Poslanik SDA Sandžaka: Ništa ne bi izgubili i da su izbori bili 6. septembra 1Enis Imamović Foto: SDA Sandžak

Protivimo se kontinuitetu gušenja slobode govora, građanskih i medijskih sloboda, ali se najprije suprotstavljamo kontinuitetu politike Miloševićevog režima politike 90-ih godina. Zato nismo glasali za novu Vladu Srbije i njihov kontinuitet zato što je on dobar samo za ovu vladajuću strukturu, naročito za paralelne strukture vlasti.

Činjenica da je ova apsolutna većina četiri mjeseca odlagala formiranje Vlade dovoljno govori da nije bilo potrebe da se žuri sa izborima, već se mogao prihvatiti prijedlog SDA Sandžaka da oni budu organizovani najranije 6. septembra. Ništa ne bismo izgubili, čak bi izbjegli izlaganje građana zarazi, kakvo je bilo prilikom izlaska na birališta, kaže u razgovoru za Danas Enis Imamović, poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka, objašnjavajući zbog čega poslanici te stranke nisu podržali ekspoze premijerke Ane Brnabić i izbor njenog kabineta.

* Koliko je za vas ekspoze premijerke Brnabić optimističan i verujete li u njeno obećanje da će država pobediti mafiju, kriminal i korupciju, i da Srbija više nije zemlja koja niže istorijske poraze, već pobeđuje na svakom polju?

– Bilo bi dobro uraditi ozbiljnu analizu prošlog ekspozea Ane Brnabić i svih dosadašnjih i vidjeti koliko se toga ispunilo, a koliko je ostalo samo spisak želja, gusto štampanog teksta. To bi moglo da postane praksa pri kraju svakog mandata. Sa aspekta predstavnika albanskog i bošnjačkog naroda, ovaj ekspoze ne sadrži ni minimum razloga da za njega glasamo, jer ne sadrži nijednu konkretnu mjeru koja će našim narodima otkloniti probleme i prepreke sa kojima se decenijama suočavaju u Srbiji. Po nama i sam koncept Vlade ne prati stvarnost u ovoj zemlji, na šta smo i pokušali da ukažemo amandmanima na Zakon o Vladi, ali je ta naša namjera dočekana na nož od strane Vučićevog režima.

* Da li ste očekivali da će bar neko od poslanika vladajuće većine imati bar neki kritički stav o kandidatima za ministre, ili o programu buduće vlade?

– Nisam. Takva vrsta slobode mišljenja i izražavanja je potisnuta nadmetanjem za dokazivanje lojalnosti.

* Nedavno ste rekli da je parlament doživeo svoj sumrak, zbog čega niste glasali za izbor Dačića za predsednika parlamenta?

– Parlament kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo je doživeo sumrak kada je dozvolio da bez obrazloženja napravi pauzu od 80 dana između dvije tačke svoje konstitutivne sjednice. Sve nakon toga je samo logičan nastavak zloupotrebe parlamenta. Za Dačića nismo glasali. Njegova retorika i ksenofobne izjave na račun Bošnjaka i na račun Bosne i Hercegovine su za nas simbol 90-ih godina. Svaki put kada bi se neko na takav način u Beogradu bavio Bošnjacima i Bosnom, rezultati su bili genocid i drugi ratni zločini nad bošnjačkim narodom. Posledice toga i danas osećamo.

* Da li je teško sada biti opozicija u srpskom parlamentu i to opozicija iz redova manjine, s obzirom na reakcije kojima je dočekana diskusija Šaipa Kamberija, ali i vaša?

– U „srpskom parlamentu“ je teško biti bilo šta drugo i drugačije, zato on mora postati parlament Republike Srbije i svih njenih građana.

* Pre nekoliko dana sami ste pozvali vladajuću većinu da nađe način kako će da istrpi svega šest opozicionih poslanika. Mislite li da će se nakon vašeg poziva nešto promeniti?

– Ne mislimo da će se išta promijeniti, štaviše imamo razlog da očekujemo da bude i gore. Kada bi Vučić mogao da istrpi kritiku, on bi zauzdao državnu mašineriju i resurse koje je usmjerio na sve svoje neistomišljenike i dozvolio da se u Srbiji razvije kritička misao, koja bi i njemu koristila. U našem slučaju njihova netpreljivost je dvostruka zato što predstavljamo dva naroda, albanski i bošnjački, koje oni dokazano nisu u stanju da podnesu.

* Zbog čega vaše dve stranke nisu jedine deo vladajuće većine, da li su i vas zvali u vladu ili vam samo preostaje, kako kaže Milenko Jovanov, poslanik SNS, da se pomirite da vas nisu hteli u vlasti?

– Izgleda da im je teško palo to što smo odbili sastanak sa Vučićem i nismo htjeli čak ni da razgovaramo sa njim o Vladi.

* Ipak poslanici vladajuće većine ponovili su više puta da vaše kritike dolaze kao posledica nezadovoljstva jer niste deo vlasti. U tom kontekstu su više spomenuli ne tako davnu kooperativnost Vašeg predsednika Sulejmana Ugljanina dok je bio ministar.

– Dr Sulejman Ugljanin i SDA Sandžaka su tokom učešće u Vladi insistirali na institucionalnom rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka. Žao mi je što su stenogrami Vlade državna tajna, te su s toga građani osuđeni na to da vjeruju na riječ Vučićevim i Dačićevim spinovima. Želim da podsjetim da je dr Ugljanin kao ministar zadužen za nedovoljno razvijena područja sa budžetom 0,047 odsto (manjim od pola promila) napravio čuda širom Srbije, ali da kad god bi tražio nešto za Sandžak i Bošnjake, pa makar se radilo i osnovnim ljudskim pravim, to je bilo najgurublje odbijano. Kada je to odbijanje postalo drsko, on je i kao ministar u Vladi organizovao proteste u Novom Pazaru. Učešće u Vladi smo sami prekinuli i izašli kada smo viđeli da vladajući režimi zapravo nemaju ni najmanju namjeru, niti želju da urade išta za Sandžak i njegove građane.

* Dok vi tvrdite da u ekspozeu premijerke niste čuli nijednu meru uključivanja Bošnjaka i Albanaca u institucije, dotle vaš kolega Bošnjak Bačevac kaže da niko u Srbiji nije diskriminisan, ni gurnut zato što je manjina.

– On samo radi onaj posao zbog kojeg je stavljen na listu SNS-a.

* Čini ste da ste zažalili što niste bojkotovali izbore i da li je tim bojkotom možda opozicija učinila medveđu uslugu građanima koji nisu za ovu vlast i koji sada nemaju svoje predstavnike u parlamentu?

– Kada smo donosili odluku o izborima, bili smo svjesni da su uslovi na njima daleko od fer i demokratskih, međutim kao autentična sandžačka stranka nismo htjeli da sudbinu građana Sandžaka prepustimo u ruke velikosrpske politike i njenih izvršioca u Sandžaku. SDA Sandžaka je 30 godina parlamentarna stranka koja pokušava da sve probleme se kojima se suočavaju Bošnjaci u Srbiji, ali i svi građani Sandžaka rješava kroz institucije sistema. Svi režimi uporno pokušavaju da taj dijalog izbace iz institucija, a SDA Sadžaka izbrišu iz političkog života. Nemamo pravo na odustajanje.

* Verujete li u dijalog vlasti i opozicije koji bi trebalo da vodi bivša demokratkinja Gordana Čomić, ali i predsednik parlamenta Ivica Dačić po funkciji?

– Očekujemo od EU i evroparlamentaraca da ispune svoja obećanja koja su nam dali prilikom protekle runde dijaloga vlasti i opozicije. Rekli su da ćemo o svim zahtevima koje smo iznele stranke u međustranačkom dijalogu razgovarati odmah nakon izbora i da će biti organizovana nova runda razgovora. Posrednici u tom dijalogu moraju biti evroparlamentarci jer smo u tom formatu i otpočeli razgovore, a Ivica Dačić i Gordana Čomić kao predstavnici režima mogu biti samo strana u razgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari