Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 1

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su večeras u više gradova Srbije – Novom Sadu, Nišu, Boru, Kraljevu, Smederevu, Čačku, Šapcu, Vranju… U 50 gradova Srbije su u protekla dva meseca održane protestne šetnje, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.

Novi Sad: Četvrti protest posvećen medijima

Okupljate se ovde već nedeljama, kao i Beograđani, kao i građani preko 50 gradova širom zemlje u svojim mestima, i dok je predsednik Srpske napredne stranke krenuo u svoju oproštajnu turneju, svi mi koji želimo slobodno i pravedno društvo, krenuli smo u pobedonosnu!

Danas smo svedoci kako neke naše nazovi kolege lažu svoje građane za račun Vođe i vređaju i blate sve one koji se usude da tom Vođi javno upute reči kritike. Danas smo svedoci kako iz javnih budžeta na milione evra odlaze preko nameštenih konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u džepove sumnjivih tipova koji su se dočepali vlasništva u medijima, a svedoci smo i kako se milioni evra prebacuju samo podobnim medijima za reklamiranje državnih firmi.“

Ovim rečima novinar Željko Bodrožić otpočeo je svoje obraćanje učesnicima četvrtog protesta „1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama“ koji je počeo u 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Učesnici skupa svojim današnjim okupljanjem u centru Novog Sada ustaju u odbranu slobode medija. U skladu sa glavnom temom protesta, na Pozorišnom trgu nakon Željka Bodrožića govore novinarke Branislava Opranović i Gordana Suša.

Građani će posle skupa krenuti u šetnju gradskim ulicama. Kolona će sa Pozorišnog trga krenuti Uspenskom i ulicama Jovana Subotića i Vojvode Bojovića, posle čega će skrenuti u Bulevar kralja Petra Prvog pa u Bulevar oslobođenja. Kod Futoške pijace protesna kolona će skrenuti u Jevrejsku ulicu, a zatim završiti šetnju na istom mestu sa kojeg je i krenula.

„S druge strane imate novinare koji žele da rade svoj posao kako nalaže Kodeks, a koji su izuzeti iz svake vrste pomoći, koji nemaju ni oglase ni reklame, i što je najgore, nemaju ni pravu zaštitu od državnih organa kada se nađu na meti nasilnika i ubica. Poštovani pirijatelji, da bi građani bili slobodni u nekoj državi i društvu, jedan od najvažnijih preduslova je da postoje slobodni mediji i slobodni novinari u njima. 

Zato je stvaranje uslova za postojanje slobodnih medija i nesmetan rad slobodnih novinarskih profesionalaca jedan od najvažnijih ciljeva ovog protesta koji mora biti ispunjen kada lažni car abdicira i pobegne svojim letećim automobilom negde na Istok.“, poručio je Opranović okupljenim građanima.

Užice: Vučiću, podnesi ostavku

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 2

Foto: Nenad Kovačević

„Ostavka“, „Av, AV“, „Lopove“ „Uaaa“, uzvikivali su okupljeni Užičani na pominjanje Aleksandra Vučića, tokom trećeg protesta „Jedan od pet miliona“, koji je održan večeras, ispred Skupštine grada.

Oko 1.000 građana se okupilo na protestu, na kome je bilo posebno uočljivo prisustvo malinara, a potom su prošetali centrom grada.

Navodeći da su iz Užica vekovima kretale bune i protesti, profesor Čedomir Čupić je rekao da je u Srbiji „na delu uzurpatorska vlast, na čijem je čelu je uzurpator koji je prigrabio sve poluge vlasti, uništio demokratiju, parlamentarizam, sve institucije, slobodni medijski sistem, fer i slobodne izbore“.

„Jedini i najbitniji cilj je naterati Aleksandra Vučića da ponese ostavku ili ako to ne prihvati smenićemo ga mi, građani Srbije na protestu, najvećem parlamentu“, istakao je Čupić i poručio da „Srbija nije podeljena, nego uzurpirana“.

„Vučiću podnesi ostavku. Biće ona dobra i za tebe i za sve nas. Zapamti da nema nezameljnivih“, poručio je Čupić i protest u Srbiji nazvao „časom demokratije za sve buduće predstavnike vlasti“, a građanima rekao da budu strpljivi, uporni, odgovorni i nenasilni u svojoj borbi.

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 3

Foto: Nenad Kovačević

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, detaljno je opisivao Vučićeva kršenja ustava i uzurpaciju svih grana vlasti, od potpisivanja Briselskog sporazuma, preko mešanja u rad svih organa vlasti, do uskraćivanja penzija. „ AV koristi sadašnju javnu finkciju da bi svoj i interes i interes njegove stranke zadovoljio i u budućnosti Srbije“, rekaoje Ivošević.

„Gospodine predsedniče, da bi se Srbija vratila svom ustavu i svim habitusu, morate ispuniti zahtev koji građani na protestu traže , a to je da date ostavku“, poručio je Ivošević i na tome mu se kako je rekao „unaopred zahvaljuje“, nakon čega su okupljeni skandirali „Ostavka, ostavka“.

Slađana Stanković, predstavnica udruženja malinara zapadne Srbije, govorila je o bezuspešnim pregovorima malinara sa predstavnicima države o rešavanju problema u malinasrtvu.

Podsetila je na to da se Alekasndar Vućić, posredstvom svog generalnog sekretara Nikole Selakovića, izjasnio da po Ustavu Srbije ne može da rešava probleme malinara. Osim nje, okupljenima je obratio i Radenko Marić, malinar iz Ivanjice i svedočio o nebrizi države da rešavaa velike probleme malinara.

Zaječar: Ugrožavanje demokratskog društva

Nezadovoljni Zaječarci po četvrti put okupili su se na Trgu Nikole Pašića. Okupljenim građanima obratili su se Žika Branković i Vladimir Petković, prenosi Glas Zaječara.

Okupljenim Zaječarcima obratili su se Žika Branković, sportista i dugogodišnji borac protiv korupcije.

– Autokrata, predsednik Aleksandar Vučić, je akumulirao, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je protivno ulozi koju prema ustavu ima kao predsednik. Posledice ovakve koncentracije moći u rukama jednog čoveka, ozbiljno ugrožava sve demokratske vrednosti svakog društva pa i našeg – istakao je Branković u svom obraćanju.

Učesnici večerašnjeg protesta tokom protestne šetnje prošli su ulicom Obilićev venac.

Tom prilikom uručili su otvoreno pismo upućeno Saši Mirkoviću.Učesnici četvrtog po redu protesta koji se večeras održava u gradu na Timoku šetali su večeras ulicom Obilićev venac.

Na svom putu na kratko su se zaustavili kod kuće bišveg predsednika Skupštine grada Zaječara, kako bi uručili otvoreno pismo koje predstavlja poruku građana Zaječara.

Valjevo: Podsećanje na Stevana Filipovića

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 4

Foto: Đorđe Đoković

Valjevo – Pod sloganom „Valjevo bez straha“ sinoć je i Valjevu održan građanski protest „Jedan od pet miliona“, na kome je bilo preko hiljadu ljudi, piše sajt kolubarske.rs.

Protest je počeo na Desankinom vencu ispred nekadašnje zgrade Radio Valjeva i Napreda, a okupljnima su se obratili novinar iz Beograda Srđan Škoro, profesor u penziji iz Valjeva dr Radovan Marjanović i profesorka iz Valjeva Milica Janevska.

Škoro je podsetio na narodnog heroja Stevana Filipovića koji je u Valjevu pod vešalima hrabro stajao sa uzdignutim pesnicama.„On se nije plašio vešala jer se borio za slobodu za razliku od Vučića koji se u Beogradu uplašio od plastičnih vešala, i eno ga danima kuka i plače”, rekao je Škoro.

Glavni zahtevi prvog protestnog skupa u Valjevu bili su odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.

Pored ova dva osnovna zahteva, tu su još decentralizacija i uspostavljanje lokalne samouprave okrenute i odgovorne građanima, a ne jednoj partiji i jednom čoveku, eliminisanje uticaja partija na rad institucija, posebno eliminisanje partijskog zapošljavanja, osnivanje antikorupcijskog tima u Valjevu, rešavanje problema aerozagađenja, javna rasprava o tome šta je u prethodnom periodu urađeno na rešavanju problema aerozagađenja, bolji uslovi za rad lokalnih medija, bolji izborni uslovi.

Sledeći protest u Valjevu biće organizovan narednog petka u 18 časova na Desankinom vencu, navode kolubarske.rs.

Kraljevo: Mladi unose novu energiju u proteste

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 5

Foto:V.N.

Večerašnji, četvrti protesti građana u Kraljevu održani pod sloganom # 1 od 5 miliona biće zapamćeni po većem učešću mladih i po novoj maršruti za šetnju kojom su obuhvaćeni već prepoznatljivi gradski toponimi koji predstavljaju učinke vlasti naprednjaka u gradu na Ibru, poput, recimo, semafora koga je svojevremeno svečano otvarao gradonačelnik Kraljeva, i nadvožnjaka kod Male Pijace čija je rekonstrukcija ušla u drugu godinu trajanja.

Stiče se utisak kao da su organizatori protesta aktiviranjem mladih želeli da pariraju nedavnoj akciji gradskog odbora SNS koji je javnosti predstavio učlanjenje nekoliko desetina mladih ljudi sa završenim fakultetima.

I večerašnja govornica, studentkinja Tamara Korać je govoreći o sve većem broju mladih koji zauvek napuštaju Kraljevo i Srbiju poručila da mladi neće više ćutati ali i napuštati svoj grad.

Ona je uputila poziv onima koji večeras nisu bili na Trgu Jovana Sarića da se idućeg petka pridruže protestima i bore se za svoju budućnost u njihovom Kraljevu.

Kruševac: Budućnost Srbije nisu sendvičarski autobusi, već građani koji uspravno hodaju

Kolumnista Nenad Kulačin izjavio je večeras u Kruševcu na protestu „Jedan od pet miliona“ da budućnost Srbije nisu „sendvičarski autobusi“ jer se za budućnost ne kleči, nego uspravno hoda, i da će gradjani zato demonstrirati sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ode sa vlasti.

Podsećajući da su protesti počeli u Kruševcu, on je kazao da prvi put „najviše od nas samih zavisi koliko ćemo biti sposobni da se izborimo da Srbija bude prava moderna, slobodna i demokratska država“, prenosi Beta.

„Srbija je naša zemlja, Srbija je zemlja koja se u 21. veku bori za slobodu, demokratiju, slobodu misli, slobodnu reč, slobodne medije pre svega, i dok se to ne desi kao gradjanin ne bih voleo da postignemo bilo kakav kompromis sa takvim režimom. Voleo bih da se izborimo za fer i demokratske uslove pa da vidimo onda kom’ opanci kom’ obojci“, kazao je Kulačin.

Studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta „Jedan od pet miliona“ u Kruševcu, rekla je da je ovo protest protiv najvećeg „političkog glumca i imitatora“ Aleksandra Vučića i njegovog naprednjačkog cirkuskog karavana i da su gradjani Kruševca i Srbije dosledni, uporni, nepokolebljivi i da neće odustati.

Građani Kruševca koji protestuju traže ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i članova Nadzornog odbora Gradske toplane, da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu, da „Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“, da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da građani dobijaju pravovremene i istinite informacije i da Vučić podnese ostavku.

Apatin: Zatražene ostavke

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 6

Foto: Bezstraha

U Apatinu je danas 08.februara održana druga protestna šetnja, a na kojoj je govorio i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.Zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, kao i ostavke lokalnih čelnika.

Vršac: Nastavak šetnje

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 7

Foto: Poceloje.rs

Na protestu u Vršcu, pod nazivom #1od5miliona, govorili su Budimir Buda Babić, Danijela Marić i Bojan Mirtovanov – Kinez.

Građani su šetnju otpočeli od Trga slobode koja je proteka u miru i bez incidenata. Oni su ponovili svoje zahteve i pozvali na narednu šetnju, sledećeg petka u 18 časova.

Protest u Šapcu: „Nebo se otvorilo ponovo“

Građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je večeras u Šapcu, a centralnim gradskim ulicama prošetalo je između 1.500 i 2.000 ljudi, javlja Beta.

Sportski novinar Milojko Pantić govor je počeo rečenicom: „Nebo se otvorilo ponovo“ i dodao da mu je velika čast što govori u Šapcu koji je pored Paraćina jedini slobodan grad u zemlji.

„Ovi razbojnici su nam nametnuli obavezu da i večeras proverimo da li ima neko sa vešalima medju nama, a mi znamo ko je koristio u mačvi vešala – okupator“, kazao je Pantić i dodao da se prošlog vikenda govorilo o vešalima da bi se sprečila priča o tome ko je ubio ženu u sudaru na autoputu Niš – Leskovac na naplatnoj stanici kod Doljevca.

Pantić je poručio da su providne i prozirne sve političke fore i fazoni predsednika Srbije.

„Ništa niste naučili od onoga što je uradio Slobodan Milošević. Pokazala se tačna floskula da svaka država ima mafiju, a samo u Srbiji mafija ima državu, rekao je Pantić.

On je rekao da Nebojša Zelenović novo evropsko lice Srbije i da on treba da bude ne jedan od pet miliona nego prvi od pet miliona.

Predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić rekao je da se skupovi u Šapcu snimaju sa kamera u centru grada.

Protest u Žitorađi

Okupljanjem u centru grada i protestnom šetnjom do zgrade Opštine, uz kraće govore nekoliko učesnika, u Žitorađi su završeni treći protesti protiv, kako tvrde, lokalne vlasti i režima Aleksandra Vučića., prenose Južne vesti.

I nakon ovih protesta, okupljeni su ostali pri ranijem zahtevu da ne dozvole rušenje postojećeg stadiona i na tom mestu izgradnju poluolimpijskog bazena.

Nekoliko desetina Žitorađana je, uz veliku buku koju su pravili iz pištaljki i truba, tokom šetnje pozivalo sugrađane da izađu na ulice, a pozvali su i fudbalere lokalnog kluba da im se priključe.

Vranje: Izgradićemo novu demokratsku kuću na čvrstim temeljima

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 8

Foto: Vojkan Ristić

„Na putu koji smo imali za bolju budućnost režim Aleksandra Vučića uzeli su nam sve. Sada smo na novom početku i borimo se za slobodu i ustavnost.

Jednom smo uspeli i u danima pred nama važno je da našu demokratsku kuću izgradimo na tvrdim temeljima. U tome morate istrajati i vi ovde, kada ste preživeli posetu te svite uništenja“, rekao je večeras na trećem protestnom skupu u Vranju, bučno pozdravljen od nekoliko stotina Vranjanaca dr Čedomir Antić, istoričar.

On je osudio ignorantski potez predsednika Srbije, koji je odbio da se sretne sa radnicima Gumoplastike u selu Klenike pored koga je prošao.

Okupljenima se obratio i hirurg Opšte bolniceu Vranju dr Nenad Nedeljković koji je ponovio zahtev lekara ove ustanove daaktulno rukovodstvo ZC u Vranju podnese ostavku, kako ne bi završili u zatvoeu kao Vučićev koordinator iz Leskovca dt Vladimi Dimitrijeć, koji je i koordinator za sređivanje stanja u ovoj ustanovi, a juče je uhapšen pod sumnjom za nameštanje tendera u zdravstvu na jugu Srbije.

Treći protestni skup se događa u vreme dok je predsednik Srbije boravio u Kompaniji Jumko, što su okupljeni propratili skandiranjem: „Vučiću lopove“ i“Ostavka, ostavka“.Skup je protekao bez incidenata i bwz vidljivog prisustva policije u uniformaža. 

Niš: Sve si nam uzeo, sada smo najslobodniji

Aleksandre, sve si nam uzeo. Ali, mada paradoksalno zvuči, mi smo sada najslobodniji. Čega više da se plašimo?, rekao je akademik Dušan Teodorović pred više stotina okupljenih na petom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”.

Teodorović je kazao da današnja Srbija može da se opiše u nekoliko reči: nejednakost, kriminal, katastrofalno zdravstvo i pornografska kultura. On je rekao da su mnogi ljudi u Srbiji gladni i da je u Višnjičkoj banji video tri kontejnera na kojima piše “doručak”, “ručak” i ”večera”, a da se istovremeno 80 odsto stanova u Beogradu kupuje za keš, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić “skoro svakog vkenda putuje za Beč i ogromne račune plaća kešom”, iako mu je plata manja od one koju ima univerzitetski profesor.

Podsetio je na kriminalne afere “Lazarević”, “Dačić”, “Siniša Mali”, “brat premijerke Brnabić” ili “Nebojša Stefanović”. Upitao je u kojoj se još zemlji ministar zdravlja zove “doktor ubica”, deca leče sms porukama, samo neki dobijaju nove i skupe lekove za rak, a direktor jednog državnog preduzeća posle saobraćajne nesreće bira da neće da se leči u KC Niš, već hoće hitno na VMA, gde mu se “prazni ceo sprat”. Dodao je da se kultura zaglibila u primitivizam, bahatost i blato pornografskih rijalitija ili lažnih diploma i doktorata za ljude bliske Vučiću.

– Ove šetnje moraju da se pretvore u marš za slobodu. Sledeću Vladu će birati građani pobunjenih gradova, kojih je sada 56, a biće ih još. Ta Vlada će u roku od dve godine morati da obavi niz važnih poslova, kao što je donošenje novih zakona, suzbijanje kriminala, lustracija ili čišćenje biračkih spiskova, a onda da se povuče- rekao je on, uz poruku: “Ne daj se Srbijo, volimo te i borićemo se za tebe”.

Gabrijela Ilić iz Pokreta mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesnih okupljanja, upitala je Vučića da li je budućnost Srbije podela na “njihove” i “šaku jada”, aludirajući na nedavnu izjavu bivšeg gradonačelnika i aktuelnog funkcionera SNS-a Zorana Perišića, koji je tako nazvao građane koji protestvuju. Ona je kazala da ovakva okupljanja i nisu protesti, već “samoodbrana od napada režima na sopstveni narod”.

Na protestu su ponovo zahtevane ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zatraženo je rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“, formiranje regionalnog javnog servisa i smanjenje cene usluga Gradske toplane.

Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Nosili su srpske zastave i transparente “Smrt fašizmu”, “Vazduhoplov je odleteo, sledi Veličanstveni”, “Vi idite mi ostajemo”, “Nas je ipak više”, “Pobunjeni gradovi”, “Niš je bre naš grad”, “Spasi svoje dostojanstvo, ne pristani na siromaštvo”, “Neću Leoni, hoću MIN”. Skandiralo se “Ostavke”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”. Sledeći protest je najavljen za petak 15. februar.

Raška: Protiv terora režima

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 9

Foto: Poceloje.rs

Raška je i u petak hrabro koračala po drugi put pod sloganom #1od5miliona i iskazala svoje nezadovoljstvo protiv aktuelne vlasti kao i terora režima i ugnjetavanja ljudskih prava i slobode govora.

Protest je protekao mirno i bez ikakvih incidenata za kraji su organizatori pozvali na ponovno okupljanje sledećeg petka u 18 časova.

Topola: Nema ćutanja na nepravdu

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 10

Foto: POceloje.rs

Druga protestna šetnja “1 od 5 miliona”, pod sloganom „Topola se budi“ održana je večeras u Topoli.

Okupljeni građani prošetali su centralnim ulicama Topole, uzvikujući parole protiv aktuelne vlasti, i poručili da neće više da ćute na nepravdu i devastiranje njihovog grada i cele Srbije pod režimom Aleksandra Vučića.

U centru grada, nakon protestne šetnje, Topolčani su zatražili ostavke lokalne i republičke vlasti, poštene izbore i slobodu medija.

Čačak: Pozdrav za policijske kamere

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 11

Foto: Moravainfo

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Čačku, a upućen je zahtev gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću koji je funkcioner Srpske napredne stranke, da podnese ostavku.

Jedan od organizatora protesta student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćeriman iz Čačka rekao je da je gradonačelnik Todorović „odgovoran za urbanističku mafiju, za propast grada, za propast Fudbalskog kluba Borac, zagadjenje reke Zapadna Morava, za stranačko zapošljavanje, za nestručan kadar na rukovodećim mestma u Čačku, za rušenje bioskopa Sutjeska i za gradjenje na njegovom mestu stambene zgrade koja ima sprat više od predviđenog urbanističkog plana“, prenosi Beta.

„Pozdravljamo policijske kamere koje snimaju protest sa prozora zgrade Pošte (ispred koje je skup organizovan), republičkog posalnika SNS Marka Parezanovića koji nas na osnovu tih snimaka prebrojava i kaže da nas je samo 600 i sedište RTS-a koji nijednom nije izveštavao sa protesta u Čačku“, rekao je Ćeriman.

Na protestu su govorili i profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Duško Brković i medicinska sestra u penziji Olga Jakšić.

Sa razglasa je puštana rok muzika, kao i numera „Barbara, the singing bot“ sastava SevdahBABY, pesma Djordja Balaševića „Dno dna“ i grupe Goblini „Ima nas“.

Okupljeni građani prošetali su centralnim gradskim ulicama, uz zvuke pištaljki, uzvikujući „Ua“, „Ostavke“, „Uhapsite lopove“.

Na početku kolone građani su nosili transparent sa natpisom „Čačak bez straha, Jedan od pet miliona“, krpenu lutku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu, i transaparente sa natpisima „RTS ne spavaj“, Neću sendviče, hoću Gračanicu“, Milune, pakuj kofere“, „Mi Vučića hlebom, on nas kamenom“.

Mladenovac: Pričajte sa onima koji su još uplašeni

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 12

Foto:Poceloje.rs

U Mladenovcu je održan treći protest #1od5miliona – do sada najmasovniji u ovom gradu, budući da se kod Spomenika palim ratnicima okupilo preko 700 građana.

Mladenovčani su poseban akcenat stavili i na pritiske koje doživljavaju zaposleni u lokalnim javnim preduzećima, ustanovama i upravi, oni koji se ne slažu sa politikom vladajuće koalicije i dolaze na ove proteste.

Nakon što su prisutnima pročitani opšti i lokalni zahtevi, a ostavka predsednika Aleksandra Vučića predstavljena kao nešto što mora da bude protestni imperativ protesta u svakom gradu Srbije, obratio se i glumac Nikola Kojo.

„Ovde smo i sada i koliko god treba. Nećemo više ni o njemu, ni o nama, mi smo ovde jer smo slobodni i svesni. Govoriću o onima koji su još u kućama, o onima koji još ne shvataju, o onima koji su uplašeni. Vi koji ste ovde, koji ste hrabri i svesni – pomozite im, pričajte sa njima, pokušajte da im objasnite makar se naljutili i posvađali. Objasnite im da ta „devojka“ u koju su se greškom zaljubili nije to što misle, ona samo govori da ih voli, ali sa njima je isključivo zbog njihovih novčanika i njihovih penzija“, poručio je Kojo između ostalog.

Bor: Omladino, najlakše je odustati i otići iz zemlje

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 13

Foto: Poceloje.rs

Danas je u Boru održan četvrti protest #1od5miliona, a okupljenima na platou ispred Doma kulture obrato se student Vladimir Stojičević.

Stojčević je okupljenima poručio da će predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, kao i direktor RTB-a Blagoje Spasovski, odgovarati zbog poklanjanja RTB-a, ali i otpisivanja duga tog preduzeća na štetu građana Bora.

“Omladino, najlakše je odustati i otići iz zemlje. Mladi su budućnost i stub svake normalne države”, kazao je Stojčević i dodao da mladi moraju da se aktiviraju da bi u svojoj zemlji i svom gradu stvorili bolje uslove za život.

Učesnici protesta su tokom prolaska kroz gusto naseljene delove grada uzvikivali “Izađite napolje”, “Vučiću lopove” i duvali u pištaljke. Povećanog prisustva policije u uniformama nije bilo, a s obzirom na to da su tokom prolaska protestne kolone ulice bile zatvorene za saobraćaj, za bezbednost učesnika postarala se saobraćajna policija.

Pančevo: Marčelo i vatromet

Na protestu u Pančevu govorili su gimnazijski profesor u penziji Petar Markuš i Marko Šelić Marčelo.

Protestna šetnja preko 1.000 Pančevaca centralnim gradskim ulicama propraćena je vatrometom sa okolnih zgrada.

Protest je završen ispred glavne autobuske stanice, gde su građani izrazili nezadovoljstvo katastrofalnim stanjem gradskog prevoza, porukama koje su ostavili na ulazu i oglasnoj tabli. Sledeći protest zakazan je za 15. februar u 18h ispred Kulturnog centra Pančeva.

Smederevo: U Srbiji je nepoželjna kritička misao

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 14

Foto: Podunavlje.info

Dobro nam slobodno veče Smederevke i Smederevci, pozdravio je večeras okupljene na drugom građanskom protestu kod Karađorđevog duda, Dušan Vulić, glumaci i koordinator smederevskog pozorišta PATOS, prenosi Podunavlje.info.

“Više bih voleo da smo se videli u pozorištu, jer je to mesto koje dobro poznajem i u kome se najbolje osećam. U pozorištu razvijamo svoju kritičku misao, a to je upravo ono što je danas u Srbiji nepoželjno. Zato sam priliku da javno govorim doživeo kao moralnu obavezu i svoju građansku dužnost”, rekao je pored ostalog Vulić i pozvao građane da ne budu apatični, već da se uključe u društveni život.

Posle govora, kolona od više stotina građana, na čijem je čelu bio transparent “1od 5 miliona”, kao i zastava Srbije, prošetala je glavnim smederevskim ulicama – pored Gimnazije, preko Gradskog trga, Ulicom kralja Petra, Despota Đurđa, sa kraćim zadržavanjem kod zgrade Gradske uprave, da bi se šetnja završila kod Fontane, gde je zakazan sledeći skup, narednog petka u 18 časova.

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 15

Foto: Podunavlje.info

Tokom šetnje, pored zvuka pištaljki, čule su se i poznate parole upućene Aleksandru Vučiću, a najupečatljivije pisane su bile: “AVionu slomiću ti krila”, “Vostani Smederevo, davno si zaspalo”, “Da ovi odu, a da se deca vrate!!!”

Građanske proteste u Smederevu preko društvenih mreža inicirali su građani i građanke okupljeni u fejsbuk grupi “Slobodan grad Smederevo”.

Prema policijskim izvorima u prošli petak na prvom protestu učestvovalo je oko 700 Smederevaca, a večeras je, prema proceni novinara portala Podunavlje.info, bilo stotinak više.

Leskovac: Vučiću vrati titulu počasnog građanina

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 16

Foto:Poceloje.rs

Na protestu u Leskovcu u petak uveče šetalo je značajno više ljudi nego prošlog petka kada je demonstriralo više od hiljadu, javio je portal Jugpres.

Posle čitanja zahteva kolona je prošla pored Elektrodistribucije, a onda i pored nekadašnje uprave sajma u kojoj se sada nalazi SNS.

Salva zvižduka i pištaljki se čula dok je kolona bila pored te zgrade i u tom trenutku su se ugasila sva ulična svetla, piše Jugpres. Na platou ispred muzeja su ponovljeni prošlonedeljni zahtevi, ali novi su ostavka i gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića kao i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i SNS.

Od Vučića su okupljeni zatražili i da vrati titulu počasnog građanina Leskovca.

Prvi protest u Subotici

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 17

Foto: Beta

Više stotina građana okupilo se večeras na prvom protestu „Jedan od pet miliona“ u Subotici.

Student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i aktivista portala Talas Vuk Velebit je rekao da su se građani okupili oko istog cilja – zbog slobode i Srbije u kojoj žele da žive, javlja Beta.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče započeo svoju kampanju „Budućnost Srbije“, a da je u poslednjih sedam godina obesmislio sve institucije i sa svojom strankom zaveo atmosferu straha.

„On nema pravo da danas govori o našoj budućnosti. Svi koji su ovde danas i već dva meseca izlaze na trgove slobode, ujedinjeni su u jednoj stvari – svi smo mi taoci politike Aleksandra Vučića. Oni jedino znaju da se snalaze u atmosferi gde se svi plaše, dok oni rade šta god hoće“, kazao je Velebit.

Glumac Narodnog pozorišta u Subotici Tamaš Hajdu rekao je da je odrastao tako da mu je bilo normalno da – nema, i da nije sigurno ni da će ikada biti, javlja reporter Bete.

„Moji rodtelji su se izborili za svoje, sada je na meni red. Ne mogu od drugih očekivati da umesto mene, stavljajući na kocku svoja radna mesta, svoje pozicije, rešavaju moje probleme, a i ja imam šta da čuvam. Sada smo mi na redu“, rekao je Hajdu.

Akademik iz Francuske, doktor antropoloških nauka i član francuske akademije nauka Pablo Domingez rekao je da on nije u potpunosti deo društveno-političkih dešavanja, ali kako je dodao, može sa okupljenima da podeli solidarnost.

Dodao je da je video da se slične stvari dešavaju svuda u Evropi i rekao da nismo sami.

Inicijator protesta i nekadašnji vlasnik nedavno zatvorenog lokala Klein Haus iz Subotice Žolt Djulai rekao je okupljenim gradjanima da je motivacija za proteste nepristajanje na život u neslobodnoj državi u kojoj o svemu odlučuje uzak krug ljudi i gde je moguće da ti zatvore lokal koji je bio stecište slobodne misli, aternativne i kulturne scene, samo zato što misliš drugačije.

Prvi protest u Kikindi

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 18

Foto:Poceloje.rs

U Kikindi se večeras, 8. februara, održao prvi protest „1 od 5 miliona – Kikinda“ na kome se okupilo više od 1000 građana.

Protest je počeo ispred Katoličke crkve, a na njemu su govorili student Ivan Olajić, i novinar Saša Mikić posle čega se krenulo u šetnju koju je predvodio Saša Aleksić, fabrički radnik, humanitarac i borac za pravdu.

Požarevac: Više od 700 ljudi

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 19

Foto: M. Veljković

Centralnim ulicama Požarevaca preko 700 ljudi je protestnom šetnjom iskazalo nezadovoljstvo stanjem u državi.

Pred početak protestne šetnje pročitani su zahtevi koji su upućeni sadašnjoj vlasti.

Među ostalog zahtevano je da se pronađu ubice Olivera Ivanovića, nalagodavci napada na Borka Stefanovića i ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protestna šetnja je protekla bez problema, a protestani su uzvikivali parole „Ostavka“, „Vučiću lopove“, „Izadjite napolje“ i druge.

Sledeći protest zakazan je za sledeći petak 15. feburar.

Aranđelovac: Vučić je pročitan i na Istoku i na Zapadu

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 20

Foto: Poceloje.rs

 Nekoliko stotina građana ponovo se, po treći put, okupilo na glavnom gradskom trgu, podržavajući protest „1 od 5 miliona“. Skupu se, burno pozdravljen, obratio pisac Marko Vidojković.

– Okružen bandom svojih poltrona, Vučić vlada poput kabadahije! Rade ono što ni u najgora vremena ovaj narod nije doživljavao! Zato se svaki dan narod u nekom novom gradu priključi protestima! – rekao je Vidojković.

– Pre sedam godina dao je svima, i Istoku i Zapadu silna obećanja, samo da se dokopa vlasti. Sada kada je vreme za naplatu, uveliko na vratima on trči ponizno po svetu. Po Srbiji vodi nekakvu kampanju ubeđujući narod da mu je danas bolje, a da će sutra biti još bolje!? Ali, još ne shvata da je pročitan i na Istoku i na Zapadu i kod svog naroda – poručio je Vidojković i poveo okupljene gradom u protestnu šetnju.

Protest u Loznici

Protest „1 od 5 miliona“ se drugi petak u Loznici. Večerašnji skup je obeležio transparent „Idi zete da ti vidim pete“, koji aludira na poreklo žene Aleksandra Vučića.

Novi protesti "Jedan od pet miliona" (VIDEO) 21

Foto: Dejan Velimanović

Protest u Lazarevcu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari