Ponoš: Potpuno očigledno da je ministar Vulin zloupotrebio položaj 1Zdravko Ponoš Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš smatra da je „potpuno očigledno“ da je ministar odbrane Aleksandar Vulin „zloupotrebio neke službe da bi došao u posed prepiske između autora teksta i Nedeljnika, koja nije objavljena“.

U intervjuu FoNetu, on je ukazao da je to nedopustivo i da se ne dešava u uređenim društvima i ocenio da je odgovor Vulina na tekst koji nije objavljen „potpuno nevešt i traljav“.

„Ono što je potpuno očigledno je da je ministar odbrane zloupotrebio neke službe da bi došao u posed prepiske između autora teksta i Nedeljnika“, precizirao je Ponoš.

On misli da to sasvim jasno zaslužuje odgovornost, ne samo ministra odbrane, „nego i službi koje on kontroliše, a ne bi trebalo da kontroliše“.

„U ovom slučaju bojim se da su tu upleteni prsti VBA“, rekao je Ponoš i dodao da ga to „nikako ne čudi, s obzirom VBA daleko od onoga što bi trebalo da bude ili što je nekada bila“.

Prema njegovoj tvrdnji, „na čelu VBA je čovek koji je bio Vučićev ađutant, koga baš ništa ne kvalifikuje za to, osim slepe poslušnosti i lojalnosti, koji je čak na početku svog mandata, a nikad nije bilo bezbednjak“.

Ponoš ukazuje i da Vulin svojom retorikom unosi pometnju, smutnju i narušava odnose u regionu, pominjući nameru ministra da svojevremeno putuje u Hrvatsku, kao i odlazak pre neki dan u Crnu Goru. Time je naneo štetu, ne odnosima između dve države, nego nanosi štetu i onome što je pokret naroda u Crnoj Gori. To je za svaku osudu, poručio je Ponoš. On „misli da se tamo režim malo preigrao u nekim stvarima, da su se stvari otele kontroli“, kao što su i „dosta problematično odradili ulazak Crne Gore u NATO“. To je sasvim legitimna stvar, ali je pitanje kako je izvedeno, ocenio je Ponoš, koji smatra da je vlast u Crnoj Gori mislila da će „tako lako da odrade i ovu pljačku imovine i pravljenje nove crkve“.

Kako je kazao, to je, samo po sebi skandal, da država pravi crkvu, „što je šef te države nedavno i priznao tvrdnjom da im treba crkva, kako bi država bila zaokružena“.

Prema uverenju Ponoša, „veličanstveni protesti“ u crnogorskim gradovima i selima su nešto što „više ne može da se kanališe“. On smatra da je slanje Vulina da tamo polaže neke vence skandalozna zloupotreba jednog čina koji je hrišćanski. To je, prema tumačenju Ponoša, pokušaj da se pomogne režimu u Crnog Gori da „omalovaži i rasturi to što se dešava i kotrlja na ulicama“.

Oni „bacaju“ dimne bombe da bi neke stvari sklonili u stranu, ukazao je on i podsetio da afere oko oružja, Krušika i porodice Stefanović, ne samo da nisu rešene, niti postupci pokrenuti, nego se stvari nastavljaju.

„Ta trgovina oružjem nastavlja da funkcioniše na način na koji je funkcionisala i do sada“, što samo znači da se ova vlast „toliko obahatila da od ničega ne prezaju“, rekao je Ponoš. On, međutim, podseća da je iz „istorije poznato da vlast koja potpuno izgubi kontakt sa realnošću i toliko se obahati, pre ili kasnije vrlo loše prođe“.

Upitan kako će opozicija, koja bojkotuje izbore, kontrolisati biračka mesta, Ponoš je odgovorio da to nije njihova briga. Kako je obrazložio, „kao da je bitno ko će brojati i šta će izbrojati, kad sve to nema veze sa demokratijom“. Ponoš je uveren i da „nije ni bitno šta će šta će svet reći“ povodom bojkota, jer se, „na kraju krajeva, pitanje demokratije, izbora i života u Srbiji tiče građana ove zemlje“.

„To su naši životi. To jedino Vučić i njegov režim smatraju da treba da se nekome dodvoravaju“, obrazložio je Ponoš. Smatra da je vlast spremna da „žrtvuje nacionalne interese da bi neki posrednik ili diplomata, u konkretnom slučaju američki, napravio karijeru“.

„Mi znamo da to nisu izbori, na njima nećemo učestvovati“, ponovio je Ponoš i predvideo da će „svet, naravno, s mnogo više pažnje rukovati u budućnosti sa Vučićem“.

Znaće da on ne predstavlja Srbiju. On predstavlja jedan deo glasačkog tela koji je „ucenjen i prevaren i to stanje neće biti održivo“, procenio je Ponoš. Kako je objasnio, „ideja bojkota i jeste da napravimo situaciju koja je neodrživa, da izazovemo vrlo brzo normalne izbore“.

„Za procenu karaktera ovog režima i za traženje argumentacije zašto ne treba učestvovati u tome što oni zovu izbori“, Ponoš misli da je „najbolji pokazatelj“ i „jedan od bisera sporazum o avionskoj liniji između Prištine i Beograda“.

„Naša javnost verovatno ne zna, ali to je stvar oko koje su nadležni ljudi u ministarstvima odbrane i spoljnih poslova i još nekim drugim ministarstvima bili informisani iz medija“, rekao je Ponoš, ocenivši da je to skandalozno. Prema njegovom stavu, „nije to nekakav memorandum o razumevanju, to su ozbiljni sporazumi koji ukazuju da je to akt između dva entiteta koji su države“.

„To je samo još jedan u nizu dokaza da se ključne odluke ove države donose u konsultacijama unutar porodice ili dve-tri porodice, sa Bebom Popovićem, sa Blerom i sa par stranih diplomata. Tako se rešavaju naši nacionalni interesi“, zaključio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari