Pozivi Kvinte na Kosovu skoro uvek imaju efekta 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI; Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Pozivi Kvinte na Kosovu skoro uvek imaju efekta.

Ponekad je za uvažavanje zahteva ili preporuka Kvinte potrebno više vremena, kao u slučaju carine na robu iz Srbije i BiH, ali najčešće imaju gotovo trenutni efekat, kao što je bilo sa slučajem pokušaja ukidanja Specijalnog suda, navodi za Danas Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice, upitana kakav će uticaj prema njenom mišljenju imati poziv ambasadora pet zapadnih država u Prištini – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije institucijama i političkim strankama na Kosovu da u kontekstu predstojećih izbora „poštuju zakonske odluke, da se putevi žalbe slede bez uplitanja i da se uzdrže od zapaljivih ličnih napada“.

Naša sagovornica ukazuje da  „jedini višegodišnji apel Kvinte koji je do sada ostao neuvažen, a koji mi pada na pamet, jeste poziv za sprovođenje odluke kosovskog Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara zemlje u istoimenoj opštini, odnosno upis manastirske zemlje u katastar opštine Dečani“.

Upitana zašto Kvinta ima takvu moć ubeđivanja na Kosovu, Andrić Rakić konstatuje: „Kosovski političari u svojim izjavama ne kriju presudnost podrške zapadnih zemalja procesu građenja institucija i postizanju potpune nezavisnosti. Naprotiv, najdominantnije poruke Demokratske partije Kosova (DPK), ali i Demokratskog saveza Kosova (LDK) u ovoj, najnovijoj predizbornoj trci, odnose se upravo na to da su oni bilo „spasili“ (u slučaju LDK), bilo „imali“ (PDK) dobre odnose sa Amerikancima i Evropljanima“, dok su Ramuš Haradinaj i  Samoopredeljenje „narušavali te odnose dovodeći Kosovo u opasnost“.

– Potencijalna odgovornost nekog kosovskog političara za narušavanje odnosa sa zemljama koje se vide kao tradicionalni saveznici zbog te klime otvorenog isticanja važnosti te podrške, mogla bi politički skupo da košta tu osobu, napominje novinarka KoSSev-a.

U saopštenju zapadnih ambasadora izražava se posvećenost „slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim“ vanrednim izborima, koji se 14. februara održavaju na Kosovu.

„Nastavljamo da pozivamo kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izveštaju Izborne misije EU o izborima 6. oktobra 2019“,  poručili su ambasadori Kvinte nakon sastanka sa predsednicom Centralne izborne komisije Valjdete Dakom. Kako su naglasili: „Predizborne procedure, uključujući potvrđivanje kandidata, još uvek su u toku. U ovom trenutku verujemo da narod Kosova zaslužuje pribranost i zrelost sa svih strana. Važno je da se zakonske odluke poštuju i da se putevi žalbe slede bez uplitanja. Pozivamo sve da se uzdrže od zapaljivih i spekulativnih ličnih napada.“ Ambasadori su ukazali i da je nužno da građani Kosova izađu na izbore „na siguran način, poštujući sve mere protiv kovida 19“. Članice Kvinte se nekad nazivaju i „velikom petorkom“, a reč je, podsetimo, o Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

„Rampa“ za Kurtija

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je i zvanično prekjuče da zabrani učešće lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju na predstojećim izborima. Takva odluka doneta je na osnovu žalbi svih stranaka i na osnovu odluke Centralne izborne komisije. Kako je navedeno, svi kandidati koji su u poslednje tri godine bili osuđeni ne mogu da se kandiduju. Pored Kurtija, još četvoro predstavnika Samoopredeljenja neće moći da učestvuje na izborima. Samoopredeljenje se smatra favoritom za pobedu, po svim istraživanjima javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari