Ponovo protest u Požegi 10. maja 1Foto: Inicijativa za Požegu

Građani Požege protestovaće 10. maja od 19 časova na Trgu slobode i 24. put, od februara prošle godine, zahtevaće ostavke čelnika lokalne i republičke vlasti.

Upornim Požežanima, čiji protest traje najduže u Srbiji, podrška će stići iz Kraljeva. Na protestu, koji organizuje Inicijativa za Požegu, govoriće Vladan Slavković, jedan od osnivača Lokalnog fronta Kraljevo, saborac Inicijative za Požegu i Građanskog fronta. Osim njega, o značaju aktivizma, govoriće Gordana Milanović iz Beograda.

Večerašnjim okupljanjem, koje je nazvano „Za odbranu dostojanstva“, biće nastavljeni protesti koji tokom majskih praznika, kada je održana Skupština Inicijative za Požegu, nisu organizovani. Na tom skupu je, između ostalog, potvrđena odluka o pristupanju Inicijative Građanskom frontu.

Požeški protest je počeo spontanim okupljanjem građana početkom februara prošle godine na Trgu slobode. Građani su sprečili opštinsku vlasti, koju predvode naprednjaci, da za 12 miliona dinara kupi nelegalni i nezavršeni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega.

Usledili su organizovani protesti, tokom kojih Inicijativa za Požegu stalno ukazuje na bahatost, nezakonito trošenje budžetskog novca i korupciju opštinskih čelnika, što su aktivisti te organizacije prijavili nadležnim organima, od kojih su neki i reagovali. Predstavnici lokalne vlasti su, na prozivke i dokaze, učesnicima protesta uzvraćali uvredama, pokušajima moralne diskreditacije, protiv njih podnosili krivične prijave, pa su čak i objavljivali njihove lične podatke. Reagovao je bivši poverenik Rodoljub Šabić, jer je utvrđeno da su lični podaci građana iz Centra za socijalni rad i Sportsko-kulturnog centra dostavljani opštini Požega i to na zahtev te opštine.

Zbog izjave predsednika opštine Milana Božića (SNS) da protestuje „grupa od dvadesetak huligana“, protest je nazvan „1 od 20 huligana“ i, nakon što su se kasnije protesti proširili Srbijom, postao je deo okupljanja nezadovoljnih građana „1 od 5 miliona“.

Strpljivi i uporni Požežani ne odustaju od svojih zahteva i najavljuju nastavak protesta, koji su podržale mnoge javne i ugledne ličnosti iz cele Srbije. Na mirnim i dostojanstvenim okupljanjima na Trgu slobode građani traže slobodu. Zanimjivim akcijama, duhovitim i ironičnim „žaokama“ ismevaju lokalne kabadahije i upućuju poruke o važnosti građanskog aktivizma, zaštiti slobode izražavanja i dostojanstva svih građana, bez obzira na njihovu partijsku ili drugu pripadnost.

Opstrukcija vlasti

Skupština je održana u kancelariji Inicijative za Požegu, koja je bila tesna da primi sve zainteresovane članove, ali druge mogućnosti nije bilo, jer lokalna vlast još jednom nije odobrila građanima pristup prostorijama Mesne zajednice, iako je podnet uredan i blagovremen zahtev“, saopštila je ta organizacija o problemu sa održavanjem te sednice tokom majskih praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari