Kurti: Uspostavljanje reciprociteta nije želja Kosova, već nametanje Srbije 1Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije, podsećajući da Srbija 10 godina naplaćuje slične tablice građanima sa Kosova, prenosi danas Kosovo onlajn.

Kurti je rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

Mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS, smatra premijer Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju, ukazao je Kurti.

Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice. Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana, ponovio je Kurti.

Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju, rekao je Kurti.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je danas sa Jarinja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.