Popov: Mnogi u Beogradu Crnu Goru vide kao srpsku koloniju 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Usvajanje odluke po kojoj bi se svim poslanicima crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici zabranio ulazak u Srbiju, predstavljalo bi neverovatan „autogol“, kaže za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Takva odluka, dodaje, do kraja bi ogolila činjenicu da vlast u Beogradu Crnu Goru smatra srpskom kolonijom, koja nema prava da donosi sopstvene odluke.

– To bi predstavljalo neverovatnu grešku i direktno mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje. Da ne govorim da bi to bilo licemerno u situaciji u kojoj su neki istaknuti bivši lideri zemalja koje su učestvovale u bombardovanju bili angažovani kao savetnici predsednika Srbije, navodi Popov.

Usvajanje rezolucije, ističe Popov, neće dobrineti otopljavanju odnosa između dve zemlje koji su “već neko vreme zategnuti”, ali istovremeno ne očekuje da dođe i do ozbiljnijih potresa u Crnoj Gori.

– Ako izuzmemo kritike koje su na račun ove rezolucije izrekli poslanici Demokratskog fronta, većina građana Crne Gore nije preterano burno reagovala. Mi danas nemamo velike demonstracije ili litije kakve smo imali prošle godine. Uzrok za to je Mitropolija crnogorsko-primorska koja trenutno ima “ključan paket akcija”, kaže Popov.

Kako napominje, pokojni mitropolit Amfilohije je svesno isturio Zdravka Krivokapića na čelo koalicije, znajući da bi guranje Andrije Mandića ili nekog drugog iz Demokratskog fronta otuđilo sve osim glasača izrazito desne orijentacije.

– Mitropolija crnogorsko-primorska je evidentno ostala na tom umerenom kursu, a to odgovara i većini građana kojima su dosadila masovna okupljanja i erupcija primitivizma koja je na njima mogla da se vidi, ističe Popov.

Direktor Centra za regionalizam napominje da se usvajanje rezolucije o Srebrenici donekle moglo i naslutiti nakon formiranja nove Vlade Crne Gore.

– U sporazumu o formiranje Vlade jasno je bilo naznačeno da će u mnogim oblastima, pa i spoljnopolitičkoj, ona predstavljati kontinuitet sa prethodnom Vladom. Takva odluka naišla je na razočarenje onih koji su se nadali da će silaskom DPS-a sa vlasti ključne odluke u Crnoj Gori da se donose u Beogradu, kaže Popov.

Podsetimo, kao reakciju na usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će tražiti da se zabrani ulazak u Srbiju svih poslanika koji su glasali za rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari