Vučić: U borbi za Kosovo, Srbija brani principe UN i Nesvrstanih 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Pokret nesvrstanih uvek je bio i ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji je spreman da se bori za svoju nezavisnost, autonomiju i suverenitet i duboko sam uveren da će nastaviti da se bori za ove ciljeve. Srbija zna koliko je ta borba teška. Od svih naših borbi, najboljnija je ona usmerena očuvanju teritorijanog integriteta i suvereniteta odnosno rešavanju pitanja Kosova i Metohije – istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Samita nesvrstanih zemalja koji se održava u Beogradu.

Samit povodom obeležavanja 60. od prve konferencije Pokreta nesvrstanih otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a uvodne reči na otvaranju dali su Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana, zemlje koja je predsedavajuća Pokretu u periodu od 2019. do 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao zemlje domaćina skupa, i Abdulah Šahid, predsedavajući generalne skupštine UN.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija međunarodnih organizacija.

Predsednik Azerbejdžana obratio se okupljenima putem video linka izrazivši zahvalnost predsedniku Srbije na domaćinstvu, i podsećajući na važnu ulogu koju Pokret nesvrstanih igra u međunarodnim odnosima.

Alijev je govorio o aktuelnim globalnim izazovima koji su posledica kovid krize i neophodnosti jačanja saradnje i solidarnosti među državama koje su članice Nesvrstanih kao i jednake raspodele vakcina među siromašnijim zemljama.

– U ime Pokreta nesvrstanih želimo da podstaknemo da se na ovom sastanku jasno iskaže stav da dvostruki standardi nisu u skladu sa međunarodnim pravom i odlukama međunarodnih organizacija jer su do sada takvi standardi imali negativan uticaj na zemlje u sukobu – naveo je Alijev, nastavljajući da govori o sukobu Azerbejdžana sa Jermenijom.

– Azerbejdžan je bio na udaru selektivne primene međunarodnih propisa kada je Jermenija drsko ugrozila naš teritorijalni integritet. Problem koji traje 30 godina uključivao je i etničko čišćenje na svojoj i na okupiranoj teritoriji Azerbejdžana, Jermenija je izvršila genocid i kršila osnovna ljudska prava – naglasio je Alijev dodajući da se Jermenija nije suočila ni sa kakavim sankcijama za svoju agresiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se predsedniku Azerbejdžana na obraćanju i poželeo dobrodošlicu svim okupljenima. On je poručio da je globani mir osnov saradnje kao i da, osim osvrta na prišlih 60 godina Pokreta, na ovom skupu treba da se postave i ciljevi za budućnost.

– Budućnost jednakih, gde se ista prava primenjuju na sve, jeste pravac u kome ovaj pokret ide od početka – naveo je Vučić.

Govoreći o borbi za očuvanje standarda međunarodnog prava on je istakao „borbu Srbije“ za rešavanje pitanja Kosova.

– Boreći se za teritorijalni integritet i suverenitet (u vezi sa pitanjem Kosova, prim. aut.), Srbija brani univerzalne principe Ujedinjenih nacija, ali i neke od ključnih principa na kojima je zasnovan Pokret nesvrstanih zemalja. Srbija je snažno posvećena pronalaženju kompromisa i trajnih rešenja. Dijalog nema alternativu – poručio je Vučić.

Delegaciju Srbije na otvaranju činili su, pored predsednika Vučića, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministri Vlade Srbije takođe su prisustvovali otvaranju skupa.

Među nesvrstanima je prvi put i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu u Beogradu boravi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se obratio okupljenima na plenaronoj sednici prenevši poruku ruskog predsednika Vladimira Putina da članice te organizacije imaju značajnu ulogu u svetskoj politici, svojim insistiranjem na konstruktivnom dijalogu.

Kipar ipak prisutan, iz BiH došao samo Dodik

Među delegatima bilo je i predstavnika Kipra, uprkos tome što se danima unazad spekulisalo da Kipar nije ni pozvan da učestvuje zbog loših odnosa ove države sa predsedavajućom zemljom Azerbejdžanom. I iz ministarstva spoljnih poslova Kipra su ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da nisu dobili poziv za učešće, ali kamere RTS-a juće su zabeležile i prisustvo predstavnika ove ostrvske zemlje.

Među delegatima bio je i srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, uprkos tome što ostali članovi trojnog predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili učešće na skupu.  Dodik se uoči samita u Beogradu sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim na večeri koju organizovali predsednik Srbije Vučić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Na samitu su učestovali i predstavnici drugih zemalja bivše Jugoslavije, koja je bila među osnivačima Pokreta – tu su bili delegati iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Beograd domaćin posle 60 godina

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dočekali su pre početka sastanka šefove delegacija, u prisustvu brojnih domaćih i stranih medijskih ekipa. Oni će tokom dana održati niz bilateralnih sastanaka.

Uoči otvaranja skupa, na zvaničnom nalogu predsednika Srbije preneto je da se obavljaju poslednje pripreme „u nekom“ sobičku Beogradskog sajma, te da Vučić „ne može da popravi podočnjake“ zbog napornih priprema.

Osim na ulazima u halu u kojoj se održava skup, ekipa agencije Beta nije primetila pojačane mere bezbednosti i veći broj pripadnika policije. Oblast nadleću helikopteri, ali saobraćaj i dalje normalno funkcioniše. Skup se održava pod strogim epidemiološkim merama.

Ranije je najavljeno da će zbog ovog samita u pojedinim beogradskim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela, biti povremenih obustava saobraćaja u toku dana.

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja održana je 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari