Poslanici Skupštine Srbije počeli objedinjenu raspravu o trinaest zakona 1Foto: Stefana Savić

“Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno je povećanje roditeljskog dodatka za prvo drugo, treće i četvrto dete…

…Tim odredbama zakona predviđeno je da roditelji od 1. jula ove godine za prvo dete jednoknokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 mesečno 10 godina. U postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak kao posebni uslovi predviđeni su redovna vakcinacija sve dece, kao i redovno pohađanje dece pripremnom predškolskom programu i redovno pohađanje nastave u školama”, objasnio je poslanicima u Skupštini Srbije ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Osim ovog zakona Đorđević je predstavio još dvanaest zakona o kojima je objedinjena rasprava, bez obzira što nemaju mnogo dodirnih tačaka.

Ministar Đorđević je punih sat i 20 minuta pred poslanicima obrazlagao zakone, a Vjerica Radeta, poslanica SRS navela je da saoseća sa ministrom koji je morao u paketu da priča i o babama i žabama. Da ste stavili još dve tačke dnevnog reda, ministar bi dehidrirao i završio na infuziji“.

Inače, ministar Đorđević predstavio je i predlog Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji bi trebalo da omoguće jednostavniju prijavu i odjavu radnika. On je ocenio da će se donošenjem zakona smanjiti vreme potrebno za prijavu i odjavu sezonskog radnika, biće uveden fleksibilan model anagažovanja radnika, elektronski, bez odlaska na šalter.

Novina je da se uvodi i smanjenje stope poreza, što će prema rečima Đorđevića, dovesti do smanjenja troškova poslodavaca za poreze i doprinose i motivisati ih da prijave sezonske radnike. Definisani su poslovi na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera. Predviđeno je da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Izmene i dopune zakona o zapošljavanju stranaca prema rečima ministra Đorđevića predlažu se zbog preciziranja odrebi kojim se vrši pojednostavljenje postupka izdavanja radne dozvole za zapošljavanje, a u cilju daljeg razvijanja povoljnog poslovnog okruženja i privlačenja investicija. A izmenama i dopunama zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti previđeno je, prema rečima Đorđevića, ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu nadležnom za rad obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo. Ministar je pred poslanicima obrazložio i zakon o ratnim memorijalima, izmene zakona o mirnom rešavanju spporova, o osnovnim pravima boraca i vojnih invalida.

Za radikale izmene i dopune zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom donose neke prednosti, ali i izvesne nelogičnosti. Prema rečima Miljana Damjanovića, poslanika SRS govori se da on stupa na snagu 1. jula i da se odnosi na decu rođenu od 25. decembra, 2017. godine.

„Postavlja se pitanje šta je sa onom decom koja do 25. decembra 2017. nisu navršila 10. godinu, da li su neravnopravni? Zašto se zakonskim odredbama nije ostavila mogućnost da se i toj deci isplate određena sredstva do 10 godine?“, naveo je Damjanović i dodao da radikali traže da se prihvati predlog i da sva deca koja nisu navršila 10 godina moraju da ostvare ista prava kada su u pitanju drugo i treće dete, kao i sva druga deca rođena koja su rođena nakon ovog datuma.

I Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara pitala je šta se dešava sa decom koja su rođena u periodu od 25. decembra prošle godine do 30. jula ove godine, i da li će se i na njih odnositi ove odredbe ukoliko su drugo, treće ili četvrto dete. Ministar je odgovorio da će se dodatak usklađivati po službenoj dužnosti počev od 1. jula ove godine sa brojem rata i mesečnim iznosima roditeljskog dodatka. Korekcija će biti u roku od šest meseci od dana primene ovog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari