Pokret Novi 6. oktobar: Srbija na putu iz hibridnog u autokratski sistem 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Lj.B.

Pokret Novi 6. oktobar ocenio je danas da je izbor članova Vlade Srbije još jedan pokazatelj da Srbija iz „hibridnog sistema“ ide ka autokratskom sistemu.

Kako navode u saopštenju, praktično je svaki od novih ministara mogao da zauzme bilo koji drugi resor, jer se uglavnom iz njihovih biografija ne vidi da su kompetentniji za vođenje resora koji im je poveren nego za vođenje bilo kog drugog resora.

„Izgleda kao da su izvučeni „iz bubnja“, odnosno da je osim potpune odanosti predsedniku SNS-a, jedini drugi kriterijum za dobijanje određenog resora bio lutrijski kriterijum, i to kao manifestacija njegove samovolje“, navodi Novi 6. oktobar u saopštenju.

Pozdravili su povećanje broja žena u Vladi, ali i upozorili na to da „ono mora da prati i njihovu suštinsku uključenost, pre svega u donešenju odluka, a ne da su u funkciji dekora kojima se režim dodvorava Zapadu“.

„Jednostranačka i nelegitimna skupština koja je nastala kao posledica lažnih izbora koje je opozicija bojkotovala, pokazuje dodatno urušavanje zakonodavne vlasti. Zakonodavna i sudska vlast sada su postale puke grane izvršne vlasti, dok način izbora i sastav Vlade pokazuju da je jedan čovek u potpunosti uzurpirao izvršnu vlast – što svojim postupcima i izjavama više čak i ne krije“, navode u saopštenju.

Bojkot izbora je, kako ističu uspeo, jer je „sada potpuno ogoljena autokratska vlast“.

„To je za režim neodrživa situacija, što pokazuje i to što je predsednik SNS-a, istovremeno sa formiranjem Vlade, najavio i nove izbore. Ipak, ako se odmah ne započne dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima za nove, prave izbore, još jedan bojkot ne bi imao smisla. Politička teorija smatra da kada vladar uzurpira svu vlast, da je pravo na pobunu i građanski otpor legitimno pravo. U tom slučaju pobuna i građanski otpor postaju legitimne institucije, a vladar postaje odmetnik – odmetnik od Ustava i pravnog sistema države kojom je zavladao“, zaključuje Novi 6. oktobar u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari