KPS obavestila srpsku policiju da će oduzimati tablice sa oznakama sa severa Kosova 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javila je Radio televizija Srbije (RTS).

Takođje je KPS navela da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Oko 20 vozila specijalne kosovske jedince, od čega više od 10 blindiranih, jutros je raspoređeno na prelazima Jarinje i Brnjak.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javio je ranije RTS.

Saobraćaj je blokiran kod Jarinja i prelazu Brnjak, gde je kolona vozila sa Kosova ka centralnoj Srbiji duga oko dva kilometra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će u toku dana biti održan razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i da će biti preneta poruka – ili će Briselski sporazum biti na snazi, ili ga neće biti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije, podsećajući da Srbija 10 godina naplaćuje slične tablice građanima sa Kosova, prenosi danas Kosovo onlajn.

Reciprocitet sa Srbijom – probne tablice

Vlada Kosova odlučila je danas da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, prenela je Ekonomija onlajn i objavila dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova u kojem se navodi da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.

Probne tablice se mogu dobiti na svim prelazima, a svi vozači se obavezuju da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila, prenosi Kosovo onlajn.

Važenje probnih tablica je 60 dana. Taksa za probne tablice je pet evra, a stranke će dobiti potvrdu zbog uverenja o registraciji vozila.

Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da primene odluku, koja je stupila na snagu danom potpisivanja.

Gazeta ekspres prenosi da su Specijalne jedinice poslate na Jarinje da postave „probne tablice“ na automobile iz Srbije.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Specijalne jedinice Kosovske policije smeštene su na prelazu Jarinju između Srbije i Kosova, a kako se navodi, obraćaju pažnju na red i mir.

Tokom vikenda postavljeni su kontejneri u kojima će se, prema podacima Kosovske policije, raditi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati.

Kosovski ministar: Počinje izdavanje privremenih registracija za vozila sa srpskim tablicama

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svećlja izjavio je danas da je povećanje policijskih snaga na severu Kosova deo primene sporazuma o slobodnom kretanju – posebno kada je reč o registarskim oznakama vozila, prenosi RTK.

Ministarstvo je , kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donelo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije i koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima, rekao je Svećlja.

Preduzete su sve mere, dodao je, da se smanje čekanja na graničnim prelazima.

„Obaveštavamo javnost da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila sa tablicama „KS“, pa su jedine službene tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom „RKS“, kazao je Svećlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari