

Budući da žurbe nema, opozicija će se u narednom periodu izjasiti o svojim članovima.

U Dverima nam je rečeno da će odluka o tome ko će ih i da li će ih zastupati u tim telima biti doneta na sastanku Predsedništva koji će biti zakazan do kraja septembra.

A iz SDS nam poručuju da će javnost biti obaveštena u najkraćem roku o učešću u telima koja su definisana dokumentom evroparlamentaraca.

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov kaže za Danas da se sada koordiniše unutar grupe opozicionih stranaka i pokreta koju čine ne samo SDS, Nova stranka i GDF, već i koalicija Tolerancija, Demokrate Srbije, Nova Srbija, „Jedan od pet miliona“, Vlaška stranka.

– Predstavljaće nam stručni ljudi koji su bili i glavni oslona naše platforme, poput Radeta Veljanovskog – naveo je Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari