Ponovo nova runda dogovaranja u opoziciji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Razgovori predstavnika sa liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ sa beogradskih izbora o načinu dalje saradnje biće nastavljeni danas.

To se juče moglo nezvanično saznati posle sastanka u sredu u popodnevnim satima, a kojem su prisustvovali Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret.

Prema našim saznanjima, sastanak u sredu trajao je do kasno u noć, a bio je vrlo konstruktivan, ozbiljan i sa svih strana su razmatrane prednosti i mane o načinima dalje saradnje. Dogovor je, kažu naši sagovornici, da se sastanak nastavi danas. Za danas je i Saša Janković najavio konferenciju za novinare na kojoj će govoriti i o saradnji opozicije.

Podsetimo, lideri ove opozicione liste, od završetka beogradskih izbora pokušavaju da nađu model dalje saradnje jer su svi za to da saradnju treba nastaviti. Đilas je na sto stavio svoj predlog o Savezu sa Srbiju, koji je pretrpeo i promene, kako bi članice saveza imale autonomiju u radu. U opticaju su još neki predlozi, o kojima javnost ne zna puno. PSG je u utorak uveče saopštio da Đilasov predlog za njih nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage, saopšteno je iz tog pokreta“. Ipak, Predsedništvo PSG je potvrdilo spremnost Pokreta da sarađuje sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i pojedincima u aktivnostima kojima se rešavaju problemi građana Srbije.

Saša Janković je, pojašnjavajući odbijanje Đilasovog predloga, za Danas rekao: „Odbili smo jedan od tri do sada ponuđena predloga za saradnju na nivou Srbije, koji je dat po principu „uzmi ili ostavi“ i insistirano je da se o njemu izjasnimo bez daljeg razgovora, ali smo naravno spremni da razgovaramo o drugim već podnetim, ili budućim predlozima i rešenjima“, kazao je Janković. On je dodao, da buduću saradnju vidi kao partnerstvo u aktivnostima i jedinstvo različitosti u kojima građani različitih političkih opredeljenja prepoznaju svoje potrebe, a ne kao „zamrzavanje“ politika i organizacija do posle Vučića.

Predlog o Savezu sa Srbiju podržava Levica Srbije, uz sindikat Slogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari