Ponoš: Sve zavisi od građana 1Foto: N1

Za one koji pitaju šta opozicija, koja će na predstojećim izborima pozvati na bojkot izbora, planira dan posle bojkota, Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, odgovara za Danas da takvo pitanje najčešće postavljaju oni koji lupom traže razloge da učestvuju u Vučićevoj izbornoj farsi.

– Za Narodnu stranku „dan posle“ je dan nakon što smo doneli odluku o bojkotu, a ne dan nakon što će Vučićev režim sprovesti farsu koju će nazvati izborima. To neće biti izbori, jer u Vučićevoj Srbiji se ne bira, u Vučićevoj Srbiji se, u vreme kad bi trebalo da imamo izbore na bilo kom nivou, odrađuje ritual veličanja vođe, za sada u domovima kulture i u tzv. medijima, a uskoro verovatno i na stadionima koji će se graditi za te potrebe. Bojkot je sredstvo koje će uz niz drugih mera jednog dana dovesti do normalnih izbora u Srbiji. Uopšte nije važno šta će biti dan posle, važno je koliko vremena će proteći od danas, ili od tog dana, do normalnih izbora u Srbiji. A to zavisi prvenstveno od građana Srbije i njihove nespremnosti da tolerišu, ne samo urušavanje institucija, nego i svih aspekata života u ovoj zemlji. Potpuno je nevažno da li će svi oni koji sebe nazivaju opozicijom bojkotovati Vučićeve izbore. Čak je jako korisno da se te stvari razbistre – ističe Zdravko Ponoš za Danas.

Vredi da se zapitamo, nastavlja sagovornik Danasa, da li su nekome, osim građanima Srbije, uopšte potrebni regularni izbori u Srbiji.

– Posle normalnih izbora Vučić i njegova družina ne bi imali vremena ni da spakuju kofere. Samo neregularni izbori, odnosno izborna farsa, garant su Vučićevog opstanka na vlasti, a samim tim i njegovog izvršavanja obaveza koje je dao po pitanju Kosova, a koje su čista suprotnost onome čemu se zakleo nad Ustavom. Onima koji spolja, a uz asistenciju dela nevladinog sektora, vrše pritisak da opozicija izađe na neregularne izbore, cilj je da se obezbedi kakav takav prividni legitimitet finalizaciji Vučićevog proćerdavanja Kosova. A za one koji veruju u čuda, odnosno da Vučić može da se promeni nabolje, čak i posle izbora u Lučanima i u Medveđi, biće poučno i otrežnjujuće da prate tajming i obim angažovanja misije OEBS-a koju režim doziva – smatra Ponoš.

Potpredsednik Narodne stranke ističe da pitanje – šta je plan za dan nakon što se bojkotuje Vučićeva izborna farsa, najčešće, kako navodi, postavljaju oni koji lupom traže razloge da učestvuju u toj farsi.

– Takav plan bi im kao bio koristan da sagledaju korist od bojkota. Nema potrebe da im to objašnjavamo. Uostalom, to su mahom oni koji su svakako znali šta će biti dan posle izbora na kojima su agitovali za bele listiće. Mislim da je svima jasno da je učešće u Vučićevoj šaradi isto što i igranje predstava nemačkim vojnicima do oslobođenja Beograda. Dan posle proletnjih Vučićevih izbora doneće promenu samo onima koji sebe nazivaju opozicijom, a odluče da na takvim izborima učestvuju. Oni će da odahnu, rasterećeni finansijskih briga i moralnih skrupula. Nama koji smo se opredelili za bojkot, i kao birači i kao političke stranke, ništa se neće promeniti. Nastavićemo da se borimo za normalnost u Srbiji. Neko će da je dočeka – zaključuje Zdravko Ponoš za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari