Protest i šetnja za Ivanovića: Sveće na Slaviji i ispred Hrama (VIDEO, FOTO) 1Foto: M. Miljković

U zvuke pesme „Vostani Sebie“ protestna šetnja povodom godišnjice od ubistva lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića završena je nešto posle 20 časova večeras ispred Hrama svetog Save na čijem ulazu su građani ostavili sveće, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu.

Pripadnici policije prvobitno su zabranili  okupljenim građanima da priđu Hramu Svetog Save kako bi upalili sveće i odali počast Oliveru Ivanoviću.

Oni nisu dozvolili ulazak na plato ispred Hrama jer se tu obavljaju poslednje pripreme za dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina koji bi ovde trebalo da se obrati građanima Srbije, putem video-bima. Ipak, na kraju se policija povukla a građani pohrlili sa svećama pred Hram uz zvuke pesme „Vostani Serbie“.

Sveće za Olivera Ivanovića zapaljene su i na Slaviji. Kolona od desetak hiljada učesnika krenula je u 18 časova sa Studentskog trga, a predvodili su je predstavnici Lokalnog fronta koji su od 12. januara pešačili do Beograda.

Oni su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Nas je ipak više“, a u potpisu „Počelo je“ i „Jedan od pet miliona“. Gradjani nisu nosili druge transparente, šetali su u tišini, a na Trgu Slavija su upalili sveće i svetla na telefonima.

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović.Tokom šetnje nije bilo incidenata, a nije bilo vidljivo prisustvo policije u uniformama.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta glumac Branislav Trifunović rekao je da je to memorijalna šetnja u čast „čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“.

„Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio ‘smaknite ga’, samo smo dobili informacije ko nije“, rekao je Trifunović i ocenio da je u pitanju političko ubistvo.

Učesnici protestne šetnje  upalili su večeras na Trgu Slavija sveće i svetla na mobilnim telefonima, povodom godišnjice tog nerazjašnjenog ubistva.

Posebnu vrstu počasti odali su aktivisti „Lokalnog fronta“ koji su na protest došli iz Kraljeva, pešaka, prelazeći 167 kilometara puta koji su nazvali „Ibarski marš“.

Oni su se kretali Ibarskom magistralom četiri dana, praveći samo manje, neophodne pauze, da bi danas stigli pred Beograd, gde su ih sačekali i pozdravili brojni građani ali i aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Aktivisti „Lokalnog fronta“ stigli su na protest praćeni aplauzima, naklonima, pozdravima „Bravo, Kraljevo“ pa i ponekom suzom starijih građana koji su se okupili da ih dočekaju. Iako je ranije navedeno da na ovom protestu neće biti skandiranja, građani nisu mogli da se suzdrže da ne pozdrave na ovaj način „Ibarski marš“ aktivsta koji su dopešačili iz Kraljeva.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, juče je putem svog tviter naloga poručio da bi aktivisti Lokalnog fronta trebalo da stanu na čelo današnje protestne šetnje s obzirom na podvig koji su učinili pešačeći do Beograda.

Šetnju je organizovala grupa „Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama“ koja subotom organizuje porteste u Beogradu, a sa razglasa su gradjani pozvani da dođu na sledeći protest u subotu, 19. januara.

 

Na ovom protestu bilo je i najviše novinarskih ekipa do sada te će slika sa ovog protesta zasigurno otići u svet. Reporteri svih većih novinskih agencija bili su ispred kolone a mogli su se začuti i novinari koji govore italijanskim, engleskim, francuskim, turskim pa i arapskim jezikom. Sa lica mesta javile su se i ekipe iz susednih zemalja kao i oni sa Hrvatske radio-televizije.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

Neistražena ubistva, napadi na političke neistomišljenike, novinare i ugrožavanje osnovnih sloboda, neki su od glavnih razloga zbog kojih se protesti u Beogradu održavaju već sedmu nedelju za redom.

Do sada je održano šest protesta subotom, počev od prvog pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ koji je organizovao Savez za Srbiju zbog napada i brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS Borka Stefanovića.  Okupljanja su se kasnije nastavila pod vođstvom građana i aktivista pod nazivom „Jedan od pet miliona“, a današnji protest je posebno izdvojen pod nazivom „Prvi od milion razloga – za Olivera“.

https://www.instagram.com/p/BstiD59FCG-/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari