Ponoš: Ne može Vučić da opere ruke i da samo Belivuku budu krvave 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da iskaz Veljka Belivuka na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „stvorio Belivukovu kriminalnu grupu koja je radila za njega i po njegovim instrukcijama“, i da ne može da opere ruke i svu krivicu prebaci na taj klan.

,,Previše su im prsti isprepleteni da bi samo Belivukove ruke bile krvave. Državni vrh je glavna pretnja bezbednosti građana Srbije. Saradnja mafije i vlasti u Srbiji ne samo da je uspostavljena na samom vrhu, nego je kriminalni klan bio instrument vlasti“, rekao je Ponoš za portal Nova.rs.
,,Belivuk je očigledno operativno rukovodio kriminalnom grupom koju je vlast stvorila i za čije potrebe je izvršavala zadatke dobijene od vrha SNS i države, uključujući i od samog šefa države“, dodao je Ponoš.

Ponoš je istakao da se iz Belivukovog iskaza, koji je objavio portal Krik, jasno vidi da je vlast davala mandat Belivuku da suzbija građanske proteste, a i punu slobodu da suzbija konkurenciju u kriminalnim krugovima.

,,Teško da je Belivuku samo članska karta SNS bila dovoljan razlog da mu se policija i tužilaštvo ne mešaju u posao. Snažniji argumenti bili su njegov telefonski imenik i mogućnost da direktno sa šefom države razmeni mišljenje o problemima koji muče Srbiju i kako da se efikasno reše“, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je „providan pokušaj vlasti“ da se objavljivanjem morbidnih snimaka mučenja i ubistava „distancira od onih koje je stvorila i dala im mandat da seju strah po ulicama i stadionima“.

Ponoš je upitao šta bi još trebalo da se desi pa da tužilaštvo konačno sasluša Aleksandra Vučića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića, ministre unutrašnjih poslova i odbrane Aleksandra Vulina i Nebojšu Stefanovića, bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

,,Indikativno je da Belivuk ne proziva Stefanovića, Dijanu Hrkalović i Novaka Nedića, ali to što je on iz sebi znanih razloga odlučio da ih ne proziva ne znači da nemaju šta da kažu u istrazi“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je u osnovi organizovanog kriminala povezanost kriminalnih krugova sa vlašću – izvršnom, pa i sudskom.

,,U Srbiji odavno postoje indicije da ta saradnja nije uspostavljena na nivou nekog prljavog policijskog inspektora ili korumpiranog sudije, nego na najvišem državnom nivou. Nema u Evropi države u kojoj je sam vrh vlasti toliko kompromitovan vezom sa kriminalom kao što je u Srbiji danas“, zaključio je Ponoš.

Boris Tadić izjavio je za Danas da je još od Vučićeve inauguracije jasno da režim koristi navijačke falange kao svoje paravojne jedinice.

„Nadležni tužilac bi već danas, ako ima i mrvu profesionalnog kredibiliteta, morao da inicira saslušanje predsednika Vučića na ove okolnosti, ali u silovanoj pravnoj državi važniji je hitan reizbor Zagorke Dolovac u treći mandat. U pravnoj državi, koju ćemo zajedno povratiti – sudićemo im. Svima. Crno na belo“, izjavio je Vladimir Vuletić za Danas.

„Nema organizovanog kriminala bez saradnje sa državom. To je potvrdila i ova izjava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, koju je objavio Krik”, kaže za Danas Milan Veruović, bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Iskaz Belivuka je samo potvrda onoga o čemu se ranije pisalo i govorilo – da su Belivuk i njegova grupa bili integralni deo vladajućeg režima u Srbiji sa jasno definisanom ulogom da odrađuju prljave poslove za vlast, istakao je za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke komentarišući nove detalje sa saslušanja vođe navijačko-kriminalne grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

„Lepo je da se vidi odakle vetar duva i čiji je Belivuk bio izvršilac“, napisala je Vladanka Malović, šefica informativne službe Srpske napredne stranke i članica Predsedništva SNS reagujući na navode iz iskaza Veljka Belivuka, uhapšenog šefa kriminalne grupe o tome da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio „razne usluge“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović izjavila je za N1 da iskaz osumnjičenog vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali da se neke stvari o kojima je govorio poklapaju sa ranijim saznanjima tog istraživačkog portala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ponoš: Ne može Vučić da opere ruke i da samo Belivuku budu krvave”

  1. Na kraju će biti čudo neviđeno da jedino u Srbiji organizovani kriminal nije povezan sa vlašću već sa opozicijom i profesionalnim istraživačkim novinarima! Cirkus i ludnica „zlatnog doba“!

  2. Tako je. Gotov je. Branice se svim silama, jer dolazi vreme da polozi racune. Svi su znali da „navijaci“ rade za drzavu, sad se zna kako. Ameri su izmislili ISIS da obavi prljavi posao na bliskom istoku, uniste Libiju, zatim ih sklone i dovedu svoju vlast. SNS je izmislio „navijace“ da pobije ostatke od opozicije cim malo dignu glavu, da poruse Savamalu, da uzimaju reket uspesnim privatnicima, uzas.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.