Predsednik Srpske liste povodom dešavanja na Kosovu: Vučiću, reaguj 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je danas sa Jarinja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

„Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je rakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje“, poručio je Rakić koji se sa većom grupom građana i ostalim zvaničnicima Srpske liste sa severa nalazi u neposrednoj blizini prelaza, na mestu gde su postavljeni prethodno novi kontejneri, preneo je Kossev.

„Ljudi koji su došli danas na Jarinje ne voze oklopna vozila, već svoje automobile i prevozna sredstva kojima izdržavaju porodice“, kazao je Rakić i naveo da je situacija ista i u Zubinom Potoku, gde su se takođe okupili građani i traže objašnjenje.

„Zašto im neko ukida pravo na slobodu kretanja i izražavanja? To su evropske vrednosti, tome nas je učila Evropska unija i pozivam i EU da se uključi i pronađe rešenje, jer smo mi Lajčaka i upozorili sa situacijom“, istakao je Rakić.

Prema njegovim rečima, laž su poruke iz Prištine da ova akcija nije uperena protiv srpskog naroda.

„Briselski sporazum je jasan i nije švedski sto, da može jedna strana da ga upotrebljava i uzima kao sa švedskog stola hranu koja mu se sviđa“, poručio je Rakić i pozvao okupljene na mir, a Beograd da pomogne.

„Pozivam sve na razum i na mir, da ne nasedaju na provokacije. A Prištinu pozivam da ne izaziva provokacije, Beograd pozivam da pomogne. Sami smo u ovome, ali uveren sam da će predsednik Vučić naći rešenje i pomoći našem narodu“, istakao je Rakić.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javio je ranije RTS.

Saobraćaj je blokiran kod Jarinja i prelazu Brnjak, gde je kolona vozila sa Kosova ka centralnoj Srbiji duga oko dva kilometra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari