POKS: Prebaciti posmrtne ostatke Mihajla Pupina u Srbiju čim prođe korona virus 1Foto: Mihajlo Pupin/ Foto: Library of Congress

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) poziva državu da, čim prođe vanredno stanje i steknu se mogućnosti za to, obezbedi uslove za prebacivanje posmrtnih ostataka našeg velikog naučnika Mihajla Pupina iz Amerike u Srbiju.

– Mihajlo Pupin je jedan od najvećih srpskih i svetskih naučnika, ali u Americi njegov grob propada i niko ga ne obilazi godinama. Zato se pridružujemo inicijativi koju su pokrenuli Srbi iz Njujorka, gde počivaju njegovi ostaci. Pupin je svojim otkrićima i patentima zadužio čitavo čovečanstvo. Srbija mora da pamti one koji su je zadužili svojim delima i uzdigli u svetu, a naročito pomagali u vreme kada joj je bilo najteže, u Velikom ratu i posle njega u mirovnim pregovorima – poručio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

POKS će nastaviti da podržava ovu inicijativu, sve dok se posmrtni ostaci Mihajla Pupina ne vrate u njegovu otadžbinu, koju je voleo i dostojno predstavljao tokom celog svog života, stoji u saopštenju.

POKS podseća da je Pupin založio svu svoju privatnu imovinu kao garanciju za ratni kredit SAD koji je dala Kraljevini Srbiji za nabavku oružja u Prvom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari