Poslanici Skupštine Srbije polemisali ko je licemer i ko se koga boji 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Poslanici Narodne skupštine Srbije danas su na sednici raspravljali ko je licemer, ko se koga boji kao i ko je izdao ideologiju koju je ranije zastupao. Najglasniji je bio šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović,radikali i poslanici Saveza za Srbiju.

„Mi u SNS svaki dan drhtimo, strepimo, pobediće nas zaista velike političke ličnosti, Janko Veselinović, koji je sada šef Saveza za Srbiju, rotirajući kao u Predsedništvu SFRJ. Pobediće nas jedna grandiozna politička ličnost koja iza sebe ima jedan masovan i veoma snažan pokret. Mene je strah, svakog dana drhtim od straha što će nas Janko Veselinović, Željko Veselinović, Boško Obradović, Šane Petrović itd pobediti. Samo što nas nije pobedila ta koalicija sastavljena od svega i svačega – bivših otporaša, bivših demokrata, bivših ljotićevaca, bivših tadićevaca. Samo što nas nije pobedilo to poprilično šareno političko društvo u kome je jako teško da se snađe ko šta zastupa“, poručio je ironično šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović, tokom rasprave o izmenama Zakona o zaštiti životne sredine, interesujući se zbog čega je koordinator poslanika SzS( Boško Obradović) nervozan.

Ovako je Martinović reagovao na negodovanje Boška Obradovića, lidera Dveri na odluku vlasti da ne prihvati njegov amandman. Obradovićev amandman imao je za cilj da spreči korupciju i zloupotrebe, jer izmenama Zakona o zaštiti životne sredine nije predviđeno kako će se sredstva iz fondova EU dodeljivati poljoprivrednicma u Srbiji. Negodujući zbog neprihvatanja amandmana, lider Dveri rekao je da to može da razume jer u vladajućim krugovima postoji izvesno uznemirenje zbog toga što svi istraživači javnog mnjenja pokazuju da je Savez za Srbiju druga najveća politička snaga u Srbiji iza SNS.

“Savez za Srbiju predstavlja jednu rastuću snagu. Vama je zbog toga neprijatno i ja to mogu da razumem, jer biste najviše voleli da vladate narednih sto godina“, rekao je Obradović.
Replicirao mu je Martinović napominjući da se gospodin koordinator do te mere genetski modifikovao da sve ono što je zastupao 2000. godine, sada 2018. zastupa sve suprotno.

”Sad je gospodin koordinator anacionalan, više ne priča o religiji, postao je veliki materijalista, voli pare, skupa odela, ali ih ne plaća sam, već njegova politička organizacija. Nema tu nikakve ideologije, samo znaju da su protiv Vučića i SNS. Srbiju će, iz ambisa, kako oni kažu, da izvuku Đilas i Jeremić koji su najbogatiji ne u Srbiji, nego u Evropi. Samo mora da pobede na izborima, ali nema više nasilne smene vlasti“, poručio je Martinović.
U raspravu se umešala i poslanica SRS Vjerica Radeta koja je podsetila da je „ljotićevca Obradovića“ prvi razibličio lider radikala. Pitala je zašto predstavnici „Saveza koji su se skupili sa koca i konopca svoje frustracije leče pominjući SRS“ . Ona je lidera Dveri optužila i da je glavni NATO lobista zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
Reagujući na te optužbe Obradović je rekao da je licemerno to što radikali, umesto SNS, napadaju opoziciju.

„Napadate kolege iz opozicije, ako smo uopšte kolege. Očigledno radikali imaju novčanu nadoknadu za ćutanje njihovih poslanika već dve ipo godine…Recite kakva ste vi to opozicija kad ne smete da napadnete najveću političku ličnost u Srbiji“, objasnio je Obradović i dodao da je lako napadati njega, a teško Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ocenio je da je suština shvatanja politike i opozicije prema Obradoviću napadanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i spominjanje njegove porodice.

„To je bruka i sramota, ne znam da li se kolege koji se predstavljaju kao demokrate i evropejci slažu sa tom definicijom opozicije“, upitao je Martinović.

On je dodao da je Skupština mesto za debatu političkih rivala, a ne nečijih porodica.

„Mi smo politički rivali, ali ja nisam politički rival sa ocem Jeremića ili bilo čijim bratom ili suprugom. To da se spominje bio čiji član porodice je nedopustivo, niko od nas iz poslanika SNS-a ili vladajuće koalicije nije spomenuo članove porodice nekoga iz Saveza za Srbiju“, zaključio je Martinović.

Vjerica Radeta ocenila je da je SRS najveća opozicija i najjača stranka opozicije u Skupštini.

„Suprostavljamo se predlozima Vlade Srbiije, mi smo jedini koji su konkretno tražili da premijer razreši pet ministara“, objasnila je Radeta i dodala da nije dovoljno samo reći za nekog političkog protivnika da je lopov. Ona je upozorila Obradovića da je državni novac i onaj koji je opredeljen za finansiranje stranaka u kampanji koji se mora namenski koristiti, a to „ne uključuje skupa odela“ i plaćanje nekoliko stotina hilajda evra električarskoj radionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari